用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 周宋主愛~~媽咪入嚟交流下
樓主: petmum
go

周宋主愛~~媽咪入嚟交流下 [複製鏈接]

Re: 9/2005 入周宋主愛~~媽咪入嚟交流下

hello!!! Chunshek

歡迎你加入我地個topic. 一齊交流下!!

我仔仔會讀今年9月周宋N2.  其實N1班主要教自理能力,課程應會好簡單.  k1班 是 幼稚園的幼兒班,
幼兒園通常分N1/N2/N3/N4.  課程會比一般幼稚園淺一些.
功課壓力無感重,注意多方面的發展.
你擔心甚麼呢??

best rgds.
petmum  

好lor好lor, 多個媽咪加入我地呢個"小"家庭lor..

jocasta:

一d都唔馬後炮,事關我教中學時都無咁既野架,但係到咗教小學後,由於而家越來越多雙職家庭或單親家庭,好多細路都得唔到照顧,佢地旨意學校去做,所以咪等同咗學生既第二父母囉!所以有時學生若係成日都污糟貓咁,我地都唔會怪佢,事關佢地得幾歲人仔,你話點可以百分百照顧到自己呀?

我前幾年教咗一班差班,班中有好多學生家庭有問題既,一個爸爸死咗,媽媽係泰國人,同個男仔同居,佢同個細路同媽媽及(哥哥)大家竟然係同一間房訓,我知道之後立即班馬一齊去家訪,睇下當中有無涉及虐兒或性侵犯,後尾好彩無事咋,但佢既情況都唔係咁樂觀,事關試過佢媽媽同哥哥打架,搞到無得返屋企,屋企電話又話無錢交要cut線,成日都搵唔到佢媽,交錢就實例遲或無得交.另外有一個細路父母都係聾啞人士,佢個人好活潑,但奈何係屋企無得發洩,所以返學時成日都大呼小叫,引人注意,曳到出汁.有一個亞媽有產後抑鬱,老豆走中港線,一日三餐自己出街食,真係要自己照顧自己,個老豆一個星期見一次兩次到,我地同佢媽係完全溝通唔到,搵又搵唔到佢老豆,就算係個細路病咗都唔會有人揍佢返屋企架,我身為班主任真係好鬼 ,直情想 ,仲有一個單親細路佢有情緒問題,唔受得人地話佢,但佢又成日都返學遲到,每次遲到都會係課室外既傘架度企,唔肯入黎,要真係好和顏悅色咁逗佢至肯入課室,佢仲要係爬入課室,你話死唔死?佢一唔開心就坐係枱底呢!其實仲有好多好多,不能盡錄,學生有時無食野返學,我地會自己請佢地食野架,你話係咪第二父母呀?

yy

版主

Chunshek 寫道:
大家好,

我仔仔會讀今年周宋N1,好開心終於都發現有BK媽咪D小朋友讀周宋 ,我已經期待o左好耐睇吓有無mami開topic.

希望各位多多指教!!  

我想請教是否N班課程是否比k班簡單??我知周宋只有N班,但我又好喜歡校舍大,同眼見各老師都好有愛心,所以選擇周宋,但我又因 N班同k班既問題有D擔心!!

hello!
你好嗎?
歡迎,歡迎.以後大家多多交流.
幼兒中心既課程係會較幼稚園淺.但都唔駛擔心.
我地d小朋友個個都好smart架.
你有聽過主任介紹過學校嘛?!

版主

我都馬後砲先,我都有諗過係教師.
過時過節唔可以收服務對象任何金錢利益,我就諗教師.
執到七七八八, 又唔多似. 所以就放棄左喇. :tongue:

不過有一樣野係我覺得最似最似教師就係...................................................
.......................................................
.......................................................
..........................................

Yoko,
係咪用point form 形式講野... ?

[quote]不過有一樣野係我覺得最似最似教師就係...................................................

jocasta:

唔係呀,佢係話我長篇大論,講野一大篇呀   

yy

版主

今天天氣[size=xx-large], 地上[size=xx-large]滿草,空[size=xx-large]又好好!

yoko

早晨呀!好"壓韻喎"

shekma

版主

早晨呀,碩媽, 好押韻喎 ,駛乜講!   
諗左幾日幾夜架啦.

