用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

Hi eva007

Do we have a 班房註冊名單 like the one in the topic  parent 2008.

Hi Chundad,

What do you mean 班房註冊名單? I am not really understand what you mean???

八掛下有無小朋友係住天水圍架?  想知你地諗住點番學.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

hi eva007, I see that in the 2008 parents topic, everyone give their name to make up the list of p1 student in the coming year like below (copy from the 2008 topic). it will be interesting to know how many of us are here

2008年升小一生家長區-請進~

hihi 等我開新的一頁先 歡迎新舊家長比意見架~~yeah!

班房註冊名單
1) easy媽咪
2) Pinnochio
3) Momo
4) JVC2002
5) Kyfanny
6) 林嗅四
7) EvaFong88
8) Kkboy
9) Longlongmom
10) Leonard7007
11) Kanba
12) Gracechung
13) Legomama
14) 小lego老豆
15) Emily71
16) Kerrie0201
17) NK
18) Hugobaba
19) Lfhh
20) OJJ
21) yycheng10
22) berryivyee
23) Tiffshiao
24) HITOMI
25) bbmama02
26) 匡媽咪
27) bbhelen
28) Mememor
29)cutiechoy
30)JJMAMA 123
31) Takaratomy
32) 大力

歡迎加入新名單請通知

p.2有,他係自己坐西鐵

原帖由 moondream3003 於 09-2-18 13:52 發表
八掛下有無小朋友係住天水圍架?  想知你地諗住點番學.

Thanks a lot.

其實都想知幾點起身及出門口.

原帖由 大鴨媽 於 09-2-18 22:24 發表
p.2有,他係自己坐西鐵
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

由出門口計大約45分鐘

原帖由 moondream3003 於 09-2-19 10:39 發表

其實都想知幾點起身及出門口.

大鴨媽,

咁8:00a.m.上課,
7:00a.m.出門,
約6:15a.m.要起床, 和現在也差不多.

原帖由 大鴨媽 於 09-2-19 11:59 發表
由出門口計大約45分鐘

咁就好啦

原帖由 moondream3003 於 09-2-19 22:53 發表
大鴨媽,

咁8:00a.m.上課,
7:00a.m.出門,
約6:15a.m.要起床, 和現在也差不多.

你好羨慕08小一家長咁團結呢?
我諗我地都要好似佢地咁,到時有好多野要互相提醒既啦.最近我地都唔會收到學校既乜野消息,所以大家亦唔會點入來傾既,我諗到左6月,收到書單,做校服,講8月既預備班資料既時候,大家就會入來傾囉.
不過見08年既,響一註冊之後就有家長日,好開笑,今年就冇左呢樣野啦,唔知遲d會唔會都安排一日咁既活動呢?
原帖由 chundad 於 09-2-17 23:30 發表
Hi eva007

Do we have a 班房註冊名單 like the one in the topic  parent 2008.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-3-4 16:18 發表
你好羨慕08小一家長咁團結呢?
我諗我地都要好似佢地咁,到時有好多野要互相提醒既啦.最近我地都唔會收到學校既乜野消息,所以大家亦唔會點入來傾既,我諗到左6月,收到書單,做校服,講8月既預備班資料既時候,大家 ...

非常同意,我們也要互相提醒. 聽了很多同學要很早搭校車回校.我正考慮搬近英華.

chundad
雖然都想,不過就唔會搬住啦,因為仲有個細既要考慮埋.
我會自己帶佢返學,然後放學就搵人湊囉,睇來放學都有唔少活動,參加親都冇得搭校車既啦.
原帖由 chundad 於 09-3-5 00:08 發表

非常同意,我們也要互相提醒. 聽了很多同學要很早搭校車回校.我正考慮搬近英華.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-3-5 09:53 發表
chundad
雖然都想,不過就唔會搬住啦,因為仲有個細既要考慮埋.
我會自己帶佢返學,然後放學就搵人湊囉,睇來放學都有唔少活動,參加親都冇得搭校車既啦.
...

