用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

呀女係功課欄及時間表都係用藍筆, 可能比小朋友自己揀用鉛筆或藍筆寫. 如果用藍筆寫, 就唔可以用擦膠或塗改液, 只可以"差"用 / 一條"差"咗去, 然後要老師在"差"的地方簽名. 琴日我女剛剛寫錯咗個字係功課欄上, 我想用塗改液改, 佢話唔得, 就咁用 /. 佢話叫番老師簽名就得.

原帖由 SuggieC 於 11-9-14 10:13 發表
我有啲confuse, 我阿仔都係3C, 佢除左寫時間表之外, 功課欄都係仲用鉛筆(仲有擦過添), 但老師又冇話唔得既?! 不過佢話其他部份用原子筆就唔可以擦.

醒目開學勳章

暫時係得中文科, 不同組會由不同老師教授. 不過我記得上年呀女p2時, 好似下學期先開始分組上中文.

原帖由 paltiBB 於 11-9-14 12:41 發表
請問係咪只有中文科??   這樣, 現時班中的中文老師是組別老師之一, 上中文課時有可能不是現時的中文科老師??

我阿囝係藍組, 朱主任果組, 叫尋日搵唔到本即測部比我簽名, 緊張左成晚. 今朝起身仲擔心緊! 我老公叫我幫下阿囝減壓.其實我都有讚佢架喇 !

剛開學已經.....  :(  

原帖由 raikkonen 於 11-9-15 09:28 發表
暫時係得中文科, 不同組會由不同老師教授. 不過我記得上年呀女p2時, 好似下學期先開始分組上中文.
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

醒目開學勳章

我女都係嫁, 搵唔到果樣野, 都好驚嫁. 其實佢地係驚比老師鬧.

原帖由 SuggieC 於 11-9-15 14:45 發表
我阿囝係藍組, 朱主任果組, 叫尋日搵唔到本即測部比我簽名, 緊張左成晚. 今朝起身仲擔心緊! 我老公叫我幫下阿囝減壓.其實我都有讚佢架喇 !

剛開學已經.....  :(  

...

我小姐都係, 第一句就問媽咪本作業响邊?????

原帖由 raikkonen 於 11-9-16 09:17 發表
我女都係嫁, 搵唔到果樣野, 都好驚嫁. 其實佢地係驚比老師鬧.

正面好似可以訓練佢地既責任感, 不過我都擔心恐懼感如果得唔舒緩會有負面影響架. 佢噤樣, 攪到我都緊張埋!

原帖由 Linki 於 11-9-16 10:34 發表
我小姐都係, 第一句就問媽咪本作業响邊?????

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

係吖

原帖由 SuggieC 於 11-9-19 10:41 發表
正面好似可以訓練佢地既責任感, 不過我都擔心恐懼感如果得唔舒緩會有負面影響架. 佢噤樣, 攪到我都緊張埋!

原帖由 Linki 於 11-9-19 11:36 發表
係吖

曦彤打黎話今日好多功課呀! 聽到都替佢辛苦.....

係吖, 開始正常LA
小姐D中文字老師捉得好緊吖

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-19 16:20 發表

真的嗎? 但我仔(A班)每天只有4-5樣功課(包括埋改正) 少到有D我唔相信, 好似一年比一年少咁tim.....原來你地咁多功課ga! 我地班咁少都唔知好定唔好!

小姐包埋改正都5只4-5樣功課la, 但大多5駛改, 中文除外, 你知la筆劃吖ma.......haha
但衰在我哋7点返嚟都未做晒d homework等我陪, now最盡要9点半先攪掂晒d嘢, 10先瞓覺, 唉!

原帖由 angelmokco 於 11-9-19 17:08 發表
真的嗎? 但我仔(A班)每天只有4-5樣功課(包括埋改正) 少到有D我唔相信, 好似一年比一年少咁tim.....原來你地咁多功課ga! 我地班咁少都唔知好定唔好!

