用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Spk interview
樓主: tobebee
go

Spk interview   [複製鏈接]

我有幾個朋友係用家,他們回覆都係愉快學習,老師有愛心的,收佢哋時都係N無,不過佢哋小朋友interview 時表現都係勇敢有自信,大聲說自己名字,淡定嗰類小朋友,其實學校有佢一定收生要求,個人覺得臨場表現重要過有背景,因為我又識一個有小小背景(宗教,媽咪舊生),in 嗰陣都有答嘢一切正常,但最終冇offer

babyonboard 發表於 17-3-3 10:03
雖然我知機會不大﹐我B唔肯答自己叫咩名... 不過都心急知結果可以心息
唔肯答自己叫咩名... difficult to get in

係~想講~識人個阿媽係幼稚園讀到中學既舊生, 個女都入唔到~

dreamdream081 發表於 17-3-3 16:52
唔肯答自己叫咩名... difficult to get in

我朋友在幼稚園做,佢話名都吾肯講的,已經扣晒分

其實一年吟多人考,入到去係緣份,就算入唔到,其實好多人都唔收,就算肯出聲都未必收。

當然,用過先知好,spk係名校中,算收得多唔同level 的人,但呢3年真係令阿囡過得好開心,開心之餘亦教識佢自律,有責任感,訓練佢地記性,加上學校好樸實,唔鼓勵互相比較,只鼓勵佢地自我推動,並學識尊重,關心身邊的人,我覺得呢啲已夠佢地日後成長用。

當然學術係淺,但睇家長覺得什麼是係呢個stage 重要。

我都係N 無,冇宗教冇人事冇家底,當年面試時,都有小朋友入房即喊,老師叫喊的小朋友去另一房冷静,然後面試開始後,再有其他小朋友喊著搵媽咪,不過面試繼續進行至完畢。學校的老師很有愛心,小朋友返學很開心,而且學校會舉行很多不同類型的活動,見到老師出心出力,親力親為,小朋友從遊戲中學習,是很好的教育。至於之前有樓主認為學校環境很差,我吾認同,雖然學校冇華麗的裝修,但我覺得學校實而不華,學校物盡其用,學校會把各小朋友的課堂作品貼盡所有空間,給大家欣賞。其實學校賣點是品德教育,主張簡單樸實。

Kakastarstar 發表於 17-3-2 22:57
上年原本是2日,最後都只是開左一日in

即係今日無interview?

vwvwvw 發表於 17-3-4 20:15
即係今日無interview?

點解咁問?

cclemon2009 發表於 17-3-4 15:40
我都係N 無,冇宗教冇人事冇家底,當年面試時,都有小朋友入房即喊,老師叫喊的小朋友去另一房冷静,然後面 ...

你囡無直上同校小學

Happy_Charles 發表於 17-3-4 14:26
其實一年吟多人考,入到去係緣份,就算入唔到,其實好多人都唔收,就算肯出聲都未必收。

當然,用過先知好 ...

你囡無直上同校小學?

princesscupcake 發表於 17-3-4 22:37

你囡無直上同校小學?

小學收左。但呢個唔會係影響comment 的原因。

Happy_Charles 發表於 17-3-5 00:01
小學收左。但呢個唔會係影響comment 的原因。

請問小學會唔會好谷好辛苦,適唔適合活潑坐唔定的小朋友?

hha 發表於 17-2-28 13:53
如果你十分着重學校環境,相信讀york嗰d會較適合你。但肯定spk學校環境唔係差,校舍大又有一大個室外遊玩 ...
Why do you think 聖公會幼稚園望 SKH campus is bad ?

chanchancat 發表於 17-3-5 12:23
Why do you think 聖公會幼稚園望 SKH campus is bad ?

只係個人意見,無意冒犯聖公會幼稚園。只係純粹搵附近最近而要交學費嘅名幼來比較。

No I mean in which part you feel SKH campus is not good.....
I have visited quite a few time.....and I guess it's quite big and spacious....
compared to others private school...their classroom are large too....

請問如果我囡係9月出生,只係唔答自己個名,其他都好勇敢咁答,又第一個入interview 的課室,咁係咪都冇機會?

Fannis 發表於 17-3-6 19:13
請問如果我囡係9月出生,只係唔答自己個名,其他都好勇敢咁答,又第一個入interview 的課室,咁係咪都冇機會 ...

想問老師除左名仲問左咩問題呀?

回覆 yee123480 的帖子

我個囡話問玩咩, 同咩顏色其他佢唔肯答

Fannis 發表於 17-3-6 19:13
請問如果我囡係9月出生,只係唔答自己個名,其他都好勇敢咁答,又第一個入interview 的課室,咁係咪都冇機會 ...

有維記offer就吾會諗呢間嘞

回覆 princesscupcake 的帖子

很想知點解唔考慮?因為課程定其他野?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題