用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

Dear id00288:
你好! 我是芷晴 (上幼c)的媽媽,希望你囡囡快D好

jonnie,

hello!     好開心终於見到幼c既同學仔, 請問你囡囡叫什麼名阿?  我個女叫宜璟, 幼c藍組; 多多指教.
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

平日我個女食一大碗 燕麥片(+奶煮或奶粉), 不過呢排返學就"留計" 食少左1/4 至 1/3 碗.
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

id00288-是家頤(上幼b)的父親
cheuktungma-卓彤(上幼B)的母親
ireneirene-喬喬(上幼A)的母親
klinglee-善潼(上幼B)的母親
erica_chn - 鄭宜璟 (上幼C) 的母親
Joyful-Life - 羲穎 (上幼B) 的媽媽
jonnie - 芷晴 (上幼C)的媽媽

ISSYMA,
我知道是那裡了, 謝謝.

看見各位家長的早餐安排, 我相信我要檢討一下. 我囡囡每朝只吃一支奶便上學.
俯首甘為孺子牛 :roll:

id00288,

家頤好番未呀?明天會唔會返學呢?
我囡囡問我「點解家頤無返學呀?」
希望家頤快D好番啦!

klinglee,

善潼點呀?有胃口食野未呢?
希望善潼快D好番啦!
我就同囡囡睇「廖月倩」女醫生,佢好細心架。

jlam,

(touchwood問句) 請問您囡囡今年會唔會好似去年咁樣,開學就成日病呀?
您囡囡食梗邊隻牌子的魚肝油呢?

ISSYMA,
多謝您入黎發表,日後希望您能給予我們更多資料啦!

各位:
我囡囡今個星期都病了,不過普通傷風,無發燒。
而早上我都只係俾樽奶囡囡飲,唔知有無問題呢?
Joyful Life

Dear erica_chn:
Hello! 我都好高興可以認識你,我的囡囡叫芷晴,幼c黃組,你有沒有問你囡囡上課的情況呢?日後大家多D分享他們上課的情形,好嗎?   

各位早晨

klinglee
善潼有胃口未呀?今朝衝忙地經過馬路,見到姐姐同善潼返學(希望無認錯),我諗應該沒事了!

erica_chn
宜璟 食到一大碗麥片,真令我羨慕,唉!如果要卓彤食,等得佢食完,我已經比老板抄左喇,事關佢食野慢到不得了,有時重令我好激氣tim!

id00288
家頤D早餐好豐富呀,睇見我都好想食
嘩!咁多小朋友病倒,真係赫左一跳,希望同學仔快D好番啦!另外,尋日問左卓彤上堂學左乜野,佢話睇圖書,砌積木,玩串珠遊戲,油顏色(太陽)和唱歌(Mary had a little lumb),陳老師彈琴!

Joyful-Life,
如果魚肝油, 一係司覺脫白色(好難飲), 一係七海, 不過我兩個小朋友唔係咁肯食, 自從6月份開始, 我比佢地食燕窩, 日日食, 咁touchwood佢開學到而家, 狀態也十分好! $$$亦唔係貴, 一個月兩個人約HK$860, 抵返睇醫生條數!
[quote]
Joyful-Life 寫道:
jlam,
(touchwood問句) 請問您囡囡今年會唔會好似去年咁樣,開學就成日病呀?
您囡囡食梗邊隻牌子的魚肝油呢?

卓彤媽咪, 你沒有看錯, 善潼今早返學了. 她沒有什麼問題了, 只是胃口還未灰復, 頂多只肯吃一塊白麵包.
卓彤可以說出她的學習情況...好叻呀...善潼總不肯說清楚.
善潼吃什麼都很慢, 有時一個鐘都吃不完半碗飯, 我們也常因此激氣. 我都想知有什麼方法可令她吃快啲 :-|  

各位:
你們好!昨晚我的囡囡唱了一首由學校學的歌給我聽,大家番去問

"睇圖書,砌積木,玩串珠遊戲,油顏色(太陽)和唱歌(Mary had a little lumb)"

卓彤好叻, 可以形容0甘多上堂內容俾你聽.  我個女宜璟就吾肯同人講上堂既野.  

Dear All
大家好
多謝大家分享上學情況,
家頤今天還未上學啊!
(以一星期了)
因為她晚上睡覺都咳嗽(日間又無咳),
睡眠不足,早上精神欠佳,
所以比她放病假多一天,
希望星期一何以回學上課啦!
但今天到我病了,請了一天病假在家,
醫生說多數是給他人傳染.

Joyful-Life
司覺脫有出橙汁魚肝油(唔難飲),
家頤都有飲,不過燕窩的供能好好多(都己貴),

cheuktungma
因為家頤都己食得,
又要坐校車上學(七時五十分上車) ,
放學回到家以五小時後了,
所以比她食得多一點,
但她回到家總事說"我好肚餓呀"

klinglee
善潼上學好了,
家頤在家裏有時都食得很慢,
不過家裏很少食其他小吃,只有兒童餅乾,
連維他奶,益力多都無,
在家多數飲水或果汁,
所以正餐食得多一點,
如她肚餓會食快dd啦,

我個兒科醫生話司覺脫橙汁魚肝油冇用, 如果飲, 一係要白色, 一係飲七海wor[quote]
id00288 寫道:
Joyful-Life
司覺脫有出橙汁魚肝油(唔難飲),
家頤都有飲,不過燕窩的供能好好多(都己貴),

erica_chn
唉!佢唔係叻架!佢亦都唔係一次過好順暢咁講曬出來,係我不斷重覆再重覆咁追問,集合埋一齊架炸,唔知呀女佢會唔會嚴我煩,唉...!我都唔知老左個時會唔會好長氣!!!!

jonnie
芷晴 好勁呀!等我又返去問下卓彤先,其實卓彤都好鍾意作歌詞架,又唔知佢唱乜喎,又大聲,有時係架巴士度,都幾瘀架!

係茶點歌, 日日食茶點之前都要唱架 [quote]
jonnie 寫道:
各位:
你們好!昨晚我的囡囡唱了一首由學校學的歌給我聽,大家番去問

我個女都是不停唱歌, 但她經常自己作曲作詞. 可能她唱過都不知道. 她亦有模仿陳老師彈琴.
jonnie的囡囡應說話很清楚罷.

善潼吃的小食也不是比卓彤多, 縱使她非常餓, 吃了半飽便慢下來...總是不管打罵, 每餐飯都好似馬拉松 :evil:

卓彤食飯都係灘長黎食,最少都要成個幾鐘,D飯永遠都係灘冬曬,食一餐好似打仗咁,激鬼死人,對食依方面不感興趣,咁又點會長肉,所以我就好羨慕人家的小朋友,見到佢地肥嘟嘟係咁食,好開心架!  

jlam,

謝謝您的提供。
希望各位小朋友都健康啦!

[quote]
jlam 寫道:
Joyful-Life,
如果魚肝油, 一係司覺脫白色(好難飲), 一係七海
Joyful Life

呢幾日我都問囡囡返學做什麼?
佢都唔講,除左話我知有砌積木及食茶點。
問佢老師有無講書、講故事、教唱歌等,佢都話無。

不過今晚放工返黎查看簿皮,發現3張工作紙:第1張係佢於3個不同形狀填顏色;第2張畫了一個太陽;第3張畫了兩個太陽。3個太陽都有眼睛及笑容,仲分了大、中、細三個唔同size,囡囡話代表我、我老公同佢自己,我同老公都非常開心呀!
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題