上星期五am, 我去左學校open day (幫細佬聽), 知道學校adjust左啲功課, 好似話最多3功1溫 (我估係每科掛), 會比以前應該少左啲

Suggie

原帖由 Linki 於 11-9-19 23:32 發表
小姐包埋改正都5只4-5樣功課la, 但大多5駛改, 中文除外, 你知la筆劃吖ma.......haha
但衰在我哋7点返嚟都未做晒d homework等我陪, now最盡要9点半先攪掂晒d嘢, 10先瞓覺, 唉!

...

oic, 可能adjust左啦! 我仔而家每日(由開學至今)都可以係我放工回來前finish所有功課。好似尋晩咁, 就只有中文抄詞around 10個,數學做簿5題+-數, 數作2版, 英文無....仲少過以前一年級時, 我成日以為佢地未開波咋! 到現在數學連一張工作紙都未見過tim....如果日後都係咁,我地仲可以早d練琴, 唔駛晚晚都攪到咁夜啦......

敢佢哋有冇話因乜會adjust咗d homework? 係5係俾其他家長投訴? 一或其他原因?

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 09:14 發表
上星期五am, 我去左學校open day (幫細佬聽), 知道學校adjust左啲功課, 好似話最多3功1溫 (我估係每科掛), 會比以前應該少左啲

Suggie

噤又冇, 副校只係sell基灣時話有人話學校多功課, 佢先講已adjust左! 不過去年自行收生,基灣收到170幾份表, 好似少過早幾年, 我估計有些家長可能擔心太heavy唔敢報, 又可能東區好小學多左!

副校仲quoted有個專家講, 基灣係全港入band one中率最高既學校, 超過8成半. 我覺得都係真, 連細仔幼稚園小一seminar教署個講者都有提基灣.

原帖由 Linki 於 11-9-20 10:29 發表
敢佢哋有冇話因乜會adjust咗d homework? 係5係俾其他家長投訴? 一或其他原因?

OH. 我覺得功課多, 家長辛苦過細路仔!

D班好似一向都多啲功課, 我朋友個女2,3,4年級都係D班, 佢都話多過其他班

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-19 16:20 發表

醒目開學勳章

唔係喎, 我反而覺得係少咗功課,量同以前2年級參唔多, 但內容少咗好多, 例如: 英文pen簿寫4-5句, 以前一定係10句. 仲有我女最憎做嘅數學簿 (文字題)e+只係做4-5題. 輕鬆咗, 多咗時間同個女溫習.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 11:17 發表
OH. 我覺得功課多, 家長辛苦過細路仔!

D班好似一向都多啲功課, 我朋友個女2,3,4年級都係D班, 佢都話多過其他班

噤咪好囉, 輕鬆啲!

原帖由 raikkonen 於 11-9-20 12:10 發表
唔係喎, 我反而覺得係少咗功課,量同以前2年級參唔多, 但內容少咗好多, 例如: 英文pen簿寫4-5句, 以前一定係10句. 仲有我女最憎做嘅數學簿 (文字題)e+只係做4-5題. 輕鬆咗, 多咗時間同個女溫習.

...

敢又係, 佢响我哋d區已經係名牌小學

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 10:46 發表
噤又冇, 副校只係sell基灣時話有人話學校多功課, 佢先講已adjust左! 不過去年自行收生,基灣收到170幾份表, 好似少過早幾年, 我估計有些家長可能擔心太heavy唔敢報, 又可能東區好小學多左!

副校仲quoted有個專家講,  ...

醒目開學勳章

真係輕鬆咗好多, 以往6:30分同佢對埋d功課要成7點幾, 琴日用咗20分鐘攪掂, 快到我唔信. 連我個女都話好少功課, 我叫佢做下d街買果d補充練習.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 12:38 發表
噤咪好囉, 輕鬆啲!

‹ 上一主題|下一主題