用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一齊傾下95校網
樓主: yy816
go

一齊傾下95校網   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+12-09-17+發表我

原帖由 yukiyck 於 12-09-17 發表
將循你有參觀過嗎?有甚麼意見?
有聽簡介會和示範課,個人感受小朋友夠主動,示範課顯得是老師話乜就乜,宣教味濃

引用:Quote:原帖由+yukiyck+於+12-09-17+發表將

原帖由 bebesoky 於 12-09-17 發表
有聽簡介會和示範課,個人感受小朋友夠主動,示範課顯得是老師話乜就乜,宣教味濃

...
係唔夠主動<< 打漏字

但同一屋苑好幾位鄰居告知,
熱門/次熱 (即開得成5班小一)的絕大部份不論有否宗教背景,
得15分都好危,叫我預備扣門

他們同時告知學校特點 (只根據不同鄰居經驗評語,包括用家和非用家總括):
-- 將天很谷,特別指4-6年級
-- 黃永樹除谷學業,特別會谷體育
-- 相對熱校如將循,田家炳學術並不差
-- 梁潔華幾嚴,重音樂,教法課程比較整體
-- 王余家潔頗輕鬆,不是想像中多功課,但英文整體略淺,而且一定要入到精英班才有希望
-- 宣基無適應期, 小一上學期會比較辛苦,另小學與中學脫龍了

如果連本區15分都難自行,係咪出去跨區博一博仲好呢? 好頭痛...
Music is my Life, my Love, my Everything,

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+yukiyck+於+12-09-17+發表將

原帖由 bebesoky 於 12-09-17 發表

...
咁就幣喇

尋日去了田小開放日,感覺良好,老師很真摯,而學生方面,雖然介紹遊戲或講解方面有點甩漏,但起碼給我的感覺是老師會給予學生機會去發揮,不像另一間學校,好像背稿咁講出嚟!

引用:尋日去了田小開放日,感覺良好,老師很真摯

原帖由 kenix_chan 於 12-09-17 發表
尋日去了田小開放日,感覺良好,老師很真摯,而學生方面,雖然介紹遊戲或講解方面有點甩漏,但起碼給我的感 ...
請問另一間是指?

回覆:一齊傾下95校網

我覺得黃永樹校長同老師非常懂得推介學校。另外如果你小朋友有某些專長,例如音樂或者運動,學校都會重點培訓。我諗如果小朋友無甚表現,可能真係要自己顧自己了!
王余家潔比我感覺學生好有禮貌主動!教學設備亦都好新好完善!
梁潔華校園同設施都比較舊,老師和學生投入程度一般!英語體驗,外藉老師教法沉悶,我自己都覺得悶,好難要小朋友投入參與!

醒目開學勳章

引用:我覺得黃永樹校長同老師非常懂得推介學校。

原帖由 yy816 於 12-09-17 發表
我覺得黃永樹校長同老師非常懂得推介學校。另外如果你小朋友有某些專長,例如音樂或者運動,學校都會重點培 ...
wws校長講明中意啲多咀活潑嘅學生,我囡叩門的話實無行

bebesoky 發表於 12-9-17 11:30
請問另一間是指?

信義會明道!
不過是我個人觀感,再者女兒也比較喜歡田小!

-- 阿女今年入宣基小一, 有適應期, 幸好今年還有與中學聯繫, 出年開始脫龍了, 感覺尚好, 阿女返學都開心.....

yukiyck 發表於 12-9-17 12:10
wws校長講明中意啲多咀活潑嘅學生,我囡叩門的話實無行

我都覺得係呀, 我個囡講野唔係好叻, 所以去咗WWS簡介會之後, 心開始動搖, 怕將WWS放第一志願會唔會危險, 萬一要扣門實唔得, 同埋其他學校如將天都話第一, 第二次冇選佢地學校冇機會扣門.

同埋我感覺WWS好似要發展好全面先得. 好擔心選錯學校給囡囡, 將來她讀得唔開心

回復 connielamyee 的帖子

可否告訴我們多一點? 介不介意告知kinder時是哪間?

因鄰居是讀播道kinder,經已是行project approach,
但鄰居指女兒上學期比較辛苦適應,不單是帶回家的功課
及至下學期就適應了,
她說她本人作為大人覺得學校沒有適應期調節,
當然可能只是她本人的感覺吧

不過她確認,女兒就算是上學期比較辛苦適應,全年一直都很開心,喜歡上學

p.s.她女兒是2011-12的小一生。

謝謝

Music is my Life, my Love, my Everything,

viv-viv 發表於 12-9-17 18:07
回復 connielamyee 的帖子

可否告訴我們多一點? 介不介意告知kinder時是哪間?

阿女只係讀普通屋村幼稚園 (樂緻TKO),kinder沒有測驗, 考試...只寫評估....但阿女都很快適應宣基....頭一個星期只返半日, 為適應周....第二次個星期開始返全日.....但老師話9 & 10月都係適應月....9月底才開始默書....不過阿女話一年班好容易......so far 阿女返得好開心~~

ida*yu 發表於 12-9-16 10:36
如果揀中学我会㨂出面
我本來都係禁諗, 就因為阿女唔想而留返係TKO~

mandy_lee 發表於 12-9-17 09:29
elaine 話咁快又到仔仔啦時間過得真快.

係呀! 時間好快~

elaine 細女幾時上中學啊, 大女忙嗎 ? 我地剛開學就maths & chinese history 要quiz 啦. 係呢你大女有補習嗎 ?

95 area 好多小學可以選,但去到中學就真係比較煩. 當年我入表都係wws, 最後都係唔成功. 如果唔介意比小小學費lht, ec, 都有一條龍去到中學就不用擔心.  

醒目開學勳章

引用:95+area+好多小學可以選,但去到中學就真係

原帖由 mandy_lee 於 12-09-18 發表
95 area 好多小學可以選,但去到中學就真係比較煩. 當年我入表都係wws, 最後都係唔成功. 如果唔介意比小小學 ...
咁你小朋友最後入左邊間?

已ec 中學了

connielamyee, 請問宣基中.英.數是否自訂教材?  學校不設精英班?  如 1st & 2 nd round 都入吾到, 如不是基督徒, 學校是否不考慮?  另, 請問多吾多校外參觀同有無 science 架?  請指教.  tks!
‹ 上一主題|下一主題