用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1C AM @ Dorset Road
樓主: ho130
go

2010/11 K1C AM @ Dorset Road [複製鏈接]

bobo-mammy,

我諗可能會改期, 不過仲未收到通知呢 !

尋晚阿女臨瞓前問起佢小息同邊個玩 ? 佢諗佐一陣就講出你個女個名, 仲話拖住佢隻手一齊去花園食花, 我聽到即刻再問"食花", 佢話係呀 ! 又話同Miss Sung講佢地去食花, 連Miss Sung都笑佢地呢 !

原帖由 bobo-mammy 於 10-10-21 08:56 發表
Twinsbkmami,

Boey 飲完奶後再冇食其他嘢喇, 直至返學食茶點才食嘢囉.
咪之所以放學一定勁餓.
我前日問Boey, 如果食唔哂茶點會點嫁?  佢答我要舉手話比老師知, 老師就叫收埋佢, 等返屋企食埋佢囉.

如星期六打風( ...

Just received a call from Miss Sung, she said that the parent day will change to 20/11 at the same time if Sat is no. 8 signal or blackstorm !

明天是小朋友K1在KV舉行的第一個Party呀!

我已請假,明天早上會帶囡囡返學,你們會自己帶小朋友返學嗎?希望大家可以踫到面,認識下。

Hi Central,

家長可以參與嗎?

原帖由 Central 於 10-10-28 11:22 發表
我已請假,明天早上會帶囡囡返學,你們會自己帶小朋友返學嗎?希望大家可以踫到面,認識下。

sharing...

有日我拖住細佬行街, 有陣風吹埋lai, 細佬話"好大風呀! 秋天到喇, d樹葉會變成黃色跌落lai"

我就問: 會變成黃色呀, 咁會唔會變成黑色, 啡色, 紅色呀

細佬話:緊係唔會啦

大哥接口:緊係會啦, 有d樹葉係紅色, d樹葉會黃色,黑色或者啡色ka

細佬說:唔會呀! 老師話變黃色跌落lai呀!

細佬都好留心聽書呀下

我今個星期六至見Ms Suen呀

btw, 我聽日都會送細佬番學

回覆 105# jjhh 的文章

近排好忙都唔得閒上來。哎呀我睇到central 同jjhh 係度講先記起通告有講生曰會家長可以參加。下次我都要請假同佢哋去。
central 同jjhh,可以分享下生日會嘅情況呀嘛?Thanks!

Twinsbkmami

生日會只有小朋友可以參加,家長只係可以好似平時送佢地返學咁,帶到佢地入課室。因為我平日都要上班,無機會親自接送小朋友回校,又想八下邊個係我小寶貝既好朋友,咁我咪通常會趁學校party day帶下小朋友返學。由於party day比較relax,返左學又未打鐘上課,咪可以同個個悉心打扮既小朋友影下相留念,又可成機認識下我地小寶貝既好朋友係邊幾個,一齊影下相。時間係短一d,但都好開心呀!

原帖由 Twinsbkmami 於 10-11-1 23:15 發表
近排好忙都唔得閒上來。哎呀我睇到central 同jjhh 係度講先記起通告有講生曰會家長可以參加。下次我都要請假同佢哋去。
central 同jjhh,可以分享下生日會嘅情況呀嘛?Thanks! ...

回覆 107# Central 的文章

噫,我記憶中係家長可以一齊返,可能老啦,記錯咗啦,多謝你提醒啊Central!
咁你的寶貝有沒有好朋友?

Twinsbkmami

我女有一個坐在隔離位的好朋友,叫做Josh。 你的小朋友呢?
原帖由 Twinsbkmami 於 10-11-4 23:07 發表
噫,我記憶中係家長可以一齊返,可能老啦,記錯咗啦,多謝你提醒啊Central!咁你的寶貝有沒有好朋友?

回覆 109# Central 的文章

Central,
我女話佢有三個好朋友: Bowie Chuen, Nicolas 同許湐翹喎。可能大家都是apple group 。

Twinsbkmami

我女好似話佢都係apple group架。希望佢無點我啦。 我今晚問下佢識唔識Bowie Chuen, Nicolas 同許湐翹先。你囡囡係

原帖由 Twinsbkmami 於 10-11-6 00:09 發表
Central,
我女話佢有三個好朋友: Bowie Chuen, Nicolas 同許湐翹喎。可能大家都是apple group 。

Hi Twinsbkmami & Central,

我係Boey chuen mommy, 我囡係橙組, 可能最近我個囡情緒不穩定, 上保母車時又有流眼淚(可能係分離問題)? 返學時又遇上一些自我困擾問題, 有時會喊, 可能仲未適應KV生活? 就係咁可能老師會多提佢個名囉. 但佢返屋企又會識唱歌 & 讀字咭比我聽, 上個星期我自己都好擔心及唔開心, 唔知點解我個囡會係咁? 返學問過Miss Suen, 佢又話佢一早返學時會呆一些, 之後又冇乜大問題喎. 我知Boey隔離個同學仔係Ian Chung, 佢話同佢friend喎. 有時我會叫Boey請粒糖比Ian食,(希望Ian mami唔好介意), 我其實係想希望建立Boey返學樂趣, &快d適應KV生活喇. Mommy 同你一齊加油呀!

另我見網上mami 講, 今日開始考試喎? 唔知係唔係真呢?

