用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學老師
樓主: Miss_Chan_Chan
go

我係一位好普通o既小學老師 [複製鏈接]

Re: 我是一位好普通o既小學老師

Jolly Phonics 是一套很不錯的教材,現在課程發展處所推廣的action phonics都是由jolly phonics演變出來,媽媽不妨用這套書來教孩子。

http://www.hkedcity.net/parent/network/activities/detail.phtml?radio_act_id=11860

不過以上的課程好像已開始了。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

要小朋友英文好,首要令佢唔好怕講,佢能夠講就能夠寫。keep住小朋友經常有機會講英文,再鼓勵佢將自己講o既o野寫低,但係唔好勁教佢o既文章,只需抽出重點糾正,例如針對佢o既past tense用法。

每次只係改佢一樣問題,佢對英文o既信心自然會增加,咁對佢o既英文有幫助。
L媽咪 寫道:
Ms Chan Chan,

剛看到有位媽咪留言話佢既囡囡(k3)對英文不那麼感興趣,
我既仔仔也係,佢今年升 P2, 上一年的 LISTING & CONVERSATION 都還不錯,但做卷方面就唔得啦,差的肥佬,
有什麼方法可以幫阿仔,令佢對英文有興趣呢???
希望妳可以俾的建議.

麻煩晒!
Miss_Chan_Chan

Will you interest in private English tutor?  If you did, I must send my daughter to you.
[/quote]
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Miss Chan Chan,

謝謝您的回應, 我明白嫁la, 大家一齊努力啦

miss chan:
我都係小學教師o黎o架~~~
o係呢度可以認識到你真係好喇!!!

不要把她的廢話放在心上, 因為只有得閒的人才有時間去理會其他人的課擔, 如想回應她, 提議說一句: 我不是很得閒的, 只少我沒有餘閒去理會其他同事教甚麼班級

希望你能享受教學 remember always smile

Miss_Chan_Chan 寫道:
今日有個同事無端端走過o黎同我講,話我今年個教擔真係好,三年級果班得20人,六年級果班得18人,加埋都只係38人,同一班正常班人數一樣。佢叫我以後唔好大大聲咁話自己忙,呢度最得閑果個就係我。

我聽到以後好唔開心,佢咁講為乜?老實講,我覺得佢呢番說話好有惡意。我以所以兩班o既人數咁少,係因為呢兩班都係D班,即係差班,人數當然少啦!但係人數少係咪代表舒服呀?想要教得舒服,就算教40人一班都可以好舒服o架!我真係好介意佢o既說話呀...... :cry:  :cry:  :cry:

看到這裡, 不得不回應一下.

何必為那位老師 (如也配稱老師的話) 的廢話而不開心呢?

相信你最好的回應 該是把你那兩班學生 調教好. 個人相信, 教育是用心的事業 (其實 又有什麼不是呢?), 對於你的同事, 卻不必放在心上.

相信你忙----卻開心, 相反, 他忙閒與否也不會太開心. 何必被他弄得如他一般----不開心!!

把他當作那 "五個人" 便可以了, 你自管回到你的 Crok tree 吧.

另外, 那個故事不錯呀, 請問 在那 Web-site(s) 可以找到類似故事呢? 又何否 把 Book list email 予在下呢?

email address: [email protected]

謹祝
生活愉快!!     

Conti

仙樂飄飄處處聞!妙極  

woomooloo2005 寫道:
As a teacher, I don't think there is like or dislike to teach a subject. I would say confidence is the major concern ...especially teaching in primary schools. (Regardless of the basic requirement or cert. u should have, like LPAT)

For me, teaching the subject knowledge is only a mean. Teachers are required to do a lot more than that. If you like teaching, u should like to be with the students no matter it is a Music or Eng lesson. I think you can also use your talent in English to teach them some English songs. Singing is a good way to learn a language.

Miss chan chan,

好開心看到妳的留言,真的獲益良多.謝謝妳的好書推介!

我地支持妳 !   

Ms Chan Chan,

謝謝妳既回覆!

L媽咪

Miss_Chan_Chan,
我打算報直資, 想請教下

維多利亞小學 vs 港大同學會

應如何選擇?

tks.

別外, 可否pmbooklist 給我.

Share

最近呢兩個星期都比較忙,所以冇上o黎傾。原因係之前讀o左一個有關英文兒童文學教育o既課程 Teaching Literature in Classroom,就想設計一套有關文學o既教材,已經設計o左4本故事書o啦!其中有我之前介紹o既The Story of Ferdinand。而家搵問緊o的舊同學,睇下佢地o的小朋友有冇興趣上四堂文學班,想搵佢地做實驗,成功o既話就可以用o係課室度啦!

至於個book list,我希望整理好o既,因為我想將佢地分年級,應該下星期pm到俾大家。sorry!

醒目開學勳章

Miss_Chan_Chan :

記住 pm 比我呀!

barry_mama 寫道:
miss chan:
我都係小學教師o黎o架~~~
o係呢度可以認識到你真係好喇!!!

我都好高興認識到你呀!

我一直都有留意你寫的說話,亦覺你是一個有“心”及有抱負的老師。希望香港有多些像你一樣的老師,這樣家長對香港的教育才會多點信心。

Would you pm the book list to me
tks.

你好, 我女明年升小一, 今個月煩緊選校, 我住62網, 心儀浸信會聯會小學, 但沒有宗教分, 第1round唔得, 要等2nd round, 無宗教分, 是否第2nd機會好微  

另外, 我想比女女考吓私校, 培正/九龍禮賢/宣道/九龍塘學校及崇真那間較好, 它們在英文方面唔知會否串字.

私小多數會考d乜野, 我驚女女唔識答. 麻煩晒你, 近期好煩佢攪珠唔好/考私小唔得.

May I have the book list also.  You may email it to me and my email address  is "[email protected]".  Thank you.

我對book list都有興趣, 可否pm 我一份呀

Thank you very much.

lingchuling

請PM一份給我, Thank you very much!

SiuFlower

醒目開學勳章

Miss_Chan_Chan :

please pm one copy to me with thanks.     
‹ 上一主題|下一主題