用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘩!嘩!嘩!收到培正幼稚園放榜信未呀? ...
樓主: ahah
go

嘩!嘩!嘩!收到培正幼稚園放榜信未呀? [複製鏈接]

Re: 嘩!嘩!嘩!收到信未呀?(培幼放榜)

培幼收我女女入上午班呀!不過,老公話要等埋浸幼同聖保祿先喎。

Re: 嘩!嘩!嘩!收到培正幼稚園放榜信未呀?

kenwong,

我也打算比囝囝k2 再考, 請問是否和k1 申請的時間一樣呀? 聽聞小一的學位更少, 你事先有冇同囝囝準備些什麼呵?

雖然培正都係我十分心儀的學校,面試仔仔表現好好但都唔收仔仔,我亦有過一絲不快,但諗深一層又5係冇書讀,如果你仔仔有機會讀國際學校都唔差丫
塞翁失馬,焉知非福
be happy ~
smartlinus 寫道:
我勁唔開心呀!囝囝係02年6月出生,面試嗰日完全無喊,考完出嚟仲同老師揮手講bye bye....諗住應該有希望......我係全職媽咪,爸爸係專業人仕,而且我地都係喺香港大學畢業,真係無諗過囝囝連後備嘅機會都冇.收到信知道結果後,我即刻喊咗出嚟,老公即時請假返屋企陪我,囝囝見我喊,猛講"媽咪,有冇事?錫返."哎!我當時仲發脾氣鬧個仔,後來老公同我講,明明是為個仔好,點解依家反而攪到咁唔開心?!最後我同老公決定比個仔讀國際學校,雖然學費真係幾貴,不過都無法子.   

我只是路過的 , 我見到很多家長因為考不到培幼而不開心 , 更要鬧小朋友出氣 (小部份) , 其實香港還有很多好的幼稚園 , 何必要長途跋涉返學 , 自己又有壓力呢 ? 培幼是中文學校及一條龍 , 我有朋友囡囡讀培幼三年班 , 她喜歡培正可以直升 , 不用擔心升學問題 , 但她說囡囡英文是較弱 , 到將來又要找補習 . 當然家長可以額外去培養小朋友 , 不只是讀幼稚園課程 .

坦白講我不大喜歡培幼的收生方法 , 不足三歲唔收 , 報名面試耍閒日 , 不會遷就家長在星期六 , 放榜又遲 , 要很多家長留定其他幼稚園學費做後備 . 一直擔心 . 到開學前又為校車煩 . 冇錯培正的而且確有其優點 , 但森林冇了一棵樹還有很多樹呢 !

以上祟屬個人意見 . 祝各家長早日為小朋友找到適合的幼稚園 .

iwff 寫道:
但森林冇了一棵樹還有很多樹呢 !

同意iwff的講法,好喜歡呢句!

我都好同意 iwff 的講法, 其實我囡囡考唔到先咁講, 之前同老公都唔多中意培正, 唔中意佢以中文為主, 加上去到見到校舍頗舊, 老公已經唔中意, 不過見人人都考, 又想見識下, 就算考到都未必會比留位費 (因心儀的St Cat 同 Kent 已經收左), 我都有考浸大, 不過完全冇壓力, 又係抱住見識下的心態.

所以考不到的家長也不必不開心, 森林還有很多樹呢, 到小朋友成人後又真係唔會將幼稚園的CV放入去播.   

FUNNY!!!!!!
tungtungma814 寫道:
我都好同意 iwff 的講法, 其實我囡囡考唔到先咁講, 之前同老公都唔多中意培正, 唔中意佢以中文為主, 加上去到見到校舍頗舊, 老公已經唔中意, 不過見人人都考, 又想見識下, 就算考到都未必會比留位費 (因心儀的St Cat 同 Kent 已經收左), 我都有考浸大, 不過完全冇壓力, 又係抱住見識下的心態.

所以考不到的家長也不必不開心, 森林還有很多樹呢, 到小朋友成人後又真係唔會將幼稚園的CV放入去播.   
該用戶已被刪除

tungtungma,
kentville & St. Catherine 的校舍更舊更細

我個囡囡都 fail 呀, 不過預左啦,佢interview 10 問9唔應,鬼收佢
考唔度0既 parents 千萬唔好罵小朋友,有陰影架!
入唔度,無乜0甘大不了.

好多謝各位媽咪嘅意見!老公呢幾日都特登請假陪我,今日比咗留位費,決定送囝囝讀國際學校.我都知道自己太過緊張,比咗好多壓力個仔同老公......我會學習放鬆心情,學老公話最重要係囝囝健康快樂

connie04 寫道:
kenwong,

我也打算比囝囝k2 再考, 請問是否和k1 申請的時間一樣呀? 聽聞小一的學位更少, 你事先有冇同囝囝準備些什麼呵?

---------------------------------------------------------小兒考的那一年,考生900人,取錄130人.
都冇點準備,比
‹ 上一主題|下一主題