回覆 112# bobo-mammy 的文章

Central,
我個女係Bowie Au,佢今日又話有一個好朋友叫Mifa(譯音)Chan. 上星期凍我同佢著襪褲,佢同我講老師話不可以著。不知是否真?你知不知幾時可以著冬季校服?
Bobo-mammy,
你個女有沒講prenursery?不用擔心,佢哋好容易適,有時我twins早上不要返學,很難搞,都要出動餅乾或糖先掂架,他們仲是係好飄忽的年齡。女會好D嘅。
另外上次家長曰miss Sung 都有講一年四次評估,話咁快就到啦,睇吓怎樣。大家到時再share。

HI,
我同事個女讀緊k3,老師係會叫學生唔好穿襪褲,不過我同事為了怕孩子冷病,都會比個女著,不過就只係在很冷的日子,另學校在通告上說11月15日起便可穿冬季校服

我個女都係apple組
原帖由 Twinsbkmami 於 10-11-10 00:11 發表
Central,
我個女係Bowie Au,佢今日又話有一個好朋友叫Mifa(譯音)Chan. 上星期凍我同佢著襪褲,佢同我講老師話不可以著。不知是否真?你知不知幾時可以著冬季校服?
Bobo-mammy,
你個女有沒講prenursery?不用擔心,佢哋好容易 ...

Hi Twinsbkmami,

Boey話Bowie Au講嘢好細聲喎, 好詩文!
我個囡有返n班, 佢返頭一個月都冇喊, 之後第二個月先嚟料, 成日話唔返學, 正正就係好似現在咁, 可能係有分離焦慮, 又或者唔夠瞓, 你哋可唔可以分享下你哋小朋友午睡&晚上睡覺時間.

原帖由 Twinsbkmami 於 10-11-10 00:11 發表
Central,
Bobo-mammy,
你個女有沒講prenursery?不用擔心,佢哋好容易 ...

Twinsbkmami

吓!我有記低學校話可以換季既日期,但早前天氣突然轉凍,我有你冇你都同囡囡換左冬季喇,嘜病左就煩c我,反正都係著著合格的正常冬季,老師無話唔得喎,而且我地個校巴站,全部小朋友一早都換晒冬季喇。襪褲係唔可以穿架,你可以買白色羊毛knee socks,再加打底短褲仔,咁就唔會凍親雙腳架喇。

Central,
Bobo-mammy,

bobo-mammy

要評估嗱?多謝報料。真係快....... 即管睇下小朋友評估成點,哈哈哈。

原帖由 bobo-mammy 於 10-11-9 15:57 發表
Hi Twinsbkmami & Central,

我係Boey chuen mommy, 我囡係橙組, 可能最近我個囡情緒不穩定, 上保母車時又有流眼淚(可能係分離問題)? 返學時又遇上一些自我困擾問題, 有時會喊, 可能仲未適應KV生活? 就係咁可能老師 ...

bobo-mammy

返nursery時,我囡囡係罕有唔嘁的b女,但當人人都適應左之後,佢就黎料喇,第二個月先開始喊,唔記得左佢喊左幾耐先無再喊喇。

至於午睡和睡覺時間,我囡囡唔係一個鍾意瞓覺既小朋友,佢bb時,已無嘜午睡可言(一星期有三兩日會瞓1 hr,但又要兇又要迫,佢唔會瞓多,唔會瞓得耐,有時瞓15 mins就夠佢成日用 ),工人知囡囡瞓得太少,嗰時夜晚,工人會迫佢早瞓,8點或最遲9點都要上左床瞓低,囡囡會瞓到第二日朝早7:30am左右起身梳洗和食早餐返學。工人好惡,囡囡唔敢點喊,只會每朝叫姐姐比佢瞓多10 mins,工人會還價話5 mins only。

今個九月開始,上了K1,我囡囡夜晚9-9:30pm上床瞓,瞓到第二朝7:15am工人姐姐送左哥哥上校巴就回來叫妹妹起身。So far囡囡都無扭計,只係每朝最勞氣佢食早餐先上校巴。佢食野慢吞吞,(口趙)左又唔吞,由於校巴係尾站上,尾站落,囡囡要到1:05pm先落校巴,如食唔夠野,餓c佢。我同工人要佢飲一杯奶,加一個飽(有時半份腿蛋治),再飲一杯水先出門。下午囡囡都唔係點瞓晏覺,要迫佢入房上床瞓低,咁或者會瞓一頭半個鐘,但都只係一個星期有2天左右會瞓得著。  
原帖由 bobo-mammy 於 10-11-10 10:51 發表
Hi Twinsbkmami,

Boey話Bowie Au講嘢好細聲喎, 好詩文!
我個囡有返n班, 佢返頭一個月都冇喊, 之後第二個月先嚟料, 成日話唔返學, 正正就係好似現在咁, 可能係有分離焦慮, 又或者唔夠瞓, 你哋可唔可以分享下你哋小朋 ...

Central,

多謝你嘅分享呀, 噚日出學校見到Miss Suen, 佢話Boey呢個星期都okay, 冇乜喊, 佢話佢好睇心情喎.
至於是否真係評估我就真係唔知真假? 不過好期待個result, 想睇下佢平時上堂專唔專心, 同埋睇下佢能力去到邊. hehe..
Central, 你個囡叫乜名呀?

bobo-mammy

謝謝你提醒,間唔中up下個名單,等其他未加入的家長可以隨時加入。

1C AM@Dorset

1)  ho130 (son : tsz lok)
2)  jjhh (son: Rex)
3)  ET (daughter)
4)  aston-mama (son)
5)  Central (daughter: Natalie)
6)  be (daughter)
7)  bobo-mammy (daughter : Boey)
8)  ansonwong815 (son)
9)  BB
MUMMY (son)
10) LanaMom (daughter)

11) Twoprinces (son: Nicholas)
12) 大飛 (daughter)

13) Twinsbkmami (daughter: Bowie)

‹ 上一主題|下一主題