我也聽聞參加活動無校車搭, 所以搬近些菲庸姐姐才可以接放學,妹妹讀幼稚園有校車接送比較方便.

真係靜左d呀 lee 度, 係米d家長比較怕羞呢?

喂 Era, 幾時再食 lunch 交流下?

Chundad 你住邊樹? 想 搬去邊? 我 lee 排三日吾埋就 打 去校車公司問個位小姐 d schedule, 佢 就黎吾采我, 呵呵.... 比 d schedule 你 for reference:
昇悅 居, 接 7:20 放 2:50
柏景, 7:30 / 2:50
又一 居 7:15 / 3:20
萬景峯  7:10 / 3:10
Whampoa 7:05 / 3:15

我都想搬, 我樹 接 7:05 放 3:35.... 我吾係住新界但回程要 65 minutes..... 筆架山 (畢 一果頭) 咋,  真係講都冇人信....

又 , 其實係米真係咁多 after school activities 呢? 小笨友吾洗做家課咩 ?  我見 08 d家長都係 last Saturday 先開始有課外活動.  

Please correct me if I am wrong.

我係搭訕的!
我唔覺小一課後活動多,因是自由參加,平日大可專注學習!有時功課會多些,Tue, Wed要溫習Dictation,若少爺他條d,好快天黑架!(P.S.鐘情Choir的,就要在平日練習la.)

週六還有很多選擇,有些孩子抽簽好有luck,由朝玩到晏,家長慢慢傾下計,大細都happy
又如果孩子已玩開某些活動,唔參加都所謂ga, 唔好免強頻撲!
HW其實不算多,聽聞有些小學每日8-10項!
做得快慢因人而異,當然也看家長的要求啦!
原帖由 2ling 於 09-3-6 21:43 發表
又 , 其實係米真係咁多 after school activities 呢? 小笨友吾洗做家課咩 ?  我見 08 d家長都係 last Saturday 先開始有課外活動.  

Please correct me if I am wrong. ...
感謝神賜我們寶貝兒子!

原帖由 2ling 於 09-3-6 21:30 發表

Chundad 你住邊樹? 想 搬去邊? 我 lee 排三日吾埋就 打 去校車公司問個位小姐 d schedule, 佢 就黎吾采我, 呵呵.... 比 d schedule 你  ...

多謝你的資料,我現在住九龍城,打算搬去碧海藍天.步行只需十分鐘.但奇怪昇悅 居也這麼早上校車. 聽其他家長說沒有這麼快有課外活動, 那麽小朋友可以多些時間温習了.

d校車通常再有另一轉接返工個d啦

我地雖然今年比去年遲左上堂,但返學上校車時間一樣沒有改啦

所以早上返去有時間多

原帖由 chundad 於 09-3-9 00:20 發表

多謝你的資料,我現在住九龍城,打算搬去碧海藍天.步行只需十分鐘.但奇怪昇悅 居也這麼早上校車. 聽其他家長說沒有這麼快有課外活動, 那麽小朋友可以多些時間温習了. ...

2ling
本來我上個week會約另一個媽咪去銅鑼灣食,就諗住叫埋你join.點知前個week,因為有次買野屈人寺計錯數,咁就遲左5mins,另一次順路去左阿媽度飲湯,睇錯佢個鐘,又遲左10mins,於是就俾人叫我要小心啦.
咁我咪唔敢再同佢講會有日食耐d.
我諗住要4月先可以再去銅鑼灣啦,到時我亦可能會放一兩日al.不過我都隨時可以約係食lunch,今次去第二間,果間太嘈啦.
原帖由 2ling 於 09-3-6 21:30 發表

Chundad 你住邊樹? 想 搬去邊? 我 lee 排三日吾埋就 打 去校車公司問個位小姐 d schedule, 佢 就黎吾采我, 呵呵.... 比 d schedule 你  ...

Era, how's going of your catch-up plan?
‹ 上一主題|下一主題