用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於一級的津校
樓主: Cajes
go

關於一級的津校   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-8-8 13:45
是他也是你和我,曾相親相愛也雙分.
我地諗多左同時亦係你地諗少左,其實只係一個從不同角度去睇野既方式,始 ...

你要點諗我當然冇辦法,亦唔需要改變。 不過我喺呢類型學校嘅用家,親戚朋友當中亦都好多人讀呢類型嘅學校,課外活動亦都認識唔少呢類型學校嘅家長,所以我可以話畀你聽“是他也是你和我"。 你可以繼續唔相信你自己諗多咗,冇問題。

mytambb 發表於 17-8-8 13:23
應該打錯字。KV一直入LS及各大神校都係算高。

我諗KV都幾喜歡住41網的家庭, 我識幾個住41網都有KV offer

Monstereasy 發表於 17-8-8 13:44
比個例子你,四格圖畫寫作; Local School要跟format, 一格圖畫寫兩句,一定要時間,天氣先再到環境人物事 ...

我估你講緊英文。。。

國際唔改錯字到幾年級?

細路而家果間都幾自由,英文工作字寫野隨便幻想,小一,非國際。

ar_mak 發表於 17-8-8 14:19
一間學校有幾百至接近千個學生,唉.....
你話你係"用家",你係家長,定係學生?你話用家,我好亂. 如果以資格論, ...

討論區當然可以暢所欲言,所以我咪話您可以繼續有您既想法,我邊有資格禁其他人言? 我係家長,但過往咁多年同阿仔一齊經歷過大大少少校園生活,阿仔除左五六年班之外,每年每班學生都大兜亂,所以家長彼此間好多都互相認識,有尐關係相當密切。我亦做過PTA及家長義工,普遍對學校既情況都幾了解,所以我可以答您學生既背景十分普通"是他也是你和我"。

taxibird 發表於 17-8-8 14:09
我諗KV都幾喜歡住41網的家庭, 我識幾個住41網都有KV offer

幼稚園都識睇家庭背景嫁嗎~~~

回覆 mcl203 的帖子

好多幼稚園申請表要填埋父母邊間小學,擺明車馬啦。

novelle 發表於 17-8-8 15:16
回覆 mcl203 的帖子

好多幼稚園申請表要填埋父母邊間小學,擺明車馬啦。

所以D成功率,同幼稚園係咪有100%直接關係~~~

回覆 novelle 的帖子

好彩我果陣唔需要,我父母讀果兩間小學早就執左

回覆 Monstereasy 的帖子

我小朋友7歲出去跟 native 學寫文, 人地都唔會correct 佢d大小草住.

外國敎育同香港敎育最唔同係:
外國係會鼓勵小朋友, 幫佢地建立自信心, 等佢地對學嘢有興趣, 大個之後按自己喜好獨立咁去追求知識.
港式敎育係不停揾出小朋友的錯處, 搞到佢地畏首畏尾.

siden    發表於 17-8-8 16:26
IYY    發表於 17-8-8 16:10
Mrs.Luckycat    發表於 17-8-8 15:46
Felix223    發表於 17-8-8 15:45

starrymama 發表於 17-8-8 15:37

我小朋友7歲出去跟 native 學寫文, 人地都唔會correct 佢d大小草住.
如果搵外國小朋友做香港小學既英文卷, 有可能會唔平格
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-8-8 14:32
我估你講緊英文。。。

國際唔改錯字到幾年級?

係,英文作文。錯字唔係唔改,但唔係作文既重點,鼓勵學生多嘗試去拼寫,享受創作。
我接觸既資優生,好多提問,好多意見,但當提問同意見被ignore, 容易frustrate. 其實只要多少少空間,事情就解決。但往往Local school較難比到呢d空間。
並非間間local 如此,相信亦有相對學習自由度高既local,但普遍IS學習自由空間較多。

hkpapa852 發表於 17-8-8 15:43
如果搵外國小朋友做香港小學既英文卷, 有可能會唔平格
又唔會唔合格,我相信老師評分時係會睇國籍的

雖然有D離題, 但我想了解多D... 外國人教寫作會唔會改小朋友文法?定都唔會改佢, 任佢天馬行空?如果係咁嘅話, 佢地幾時開始對小朋友文法有要求?

事緣我去過某小學參觀, 見佢地擺出來展覽嘅高小英文習作文法錯漏百出, 仲要係Chinglish嘅文法... 亦聽聞某些小學都係唔會大改學生嘅文法... 我好奇想知其實外國人都係咁教英文定點... 因為真係同我細個時學英文嘅方式好唔同...

回覆 hkpapa852 的帖子

就算香港英文老師做都可能唔合格。
最近先出左個評估,60%香港英文老師英文作文唔合格。

無得比既。。外國人對仔女既期望同中國人完全唔同,讀唔到由得佢做收銀、在街頭畫畫、一路打工一路旅行、去做冒險家捉鱷魚捉魔鬼魚、開牧場etc. 佢地鼓勵自由發展但接受結果,但中國人好少可以做到,呢個就係點解香港人讀IS都要外補,華人在外國都開始興補習既原因。

回覆 Binlojai 的帖子

要問下我 d 由幼稚園到中學都讀IB的親戚先知。
但我覺得唔需要6,7歲剛開始學習時便不停挑出小朋友的錯處。唔通真係要學識串幾百個 vocabs 再加學晒所有 tenses, grammars 先比佢開始寫文咩?唔識 vocabs 便唔比佢寫嘢?

spelling, grammars, writings, thinking ... 根本係同時進行,咁同時進行,係初頭當然錯漏百出。但慢慢會懂,4年級未識,6年級都會識,只係比多少少時間d小朋友啫。
香港敎育係學好一樣先一樣,每樣都到急急急,唔知急咩。又唔係敎得出好多叻人。

但最大問題係搞到d人冇自信心,冇自信心就咩都學唔好做唔好同講唔到。

Chinlish要睇家庭/成長環境,唔關晒學校事。其實不同國籍都有佢地自己的文化低。唔能因為人地有自己文化的底子便話人地寫錯英文。作文本身係睇佢寫的內容,唔係去 correct佢文法

回覆 cmchang0927 的帖子

其實我對自己小朋友的要求都係咁。只要佢唔學壞,揾到佢自己想過同滿足的生活便可。生活得開心比成為一個專業/揾好多錢人的人重要。
‹ 上一主題|下一主題