用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚幼稚園
樓主: yuenmanwai
go

劍嗚幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 小克 於 10-3-13 11:27 發表
無可否認, 劍鳴一定係一間名校, 唔係點會有2500申請。 以一間只有9年的幼稚園, 成績斐然。 據聞所有學生都入 band 1 名校, K3升P1成績甚至己經超越KV、SC, 不過 interview 點解唔可以分兩日?  點解 HK Preschool、迦 ...

唔好意思, 請問你點知有2500申請? 我問老師佢都係話千幾咋喎

其實我覺得KM並不商業,可能您不知,好多小學只要糸交FORM都要收成一百元,例如播道,真道,有D收50的大有人在,例如播道1500人X100元,是三十萬一日(面試全日)您話呢D先叫發,但每年都仲有咁多人去考,所以KM不算商業,迦南,樂基間間都收三十元 啦. 
原帖由 Keyo 於 10-3-13 00:24 發表

Application fee $30 x 2000 = $60000 for one day interview >> monthly staff salary of the whole school.

There were also stalls for selling books.  Strong commercial feel!

係呀!有d kg凡係交報名表就收30,但最終都無得interview ! (親身經驗!!!)個30 蚊係EDB 批凖 的, 所以好多kg都收30 !你估人地唔使process咩!彈票(cheque)都收成120啦!

其實有D PG會叫你寄張票同出世紙俾佢,跟住至會寄返張form俾你,而KM就係黎到至俾錢,如果覺得interview當然真係亂到o甘,可以唔俾錢就走人啦。

至于話點解唔分兩日,我都要問o下老師先,因為上次in K1我都有做義工,我唔覺得o甘亂。

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-14 00:10 發表
其實有D PG會叫你寄張票同出世紙俾佢,跟住至會寄返張form俾你,而KM就係黎到至俾錢,如果覺得interview當然真係亂到o甘,可以唔俾錢就走人啦。

至于話點解唔分兩日,我都要問o下老師先,因為上次in K1我都有做義工,我唔覺得o甘 ...

而家細b都係分開左起另一日

原帖由 chrischeung 於 10-3-13 04:09 PM 發表
其實我覺得KM並不商業,可能您不知,好多小學只要糸交FORM都要收成一百元,例如播道,真道,有D收50的大有人在,例如播道1500人X100元,是三十萬一日(面試全日)您話呢D先叫發,但每年都仲有咁多人去考,所以KM不算商業,迦南, ...

收一百元報名費係不可能, 因為教署規定幼稚園只准收取核准上限$30。 如果係真, 啲家長仲唔舉報間學校咩 ?!

回覆 2# elmolly 的文章

When will have result ???

原帖由 hkpwong 於 10-3-15 16:18 發表
When will have result ???

31/3

原帖由 mousegirl 於 10-3-15 16:42 發表

31/3

有冇機會早d????

原帖由 bobo1314 於 10-3-13 17:14 發表
係呀!有d kg凡係交報名表就收30,但最終都無得interview ! (親身經驗!!!)個30 蚊係EDB 批凖 的, 所以好多kg都收30 !你估人地唔使process咩!彈票(cheque)都收成120啦! ...

U r right.  All other schools also requested for the application fee but none of them had such a bad arrangement for the PN interview.  None of them would take only 10min to assess a group of 6 kids at one time.

KM INTERVIEW 是分2天進行,(大細仔分開).  interview 係等得耐,in 又in 得快,不過bad arrangement 唔係得佢一間。又d kg 雖然indivi 咁 in, 但一間大房十張枱in, 好噪及令小朋友難以集中.......

等得耐唔係得一間,KM有OPEN PLAYGROUND 及其他活動比小朋友等時玩,不過有D家長撞正落雨,就真係唔好彩.......

KM 有REVIEW 的空間。但家長最後決定入讀否,咪自己衡量吓。
‹ 上一主題|下一主題