用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 林護 vs 荃官
樓主: somimi
go

林護 vs 荃官 [複製鏈接]

Re: 林護 vs 荃官

又係聽聞架乍, 因為仁立仁紀同林護有聯繫, 所以幾乎大部分band 1 生, 都係選林護為首選, 所以入林護既學生比例, 就比外面學校大好多啦... 我亦見有外校生自行入林護, 咁...係米所有自行位收哂仁立仁紀(直升)就...見仁見智啦..
Mrssslui 寫道:
直升既話,呢度即有40人,而其餘屬Band1成績既人都揀就靠抽或自行.
今年仁立60人入,即有40人係抽到入?咁多既?
而仁紀都有28人抽入.
呢個成績係唔係算好好啦?

當然得, 但, 唔會似林護, 有位留俾仁立生咯, 要同出面人爭咯.
Mrssslui 寫道:
係囉!如果係20名內,但又唔想入林護,想揀安柱得唔得?
但係見佢地派位好少派到入安柱既!

20名內若果有其他表現都可以考慮安柱, 但係頭十名以就就穩陣的, 唔係就可以揀番林護
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

咁咪好危囉!
明明頭20入到林護,但係又揀安柱,一但入唔到,就連林護都冇埋,個no.唔靚,都唔知派咗去邊.

仁立既學生都多數揀林護, 因為安柱實在多人揀, 我估係同區最多人揀既學校
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

mrssslui :

check pm...

agree.... 因為上葵涌只有兩間英中, 仲有一間係女校...冇法..
sorlo 寫道:
仁立既學生都多數揀林護, 因為安柱實在多人揀, 我估係同區最多人揀既學校

rclamlam 寫道:
舊年抽到入既機會率唔一定細, 所以都好好, 好似何傳耀咁, 石圍角間小學都有2x個去到, 呢個數字唔差.

何傳耀同石圍角間小學(隔離)有聯系的, 若冇記錯兩間學校高層是同一人.

somimi,

唔怪得啦, 不過呢間小學派去其他英中都好多喎, 唔係三幾個咁入, 而係起碼都有10個以上, 好似荃官中唔少, 王少清又好多, 可風更加添.

rclamlam,
可能系同是荃灣掛.

你地咁講起, 我又有d印象啦, 因我都識幾多人係尼間升英中架, 唔止去何, 派去葵涌英中都有架. 舊年我妹都仲問我尼間好唔好??因為都驚驚地此校會縮班......
somimi 寫道:
[quote]
rclamlam 寫道:
舊年抽到入既機會率唔一定細, 所以都好好, 好似何傳耀咁, 石圍角間小學都有2x個去到, 呢個數字唔差.

何傳耀同石圍角間小學(隔離)有聯系的, 若冇記錯兩間學校高層是同一人.[/quote]

Hi 各位好,
請問何傳耀有什麼好?是否學業與品格活動並重.校長是否換了(聽聞),現在只著重成績而忽略其他(並減少課外活動).請給意見.
★♂Helllo♀☆ :-D

你地係唔係講緊'荃灣公立何傳耀紀念小學',佢今年已改埋名,好似話,頭10名直升上何傳耀架.
但係好奇怪,TW既家長都唔會揀呢間小學,通常放係10幾位,派到都要轉校.

Mrssslui,
系呀 ! 系lee間,  有家長將佢同"潮州公立小學"攪錯tim, 我記得我仔派小一時派得唔好, 校長介紹lee間比我仲話中學成30-40% (當時)入何傳耀tim. 間學校外表好舊, 可能好多家長唔揀呢間小學喇.

咁佢既硬件係冇咁好既!
不過,我都唔明D人諗咩!
TW得3間英中,小六爭崩頭,但呢間小學同'何'有聯撃,點解唔一早入去呢?
TW家長鍾意浸聯,基慧,兩間官小,天佑,伍季明.

對不起,想問以前是那一間小學?另外何傳耀收生如何,是否100%Band1!聽聞不需interview.是嗎

何傳耀收100% band 1 , 就算band 1, 放第一志願, 都好大机會抽唔到

Mrssslui

我唔係講呢間小學, 係講石圍角小學呀.

Sorlo,
吓,係唔係放林護or安柱在第一會機會大D?但這2間太多人選了.我又想試下出面學校,請問有無提意.真煩!

林護同安柱, 
第二志願一定要揀一間保守的既
‹ 上一主題|下一主題