喂,係好押韻呀,寫錯字會比老師罰抄架,
快d去改番啦! (細細聲地說)

Yoko,
果然好文彩...........
你咁叻, yy老師實選你做班長   
話時話, yy老師, 你以前教邊間中學架?

yoko,

re:押韻
唔知做咩,諗o左好耐都諗唔到,抵     

jocasta:

叫返我yy啦,我以前教屯門既中學架,但只係教咗一年,因為我讀個學位係for小學,所以轉返做小學囉,計到今年,我教咗成九年書啦!

yoko:

果然係叻叻    ,你細b張相好可愛呀,佢叫咩名呀?

碩媽:

唔好意思,未同你打招添  

petmum:

我個仔而家都只係每星期返下playgroup,無返過幼兒園呀!

yy

版主

yy,

講下正經野先,大女就黎要揀學校喇,有咩要注意呀?
元朗天水圍有咩學校好呀? 過D料黎啦!
細佬叫柏柏呀!   

Yoko,
細佬張相好正呀........ 流晒口水呀

yy, petmum, yoko, 碩媽,
今日學校晒左d 相畀我個女, 係佢地係學校的生活照or 出外活動的照片. 發覺周宋主愛都搞幾多活動下架. d 相有係學校天台bbq 同打邊爐. 我諗唔係咁多幼稚園or 幼兒園會畀小朋友有這體驗. 雖然我地平時都會同仔仔女女去bbq or 打邊爐. 但係我覺得係學校, 佢地會學到自己照顧自己. 好似我個女咁. 打邊爐個日, 佢食唔到蝦, 因為佢唔識"meet" 蝦, 所以無得食lor, 佢話佢唔識meet 所以食到少少蝦肉咋.

yoko,
有無發現d相呢. 你個女同我個女好仲意攬頭攬頸呀?同埋有好幾張佢地都走在一起.

版主

係呀,今日收到好多相呀.
見到佢地又bbq又打邊爐好好玩呀.
每次有活動後,蕃薯都會好開心,
會同我分享活動既情形.

早早,
佢地成日都孖公仔咁架啦,
一影相就攬頭攬頸,好搞笑.

YOKO:

你想你個女讀間點既小學先?
傳統教學?多活動教學?有小一銜接課程?
兩文三語好出色?直資?

其實你心目中有無邊D學校係心水呀?
你列出黎,我幫你搵下料啦.

由於近排幾忙,所以可能要隔日先覆到你,你盡量列
出心水學校,我一次過[size=x-large]好長氣咁覆你啦    

YY

版主

yy@october 寫道:
YOKO:

你想你個女讀間點既小學先?
傳統教學?多活動教學?有小一銜接課程?
兩文三語好出色?直資?

其實你心目中有無邊D學校係心水呀?
你列出黎,我幫你搵下料啦.

由於近排幾忙,所以可能要隔日先覆到你,你盡量列
出心水學校,我一次過[size=x-large]好長氣咁覆你啦    

YY

yy,

查實我對元朗天水圍既學校都唔多清楚.
咩係有小一銜接課程?
如果選擇傳統教學既學校,係咪會勁多功課默書?
讀多活動教學學校,小朋友將來升中會唔會覺得好吃力?
心目中未有心水學校呀.黎緊5月份幼兒中心會有小學參觀,
諗住去睇睇囉. 你有無學校推介呢?

你有時間就發揮你[size=xx-large]好長氣既本色覆我啦!   
我等你!!!!!

yoko.

hello!! yoko,jocasta,yy

差不多一星期無開過computer啦!! 非常繁忙和疲倦呀!!
也很擔心!! 因仔仔眼仔有多粒眼瘡, 專科doctor話最好做手術清除會較好.  所以21-22/4入了浸會做小手術,不過都要全身麻醉. 現在已好了很多,預計tomorrow返學啦.  
做母親事事都為孩兒擔心~~~ 唔怪得"母親節"重視過"父親節"咁多啦!!   

petmum
‹ 上一主題|下一主題