用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

借問聲你個小朋友入左咩學校呢最後? 我而家日日都上網睇bk的幼稚園 & 幼兒園版, 睇到咩都熟哂/純哂, 仲有小小神經衰弱, 搭親地鐵見到有小朋友著住校服, 都會望一望件校服個logo, 自己都有小小驚左自己

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:27 發表

扣埋d 人情位 可能無幾多個放出黎呢
講真架. 當日我一收到佢既waiting letter (星期六)
我星期日即時去買左而家間屋 搬左出黎
而家覺得自己既決定係無錯 ...

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:28 發表

喇喇喇 你講既呢d野我上年考k都做哂喇
問題係人地真係無幾多個位放出黎嘛
所以忘記佢啦

我想信好多人都有做齊,但收o左o個 d 又未必有做到。
我覺得考幼稚園呢,絕對唔係一分耕耘一分收穫,多勞多得

我估 nicole 同 ian 都會贊成呢點

我咪就係果d乜都冇做到嘅人囉…
我知有媽咪會做好多野但就冇諗過真係會咁多媽咪做咁多野…

原帖由 9284 於 10-5-20 17:26 發表
當年考佢, 我真係put左好多afford落去, 借地址, 寫信, profolio, 兩公婆請annual去interview, 講真阿囡又in得唔差, 校長都讚我個囡聰明 (佢出自真心的講, 睇得出)但都係唔收, 真係好失望lor

...

乜佢地收portfolio o甘好?

原帖由 9284 於 10-5-20 17:42 發表
借問聲你個小朋友入左咩學校呢最後? 我而家日日都上網睇bk的幼稚園 & 幼兒園版, 睇到咩都熟哂/純哂, 仲有小小神經衰弱, 搭親地鐵見到有小朋友著住校服, 都會望一望件校服個logo, 自己都有小小驚左自己

...

我報左:
KV (am)有offer
ST CAT(英普pm) 有offer
祟真(國際) 有offer
民生(am) 有offer
york (am)有offer
培正 (am)有offer
中心 (am) <-呢間而家讀緊n1
伽南 (waiting)<-上星期call我有am位
km (reject)
創價同民生同時間in 所以無去到in
又一村,學之園報左無in

原帖由 sheffield 於 10-5-20 17:52 發表
我咪就係果d乜都冇做到嘅人囉…
我知有媽咪會做好多野但就冇諗過真係會咁多媽咪做咁多野…mouth:" />mouth:" />

好多人都有做 不過唔會講出黎咁解者

我朋友無上bk一排收到百幾個pm 問佢點整porfolio呀
你話有幾多人有做呀

8248, relax! K is only a start, there's a long long way to go.  or you will become crazy before you sweetheat promoted to highschool....

sorry,係9284…

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:55 發表

好多人都有做 不過唔會講出黎咁解者

我朋友無上bk一排收到百幾個pm 問佢點整porfolio呀
你話有幾多人有做呀

大過大部份K係唔睇portfolio架

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:55 發表

我報左:
KV (am)有offer
ST CAT(英普pm) 有offer
祟真(國際) 有offer
民生(am) 有offer
york (am)有offer
培正 (am)有offer
中心 (am)  

培正好wo

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 18:04 發表

大過大部份K係唔睇portfolio架

有無用就唔知喇 不過整左無壞
而且我係diy 公司印 "零"成本 係用左公司時間者
(不過我見祟真既老師圍住睇我整果本)

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 18:10 發表

有無用就唔知喇 不過整左無壞
而且我係diy 公司印 "零"成本 係用左公司時間者
(不過我見祟真既老師圍住睇我整果本)

因住大把人pm你問你攞料

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 18:14 發表

因住大把人pm你問你攞料

其實一直都收唔小

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 18:15 發表

其實一直都收唔小

其實都唔係好明,有d人連求pm轉am信都要攞sample,又有好多人唔分享淨問人攞料

原帖由 9284 於 10-5-20 17:26 發表
當年考佢, 我真係put左好多afford落去, 借地址, 寫信, profolio, 兩公婆請annual去interview, 講真阿囡又in得唔差, 校長都讚我個囡聰明 (佢出自真心的講, 睇得出)但都係唔收, 真係好失望lor

...

首先,我相信好多人都會做你以上所做嘅嘢(除咗借地址外).如果咁就抱怨,我相信弟時有排你受...另外借地址仲講到理直氣壯,嘅價值觀......要知道子女除了讀到名校外,家庭教育(即家教)亦更重要,對他們的影響更為深遠.希望你明白....最後祝你好運!

