用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: walker
go

KIM [複製鏈接]

我打算著普通便服。
但仔仔剛才打電話俾我,叫我明日買蛋糕回校  (都唔知真定假)  ? 但我都會買,因為仔仔要求,無理由唔信佢架 !

結果你買左咩蛋糕呀??  

我買左2盒南瓜頭棉花糖比老師送比小朋友食, 你仔仔個禮物袋有無2粒南瓜頭棉花糖呀, 係我買架

唔知佢地有無影photos呢??? 我想睇下阿仔既同學仔呀!

原文章由 walker 於 07-10-25 14:13 硐表
我打算著普通便服。
但仔仔剛才打電話俾我,叫我明日買蛋糕回校  (都唔知真定假)  ? 但我都會買,因為仔仔要求,無理由唔信佢架 !

無呀! 因為覺得仔仔並不是這期生日,所以無買。

我都讓仔仔帶了些朱古力, 糖, 餅乾回校給其他同學。你仔仔紙袋內有無動物包裝紙的朱古力.. , 或可樂糖, 或方塊"穌"。我仔仔袋內棉花糖,仔仔好鐘意食棉花糖,多謝哂! 瑞士糖應該是學校派,太平餅不知是否是其他同學的

有呀, 有可樂糖&方塊"穌"呀,多謝哂!!!
瑞士糖應該係學校送既,原來好多人都有買野返學校喎 ...

想問你知唔知學校幾時會有評估呀??唔知會點樣評估d小朋友呢??好擔心!

原文章由 walker 於 07-10-29 08:22 硐表
無呀! 因為覺得仔仔並不是這期生日,所以無買。

我都讓仔仔帶了些朱古力, 糖, 餅乾回校給其他同學。你仔仔紙袋內有無動物包裝紙的朱古力.. , 或可樂糖, 或方塊"穌"。我仔仔袋內棉花糖,仔仔好鐘意食棉花糖,多謝 ...

美勞袋既勞作你地點處置呀???

放在 folder 內,如果不是,也不知放在那裡。

評估分中、英、數、常。其實妳有無和煒榮溫習
我都有幫仔仔溫,但仔仔多數鐘意 ..
有時太緊張,又好似覺得自己過份咗 ..
都覺得有d矛盾..

d勞作真係唔知放邊好??真頭痛!

其實我真係無乜同佢溫書架,老師家長日都講過希望佢地係在學校吸收,評估既時候唔想我地催谷佢,所以平時我都係間唔中攞d卡出黎問下佢,睇下佢識幾多,佢唔識既我都唔會迫佢,不過,阿仔對英文&數學真係差d, 見到A字只係識講an apple 而唔係讀A, 見到B,C,D就直頭採我,而數學佢都唔係好認得D數字

不過,我個仔到而家都仲未夠3歲,已經認到好多中文字,我已經好開心架啦,其他野慢慢來囉,若被評估係未達標既我都無辨法,K1咋,唔想比咁大壓力佢呀...

原文章由 walker 於 07-10-30 08:17 硐表
放在 folder 內,如果不是,也不知放在那裡。

評估分中、英、數、常。其實妳有無和煒榮溫習
我都有幫仔仔溫,但仔仔多數鐘意 ..
有時太緊張,又好似覺得自己過份咗 ..
都覺得有d矛盾.. ...

仔仔會話 a cat "C", an apple "A",
佢地會將英文字母放在後,
慢慢來,其實小朋友讀書條路仲好長..
我一直都話,其實現在做家長很大壓力..

係,做家長既真係好大壓力, 好似個日家長日咁,個D無形壓力令到我夜晚訓覺都發夢呀!

原文章由 walker 於 07-10-30 13:52 硐表
仔仔會話 a cat "C", an apple "A",
佢地會將英文字母放在後,
慢慢來,其實小朋友讀書條路仲好長..
我一直都話,其實現在做家長很大壓力..

walker,

我知d勞作點處置啦,原來係放在folder內,記唔記得30/8家長日派左2個Kentville folder,一個係Picture Dictionary, 另一個原來係放勞作架...

但係好似衣服同風爭 (勞作) 都放唔落

講開評估,唔知範圍去到邊
其實仔仔d字咭都認得唔錯,除了單字,仲懂得詞語,
天空的天..

我諗老師有教佢地詞語,我個仔見到個天字就會講天,天空,見到衣字就會講穿衣裳,見到牀字就會講木牀....

