用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
樓主: fionayan30
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

若果真係第一志願揀安柱,其實或者揀其他英中一樣,第二志願最好揀得保守的
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

想問下迦密愛禮信係5係起葵涌區, 佢又屬band幾呀?

呢間係BAND 2尾, BAND 3頭中學, 係葵青區.
sadsam 寫道:

oh. Thank you.

rclamlam 寫道:
呢間係BAND 2尾, BAND 3頭中學, 係葵青區.
[quote]
sadsam 寫道:
[/quote]

rclamlam
我冇留意佢嘅會考成績喎?
我個女係全中,數學上學期就用中文,下學期轉英文(連課本都係),其他科目,書就中文,但比notes同教都係英文,連P.E.都用英文上課.
所以我諗學校今午收生都會收緊咗,主要收band 1 生,band 2 生我諗佢唔會考慮.

其實band 1既中中或英中, 自行分配多數唔會考慮選擇 band 2既學生啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Nymph,

自行收生個陣, 唔好講英中啦, band 1中中都唔會收band 2生啦, 所以之後都係統一派位派入去, 只係學校控制唔到派入去有幾多係band 2生姐.

學校五年級及六年級成績表冇排名, 見中學時怎辦?  
hi, 各位媽咪:
我想問吓, 亞女間小學五年級同六年級成績表都冇排考第幾名, 我都好奇怪四年級以下都有排名的, 反而到報分試既時候先冇排名次, 只係得每科的grading去見中學, D中學米唔知我亞女考第幾囉?(班主任就有口頭話比亞女知佢考第幾, 但實際上成績表上冇登)•我成日聽人地話安柱同林護冇全級頭十名都唔使諗, 咁亞女間小校都冇排名次,點好?
你地D仔女有冇case 係咁?如果有, 請話比我知你地既經驗啦, tks!     

sameiyi

已在另一處解答, 你五年級時拎成績表應該問老師全級班名同班名次, 如無講, 就需要留待6年級拎第一次成績表時問埋, 如心急便致電老師問清楚.

林護基本都係收全級頭幾名既學生, 除非你小朋友有好多校外獎項, 安柱就好看面試表現, 因為安柱一定會面試晒所有申請既學生, 安柱講明面試會考普通話/英文.

Hello~rclamlam,
你好~!
請問知吾知荃灣/葵涌邊d 中學係 Band 2 頭, Band 1 尾呢 ?
吾該晒~!

rclamlam,

你好, 想請問全完算係band幾?校風是否ok?聽講佢地今年收多咗band 1生?
我個女上次呈分考全級22,只算band 1 中,自行報李兆基和八三總理是否太冒險?還是保險一點報八三總理和全完 or 八三總理加陳兆民?
很傷腦筋,請給我一點意見,謝謝.

Nymph,
請問全完校風好嗎?不是中四才英文上maths嗎?是否想谷學生?可否告訴我你女兒是自行還是統一派去?面試問什麼?中還是英?謝謝.

bluebell5395

荃灣葵青區所有英中都係band 1, 都無咩叫band 1尾, 所以中中既band 1便算係band 1尾.

荃灣區有王少清, 今年會考成績真係出眾, 報紙都有講, 全級有77個A, 不少於好多英中學校, 所以王少清全收band 1學生.

葵青區就有保威局八三總理/東華三院陳兆民/東華三院伍若瑜/中華基督教會全完都係band 1中中, 佢地既要求都好高, 唔係band 1既唔收, 通常佢地收到既band 2生多數都係跨區學位既, 所以都唔多.

而band 2頭至中就有蘇浙, 東華三院吳祥川.
bluebell5395 寫道:
Hello~rclamlam,
你好~!
請問知吾知荃灣/葵涌邊d 中學係 Band 2 頭, Band 1 尾呢 ?
吾該晒~!

sin1216

咁就要看你個女想讀英中定中中, 如果想讀英中就我會建議揀保祿六世/李兆基, 如果想讀中中, 就揀八三/陳兆民/伍若瑜/全完都好.
八三會比較讀得辛苦, 因為谷學生谷得好利害.
你女全級22名都唔算差架啦, 只係搵多人揀既學校就難姐, 係統一派位機會就個個一樣, 所以你看你個女想讀英中定中中先再決定, 再有問題就再問啦.

希望幫到你.

sin1216

全完校風一向都唔差架, 每間學校f.1都未必好谷學生, 但係到f.2之後就會有.

如你自行揀全完就一定收硬你個女, 如你自行想揀全完先, 唔計教會學校, 我會覺得揀八三會好o的, 不過校舍就真係細, 你帶你個女去看下先決定比較好.

rclamlam,

多謝你寶貴資料,阿女緊係想讀中中,佢覺得無咁辛苦.其實我都無所謂中中定英中,我都擔心佢會好辛苦,只係想佢讀得輕鬆又開心,同埋校風純樸啲,反正band 1中中在高中(可能更早)就要轉英文授課.
我其實心大心細,因為今年自行可以揀兩間,老師話統一唔好揀頭三志願都係band 1,如果有咩閃失,就會跌出三甲.如果自行揀兩間都太勁,以阿女嘅成績一定機會不大.但如果set得太低,又恐怕收咗無機會大抽獎....實在太多顧慮,唔知點算好     

sin1216,

你唔好諗住讀中中會輕鬆呀, 因為轉到中學階段有好多野都唔同, 所以你都要有心理準備.

真係唔明你女老師點解叫你頭三志願都唔好揀band 1, 佢全級22名照理應該係band 1架, 你可唔可以講你女讀緊邊間小學呀? 如你心儀係中中既, 我會建議你揀陳兆民/伍若瑜/全完, 因為八三壓力真係唔少, 不過第一志願就揀陳兆民/伍若瑜, 第二志願就揀全完, 第三志願就揀蘇浙/吳祥川/梁省德.

你自行都係揀番你想入讀個兩間, 一樣係陳兆民/伍若瑜, 第二係全完, 咁樣入到既機會率高好多.

rclamlam
我阿女嘅同學,全級考12名,都係好似sin1216個老師咁講.
但佢阿媽唔信,結果佢頭7個志願都係band 1 學校,都比唔到佢,結果要第8志願,去咗全中嘅精英班.
我阿女個屆,要考到全級頭10名,老師先會建議你揀頭兩間係band 1,另一間係band 1尾2頭.
你可以揀第一間係英中(只係博),第二間係陳兆民/伍若瑜,第三間係全中.
以你女女成績,可以入到全中嘅精英班架.

Nymph,

佢都好好彩了,第8志願都入到全中.

聽你地講完,真係好難揀呀!
可唔可以講下,考全級幾多名又應該點揀呢?
例如:
1-5名 - 有哪幾間學校可考慮
6-10名 -
11 - 20 名 -

如此類推.

在此區,競爭實在太激烈了.
‹ 上一主題|下一主題