我諗係好多家長想當然, 做左 d 乜乜物物, 學校就自然/大有機會收自己小朋友, 而多數家長亦會不經意覺得自己個小朋友好叻, 而沒有察覺每間學校有其獨特之處, 喜好收的學生類型亦未盡相同, 如果能針對校方要求, 我諗 interview 成功機會自不然高人一線. 如果要 in 30 間, 你有無時間深入鑽研晒各間學校的資料同校風呢?

而且好有趣, 我覺得學校雖然都係鍾意家長注重子女發展, 但如果去到有些神經質地步, 你估 interview 果位老師會唔會發現到呢? 至會有人 in 30 卻只有 3 數間成功的慘痛經歷. 若果仲要計埋年尾出世係細囝囡因素, 基本上有些學校係明示暗示唔會收, 即使肯 in 都只係同你做場戲, 何必要大人細路都辛苦去多跑一轉.

其實我估如果要報30間.
真係要用2個月全職去記住拎表,填表,寄表,
FOLLOW UP學校收唔收到表, 安排面試時間..
果時我報12間
已經要MARK好哂.幾時拎表,幾時同人一早寄去/上網DOWNLOAD, 寄左幾時要FOLLOW UP
已經覺得未IN已經心力交卒...30間真係唔敢想像

原帖由 Youngmadad 於 10-5-20 20:52 發表

首先,我相信好多人都會做你以上所做嘅嘢(除咗借地址外).如果咁就抱怨,我相信弟時有排你受...另外借地址仲講到理直氣壯,咁嘅價值觀......要知道子女除了讀到名校外,家庭教育(即家教)亦更重要,對他們的影響更為深遠. ...

呢樣真呀.好記得有2個朋友都氣沖沖來找我
問我點解某間學校收我個仔唔收佢小朋友..
佢話:我借人九龍塘地址, 我抄人問卷答案.我作埋自己同老公都係CEO....ETC 點解唔收我小朋友, 仲要係REJECT , WAITING都無. 你究竟做左咩人地會收你個仔...

我真係"R"哂頭!!!!
我心諗老師真係英明.

醒目開學勳章

haha, actually I also didn't do any of those she mentioned.  But surely I know, and have come across tons of similar situations.

Nowadays, many people would think as they have done so much, at least some return should be given.  However, would you ever think either (1) your efforts are not enough; (2) you have put your efforts in the wrong way?

Just like nicole123 said, there are just so few seats available, have you ever thought what you have done is special and unique?  Let me tell you this, when I thought I need the popular girls' kindergarten with the same Catholic group as you mentioned for backup, I spent 2 years to do volunteer work and establish good relationships so that I can easily secure a seat thru connection.  Have you thought of doing that and would you spent so much time and efforts for your child?  It is not impossible  but talking about so much commitments for a long period of time.  But even having done so much, that only give you a better chance. Of course at the end, I didn't choose that kindergarten.  Because I wouldn't want my daughter to be studying unless I have no other good choices.  This is just to share with you so you could know what more can you do next time.  There is still a long road ahead.

Anyway, sorry if my tone is being a bit harsh since I also agree with other parents that I don't find borrow address is a right thing to do.  But I do hope you would understand, if you don't get what you want, may be it is only because you haven't tried enough.  So may be try look positive and try harder next time.

For your information, 2 years ago when my daughter applied for kindergartens, I took 3 full months off to surf the internet and do it 'til 3 - 4 am every night to learn the necessary information.

Ian

原帖由 B.BB 於 10-5-20 17:45 發表

我想信好多人都有做齊,但收o左o個 d 又未必有做到。
我覺得考幼稚園呢,絕對唔係一分耕耘一分收穫,多勞多得

我估 nicole 同 ian 都會贊成呢點

借老爺奶奶地址,都不是太過份,你吾好同我講咩叫身教,無人係聖人,你夠膽講你從來無講大話?教得好自己個小朋友做個好人就得啦

原帖由 Youngmadad 於 10-5-20 20:52 發表

首先,我相信好多人都會做你以上所做嘅嘢(除咗借地址外).如果咁就抱怨,我相信弟時有排你受...另外借地址仲講到理直氣壯,咁嘅價值觀......要知道子女除了讀到名校外,家庭教育(即家教)亦更重要,對他們的影響更為深遠. ...
‹ 上一主題|下一主題