原文章由 walker 於 07-11-1 08:40 硐表
但係好似衣服同風爭 (勞作) 都放唔落

講開評估,唔知範圍去到邊
其實仔仔d字咭都認得唔錯,除了單字,仲懂得詞語,
天空的天..

今日天氣凍,仔仔今早講可以著灰色衫 ... ,當然係無頭無尾 ..。我估應該係 miss au 同同學講,因為未及時間換冬季校服,而白色那件冷氣外套又太薄,所以叫他們可著灰色毛衣。

今日運動堂,所以我讓仔仔多著件冬季運動外套在外返校。我唸應該無問題 !!

原文章由 walker 於 07-11-2 08:21 硐表
今日天氣凍,仔仔今早講可以著灰色衫 ... ,當然係無頭無尾 ..。我估應該係 miss au 同同學講,因為未及時間換冬季校服,而白色那件冷氣外套又太薄,所以叫他們可著灰色毛衣。

今日運動堂,所以我讓仔仔多著件冬季運動外套在 ...

今日我給囡囡穿冬季運動衫全套, 再加一條頸巾.
你仔仔講灰色衫應該是指冬季運動外套.
聽講呢件衫可以配夏天校服穿.
我囡囡昨天都有穿呢年外套, 她還告訴工人說:係呀, 我都見到人地在校穿呢件衫呀......

我尋日已經比阿仔加多件PE jacket,但係今日咁凍,我又唔敢幫佢換全套PE裝(因為我尋日早打電話去校務處問,佢地都只係話準許加多件PE jacket咋,咁我話隻腳仔咪好凍,佢就覆我話課室唔會開冷氣,咁落樓下都凍架嘛),跟住我今日湊阿仔返學,見好好多K2 & K3已經換哂全套冬季,有D仲著自己外套添...
另外,你地套冬季校服岩唔岩身呀?我地個套太大,佢地話可以比阿仔帶返去換,不過就要寫換咩size,我打算下星期一比阿仔帶返去換,星期二就著全套PE裝,星期三就開始著全套冬季,最緊要阿仔夠暖...

原文章由 walker 於 07-11-2 08:21 硐表

今日運動堂,所以我讓仔仔多著件冬季運動外套在 ...

[ 本文章最後由 waiwing 於 07-12-11 19:02 編輯 ]

我已經同阿仔換季啦,今日係全套PE衫,不過件jacket就放書包以備不時之需...

我無呀! 仔仔還著夏天運動服。
仔仔話有個同學仔叫范卓熹,你仔仔有冇提過?

原文章由 waiwing 於 07-11-6 13:14 硐表
我已經同阿仔換季啦,今日係全套PE衫,不過件jacket就放書包以備不時之需...

我今日都照比阿仔著冬季呀, 因為今日真係又涼左少少!

范卓熹佢就無提過, 不過佢成日話Daniel打佢, 唔想返學喎...

K1F d媽咪搞gathering (should be for X'mas), 不過仲未confirm去邊玩,我想join佢地一齊玩,因為我地呢班只得我同你&sweet2004, 好少人, 搞唔到自己班既gathering, 你join唔join埋一齊玩呀?反正K1F既班主任又係Miss Au & Miss Tam, 可以同佢地交流下...

Sweet2004,
你又join唔join呀?

原文章由 walker 於 07-11-7 08:24 硐表
我無呀! 仔仔還著夏天運動服。
仔仔話有個同學仔叫范卓熹,你仔仔有冇提過?

[ 本文章最後由 waiwing 於 07-11-7 09:46 編輯 ]

好呀!
我比較少睇其他 topic,
有消息通知我報名, 唔該哂!

更正並不是范卓熹,范逸熹才真。

今日問仔仔,班係唔係有個同學仔叫 Daniel,
仔仔話佢同曾煒榮玩的,是白兔組的。
同學中應有個女同學叫xx桐,仔仔有日突然之問講了一次她的名字。

waiwing, 幫手問吓你仔仔 ..。
原文章由 waiwing 於 07-11-7 09:33 硐表
我今日都照比阿仔著冬季呀, 因為今日真係又涼左少少!

范卓熹佢就無提過, 不過佢成日話Daniel打佢, 唔想返學喎...

K1F d媽咪搞gathering (should be for X'mas), 不過仲未confirm去邊玩,我想join佢地一齊玩,因為我地呢 ...
‹ 上一主題|下一主題