用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報多少間的迷思
樓主: 明天更好!
go

報多少間的迷思   [複製鏈接]

iamiris 發表於 16-10-22 10:29
5間又太少,因會撞期。我個人覺得8-10間。
認同

明天更好! 發表於 16-10-22 23:33
多謝你及同意你意見。

至於有版友說我虐兒,我只可說「偏見往往與無知是並存的」。

若你同意我的意見,請你不要引用我的留言繼而評撃其他會員,這完全與我說的「互相尊重,和而不同」背道而馳。樓主,溫婉大方、聰慧有禮的母親最為人尊敬,亦為女兒終生的榜樣。

hppa    發表於 16-10-23 01:22

回覆 明天更好! 的帖子

多謝樓主的提點 及愛女心切 不過未必個個受用我報5間加上搞 portfolio 都搞到病咗 所以談不上有體力報20間 能有此毅力 真係佩服
我抱著隨緣心態 大不了統一 入到普通津校 小朋友讀得開心同埋有好的 peers group 建立好的自信

明天更好! 發表於 16-10-22 23:48
事實上,是學校選我。
咁點解你又唔同你個女報晒全部私直小學呀?以你嘅理念,機會係更加高啦。

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-22+23:33+

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-22+23:48+

引用:我覺得直私,報大約6間就夠,MAX10間吧,因

原帖由 Queeniebaby 於 16-10-22 發表
我覺得直私,報大約6間就夠,MAX10間吧,因為其實直私要既學生好類似,幾間唔得,真係其實會間間都唔得
20 ...
agreed.
另一個迷思係 : 樓主覺得某幾間直私適合自己小朋友 ,其實適唔適合, 從何得知?唔係真正讀過,真係好難可以知道, 而家D學校最叻就係包裝,公關宣傳技術一流, 唔係點賺你D報名費?

至於聽人講好, 世界上每一個小朋友都係獨一無二, 就算似, 適合人哋,又未必等於適合自己既小朋友, 所以所有覺得適唔適合,都係一廂情願嘅講法。 我自己小朋友in咗七間 ,都已經覺得攰, 好難想像十幾二十間係點樣……
如果要大人短期內見十幾二十份工 ,相信正常人都會吃不消,更何況係五歲嘅小朋友, 樓主真心覺得呢個遊戲適合小朋友玩咁多次

Ryan_baba  樓主自己講過佢係等學校揀佢個女,自己唔會知道係適唔適合。  發表於 16-10-23 06:51

引用:Quote:原帖由+Queeniebaby+於+16-10-22+發

引用:Quote:原帖由+Queeniebaby+於+16-10-22+發

回覆:報多少間的迷思

Ok, 各人有各人既諗法,好難去講點樣係啱定錯,重點係大人要多關顧小朋友的感受n需要,直私定官津,唔好太執著,隨遇而安吧

引用:Ok,+各人有各人既諗法,好難去講點樣係啱定

其實我覺得要曬命既人在這裡真係唔只佢一個,佢要點曬點谷佢個小朋友我地真係理唔到佢咁多,既然你話你好心提點人地點樣揀學校,倒不如實際D講點考重好啦!你個女叻成咁,不如你講下D學校first in second in 既考試內容重好,相信會有好多人撐你!(我發覺你好鐘意用呢個公仔) 如果唔講或者講唔出,我地無權叫停你唔好出D無質量既post,但真係真係其他jm唔好再回應佢喇!我地離緊重有好多Interview,真係冇時間理佢老吹咁多喇!我地先係堅係.家長,佢既身份真係...唔知!

hppa    發表於 16-10-23 01:20

晴天公主 發表於 16-10-23 01:15
其實我覺得要曬命既人在這裡真係唔只佢一個,佢要點曬點谷佢個小朋友我地真係理唔到佢咁多,既然你話你好心 ...

絕對同意。真希望可以停一停,好煩!講來講去都系果D毫無意義既野,鐘意報幾間就幾間,有甘多po既時間,自己好好返屋企教仔女好過啦。入到女拔又如何,進到聖保羅又如何,任何人,冇家教,冇社交直覺,冇基本修養,最後都會失敗,公司裡神校名校畢業既assistant大把啦,eq低,能力普通,讀過好學校又如何,分分鐘過唔到probation。讀書,入名校都係呢個世界上最簡單既野,等將來人長大,就會知,處理人際關係,婚姻關係,各種關係先複雜!全部識答又如何,只是催谷既結果!進入b1a都只不過人生一個小起步!大把人讀到醫科無法畢業!
有乜野父母,就有乜野子女!一個貼可以令甘多人唔feel comfortable,好大機會其措辭,動力,立場已經存在欠妥。真系可以停止呢种無意義既討論,如果有精力都願意報,就由得呢位家長報足全港!覺得自己唔夠精力,就適可而止!記住,一切只不過一個開始,過30年后再來炫耀兒女都算太早!

hppa    發表於 16-10-23 08:32

各位應屆2017-2018年度準備升小一的家長們,

您們好! 其實考幾多間直資私小並沒有一定的對或錯。相信這是每個人的個人的決定吧!

其實沒有最好的學校, 只有較合適的學校。只有父母最清楚自己子女的性格和各方面的能力。說到底, 這六年的小學生活是子女自己去就讀, 亦非家長伴讀。相信樓主女兒咁叻, 又有咁愛鍚她的媽媽, 為她報19間作後備也相當幸福。呀! <<更正>>樓主呢個Post剛剛更正是20間才對.....

大家加油呀! 平常心! 祝最後大家能各自考到或派到較合宜的學校。

明天更好! 發表於 16-10-22 15:58
明白,萬事互相效力。

Quote 聖經?  你係教徒?

明天更好! 發表於 16-10-23 00:36
我想你誤會了。

我一直說,報二十間就是因為不知那一間才適合,報多幾間,就是等學校選我女,因為學校選人 ...

作為父母都不比其他人更了解自己嘅仔女,你贏!

M_LEE 發表於 16-10-23 01:51
各位應屆2017-2018年度準備升小一的家長們,

您們好! 其實考幾多間直資私小並沒有一定的對或錯。相信這是每 ...

同意 報幾多間有個人自由 只有父母為子女選擇最好的 (雖然可能其他人唔認同)

甲之良藥乙之pai相

b3410  乙之砒霜?  發表於 16-10-23 08:14

回覆:報多少間的迷思

昨天開了個新帖,原來如果做樓主,一有人回應就有notification , 啊~~明白晒,呢位樓主開咁多無謂帖,不停晒命,志在找存在感。我估現實你都冇咩朋友,可能在fb晒都冇人理你,所以走來ek, 一開機,哇,幾十個notification , 幾滿足呢

引用:昨天開了個新帖,原來如果做樓主,一有人回

原帖由 kkwish 於 16-10-23 發表
昨天開了個新帖,原來如果做樓主,一有人回應就有notification , 啊~~明白晒,呢位樓主開咁多無謂帖,不 ...
又或者係。。。想挑戰ek紀錄,個po可以最短時間變hot topic...

‹ 上一主題|下一主題