用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各英文小學面試時間
樓主: chu88chu88
go

聖方濟各英文小學面試時間 [複製鏈接]

Re: 聖方濟各英文小學面試時間

Tinatam,

The exercise you quoted was very similar to my friend's gave me, but she told me that should be the syllabus at KV ....     

I also want to have the exercise, please check pm for my fax number.  Many thanks.

tinatam 寫道:
Exe for reference:-
My name is ______________.
I am ___________years old.
I am a _____________.
I like _________.
Father is a _________.
_________has a baby.

A______is a baby sheep.
A______is a baby dog.
A______likes milk.
The cat runs after the______.
A______hops.
A______eats grass.
A________is a baby hen.
......etc....
ra_b_t,  s_e_p, b_e_, c_i_k, e_e_h_n_, m_u_e,
s_ho_l, m_n_e_,, b_g, c_w, k_y, b_sk_t, w_o_, fr_g.....you can do by yourself.

8+(  ) = 11, 10-(  ) = 3, 2+( ) =20
2,4,   , 8, 10;   1, 3, __, ___, 9, 11
56,    ,58,   ,    ,61...
1+1+2=    , 8-2+3= .......

Good luck all,

唉!我而家真是替我個仔擔心,要考7張papers,如果是考口試就冇問題但要考筆試就死硬    .雖然系九龍塘讀書,但是功課奇少!返學開心放學開心   :  :  冇壓力.連中文字都唔多明、數學只能做10以內的+-、英文又末學spelling...點可以同KV 、St Cat、CCKG 的學生鬥呢?最起碼收了他們的學生個底好,D老師都唔使教得幸苦。今次一定是去陪跑       
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

都未必係陪跑啊!  你要對自己的小孩有信心,亦不要給小孩加壓,讓他們輕鬆面對,效果可能意想不到!  我深信老師們不會只看筆試成績,亦會看看他們對答表現才決定!

Dear tinatam,

can you fax to me :2529 3053.

many thanks

boyma

Dear tinatam,

please also fax to me :2901 5209.

many thanks
齊齊媽咪

Unknown多謝你,剛才我打電話問過朋友(她有一仔P3一女P5請緊St F).
她講數學考双位數的+-
英文是要listening後在paper到√個answer
而中文.......         
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

hi, can you also fax to me
my fax number : 83445785.
many thanks!!

hi, my son No. is 114xx.

大家不用太擔心,小朋友會好有壓力架。嘗試以平常心去看,考到當然開心,考不到也還有他選。如果想穩陣些,可以比一些雙位數給小朋友加減下,比些重組句子給小朋友,看看他們表現,多看圖書是絶對有幫助的。有時小朋友的潛能你還未看到。

我個人認為最緊要星期五晚,早些睡覺,精神好,頭腦也清醒些,轉數也會快些。

AAmother,

有D野唔一定絕對喎, 小女當年唔係讀名幼稚園, 亦只係識10以內的加減數, 仲加得唔太熟果種, 佢只係英文好似比同Grade小朋友好少少, 我亦亳無準備, 因為我當時見私校就選幾間報下, 根本對SFA無認識, 亦唔知有Written Test, 淨係去到見到好多人考, 結果又考都喎, 當時都唔識笑, 見收左先速速回家上該校網頁睇下間學校係mug東東, 現在仲讀埋添, 我唔係講風涼話, 而我意思係有時學校收生就好似公司請人噤, 無準則架, 唔一定請最叻果個, 而係選最合適果個架, 可能小朋友某些長處吸引到考官就收佢lor, 而且, 佢有些潛能連你做父母都唔知架, 他卻在獨自面對考試時發揮出來, 我想說順其自然喇!

Can you also fax to me 23073030, thanks a lot.

I want the past paper too
thx
fax:  26735674

多謝各位的豉勵

Bluediamond你個女真是叻,請問你女女返學開心嗎?而家我只係想快d到 4 Nov,想通後人都輕鬆多了還是順其自然吧!

AAmother,

你好呀, 我女兒都是11月4日考sfa仲要上午九時個隻, 我真係好擔心, 又唔知考咩?個女又唔係讀什麼名校. 只係勝在歲數大過人咋?我真係唔知可以做到d咩?好擔心!!!!!     

ABBYMA,

大家一齊努力吧! Unknown  和  Bluediamond 都講過要對自己的小朋友有信心,只要他們盡了力就算吧!

一切都順其自然.......................

:  :  :  : 明天記得同小朋友去廁所,因為 St. F 的廁所是唔外借的                              :  :  :  :  :

Do u mean kids are not allowed go to toilet at SFA or only not permit for parents?
AAmother 寫道:
ABBYMA,

明天記得同小朋友去廁所,因為 St. F 的廁所是唔外借的                              :  :  :  :  :

bluediamond 寫道:
AAmother,

有D野唔一定絕對喎, 小女當年唔係讀名幼稚園, 亦只係識10以內的加減數, 仲加得唔太熟果種, 佢只係英文好似比同Grade小朋友好少少, 我亦亳無準備, 因為我當時見私校就選幾間報下, 根本對SFA無認識, 亦唔知有Written Test, 淨係去到見到好多人考, 結果又考都喎, 當時都唔識笑, 見收左先速速回家上該校網頁睇下間學校係mug東東, 現在仲讀埋添, 我唔係講風涼話, 而我意思係有時學校收生就好似公司請人噤, 無準則架, 唔一定請最叻果個, 而係選最合適果個架, 可能小朋友某些長處吸引到考官就收佢lor, 而且, 佢有些潛能連你做父母都唔知架, 他卻在獨自面對考試時發揮出來, 我想說順其自然喇!

聽說份卷最主要是考学生之智能,所以不用準備太多。

Could anyone give me a help?  My son will have the SFA interview at 12:00 noon tomorrow. But I also have the PLKCKY interview at 10:45am.  Confirmed with SFA, late candidate will not be permitted to attend the interview.  Do I have to give up any of these two interviews?  Please help.   

lulumama,

Both.
上年我朋友的大女 interview 時, 細仔要去vv問過老師和校工他們說廁所不外借,結果我朋友就去了好遠的公共廁所
lulumama 寫道:
Do u mean kids are not allowed go to toilet at SFA or only not permit for parents? [quote]
AAmother 寫道:
ABBYMA,

明天記得同小朋友去廁所,因為 St. F 的廁所是唔外借的                              :  :  :  :  :
[/quote]

AAmother,

Thanks for reply :
‹ 上一主題|下一主題