用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? ...
樓主: WINDYNam
go

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?   [複製鏈接]

其實年年都係每天interview都有人有offer.... 見得耐或短都有人有offer, 所以唔使諗那麼多。

hppa    發表於 16-9-28 16:03

abby0624 發表於 16-9-27 10:38
咁表示個小朋友都有心儘快解決件事,明白多咗一個出嚟就唔可以繼續進行。 ...

你講既當然係其中一個可能,禮讓亦係美德。

但更正面係提出一個大家都參與到既方案。

如果我係個老師,見到有細路走,一定問佢點解走。

老實講,如果真禮讓,都唔駛等到老師插手先話走。

回覆 chopin999 的帖子

寫名,睇書,中文字,英文字,中文對答,英文對答,砌野,另加2個遊戲,同埋電視。
女話做task老師會有指令,又會走過黎問。
所以我覺得老師其實好全面同埋時時刻刻都評緊。

家長問仔女in 左乜,其實好多小朋友都未必識講你知。你叫五歲去估大人點評分,問佢哋識唔識,佢哋又點識答你呢。

所以出嚟小朋友唔識同你哋講,又或者講少咗,其實大家唔使咁緊張。

我個女中文差,佢盡力做咗自己所做嘅,其實我已經好滿意。
過嚟面試反而小朋友會知道自己弱項在哪裏,也會見到其他小朋友的問題。

我和女兒也覺得有得益

hppa    發表於 16-9-28 16:05
abby0624  真係,佢地咁細個,其實老師考咗佢都唔知。佢地只係覺得玩緊遊戲,好開心   發表於 16-9-27 10:57

我估題目大致係固定既,但係問法,方式,同流程安排是老師自由發揮

retriever 發表於 16-9-27 10:50
你講既當然係其中一個可能,禮讓亦係美德。

但更正面係提出一個大家都參與到既方案。
始終得嗰5歲人仔,諗嘢未必會咁仔細

回覆樓主:

網上好多好人,又好多壞了人。有貼士,有山埃。有好多嘢睇完就可以了,不用太緊張。。。冇絶對的對錯,自己要有自己的獨立思考。

回覆 bigheadchiu 的帖子

Yes, many bad people in BK.

回覆 cecilia.wilson 的帖子

你小朋友好叻,講到咁多野,幾月小朋友?

2011,1月,大女。加上之前在國際學校已經跳了一級,但因為中文唔得,所以今年先俾佢喺中文幼稚園讀多一年K3。( 即係唔計N班,今年係第四年讀幼稚園)
加上有家姐,所以就成熟啲。

當然小朋友始終係小朋友,所以一樣怕羞細膽,要不斷鼓勵同埋同佢地講道理

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 10:53

寫名,睇書,中文字,英文字,中文對答,英文對答,砌野,另加2個遊戲,同埋電視。 ...

其實幾間知名學校,年年都係講差唔多野,話傾向細路喜歡閱讀,能與人合作,有禮貌唔霸道,遇難唔好放棄。可以話講明考物都唔怕,因為係考態度,主要唔係識d物。

但ek呢度問得最多,係面試班同外補中心。。。

bigheadchiu 發表於 16-9-27 11:22
網上好多好人,又好多壞了人。有貼士,有山埃。有好多嘢睇完就可以了,不用太緊張。。。冇絶對的對錯,自己 ...

係呢度叫人唔好外補,唔知算唔算山埃或靠害!

外補唔係問題,問題係外補後點同小朋友温習
如果跟住面試班幫小朋友温習,特別係禮儀,態度, 一定有幫助
我本身就無幫小朋友上面試班,亦唔特別反對
基本上小朋友咁細個,無論上咩野班,都一定有得著,視乎你點教,用咩野角度睇

回覆 hohoho~ 的帖子

不太同意。教小朋友態度禮貌是父母的責任。如果不是從家庭教育開始,小朋友很難從心而發。
如有得罪請多多包涵

對,我十分認同,所以我無上面試班
但一樣米養百樣人,你識我識既野唔代表每個人都識
識又唔代表每個人會跟住做
面試班就係一個好機會比一d 唔太識教仔或唔太肯定自己教法是否正確的父母,學教仔...
所以面試班係比小朋友上,上完話由小朋友話返比佢父母聽點樣教佢

事實上真係唔係每個父母都咁好釆,由細到大有人教佢做人的態度

hohoho~ 發表於 16-9-27 12:35
外補唔係問題,問題係外補後點同小朋友温習
如果跟住面試班幫小朋友温習,特別係禮儀,態度, 一定有幫助
...

唔好意思,不敢苟同。

上咩班都有著數,亦係點解上班咁成行成市。

先唔講佢地揾咩人教,點教,駛費等,淨係上班travel既時間都唔少。此消彼長,其他時間減少。

而家細路就係上班時間太多,生活經歷太少。

一d生活簡單認知,父母反而以上興趣班方式去學。

retriever 發表於 16-9-27 13:30
唔好意思,不敢苟同。

上咩班都有著數,亦係點解上班咁成行成市。

Agree

所以咪話睇點樣去教,咩野角度去睇
每個人,每個地方,每個環境都可以學到野
我自已小朋友每日返學都會撘地鐡
雖然佢唔係每一個站既地方都去過,但我每日都會同佢講下每個站有咩特式
之後當佢親身去果個地方,就講得出果個地方有咩
唔知既人以為佢好叻,實際上同一樣野做左3年,背都已經背識了

我記得我小學時有一篇作文題目係地鐡上的百態
跟住我媽咪就帶我去撘地鐵,老實講,真係睇唔到d 咩,真係作文

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...
我仔仔又係昨天早上8點面試,一樣冇同老師中英文對答。其他程序很相似,另有記憶圖片,給1分鐘內砌玩具。
‹ 上一主題|下一主題