用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 ...
樓主: Bluejazz
go

在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 [複製鏈接]

Re: 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一

其實..我又黎喇,
唔同性格ge人睇野和做事的方式和價值觀就好唔同。

有些人睇所有野都係美好,有些人就好多愁善感,無話邊種人就優勝過邊種人ge...

唔同國家有唔同比例的性格模式分佈。
只係我li種性格係中國人的社會在比例上唔係咁多,所以係有點格格不入架喇。

將就下啦﹗
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

簽名被屏蔽

我都係咁話,唔係點知邊度係佢頂呀

stccmc 寫道:

Sindy,

隨遇而安, 不過考到一定讀。

stccmc,

係BK我曾經看過一篇文章叫"考第十名的孩子", 內容係經過統計後原來好多最有成就既人係小時侯大多係考第十到十五名既小朋友.  因為佢地除咗可以保持住成績中上之餘仍然有好多時間去參加課外活動, 去學一些自己有興趣既野, 去培養佢地既leadership, 社交能力等等. 相反考第一既小朋友通常要多花好多時間去維持佢名列前茅既位置而忽略左好多其他額外既活動.  

上學讀書唔係淨係講成績, 亦唔係淨係名校先至校風好. 亦唔見得幫小朋友揀一間次一等既學校就係"睇死佢唔得". 只係大家對小朋友既要求唔同, 大家心裡面把尺亦不一樣. 無一個絕對正確既答案.

stccmc寫道:

//
我諗唔可以用大學生同出

"俗語說:人往高處,就咁簡單,我會試咗唔得,然後再放棄。"

唔通真係要二年級幫佢轉一次去名校, 一年後先發覺佢唔得又幫佢轉過? 係咪真係要一個小學階段讀三,四間學校咁先至知道小朋友個"頂"係邊? 係咪咁真係對小朋友好呢? 好多小朋友可能要去到中學或者大學先開"hil"架.

簽名被屏蔽

我覺得人地收得你,係覺你有返咁上下.......好似我女咁,初初轉校衰到貼地咁濟(比起小一),個個係度講風涼話,話我女唔得就唔好轉,但老師話係咁的,仲叫我唔好label佢,而家好好丫,但如果我都覺佢唔得既話.......就真係唔了解佢囉

(成機又'申'下,唔好意思)

G-Ma 寫道:
"俗語說:人往高處,就咁簡單,我會試咗唔得,然後再放棄。"

唔通真係要二年級幫佢轉一次去名校, 一年後先發覺佢唔得又幫佢轉過? 係咪真係要一個小學階段讀三,四間學校咁先至知道小朋友個"頂"係邊? 好多小朋友可能要去到中學或者大學先開"hil"架.

原來咁多bk 媽咪咁夜都未瞓既.   

簽名被屏蔽

我當時聽埋d三姑六婆講.....都以為佢唔得.....聽得負面野多,成個人都負面晒.......但老師咁講完,我都覺得好慚愧呀
stccmc 寫道:
Sindy,

//
仲叫我唔好label佢,而家好好丫,但如果我都覺佢唔得既話.......就真係唔了解佢囉
//

咪係!  如果父母label自己孩子, 小朋友縱使資質高, 也很容易"自我實現父母的預言"。  鬥心超強的孩子除外。

Sindy 寫道:
我當時聽埋d三姑六婆講.....都以為佢唔得.....聽得負面野多,成個人都負面晒.......但老師咁講完,我都覺得好慚愧呀

人無可避免會受人影嚮。負面想法會帶來很多懷影嚮,應對自己和自己的孩子有信心。

G-Ma,

咁夜都未瞓,因為下星期女兒大考,正在看她過去的測驗卷中的錯誤,看看有甚麼可以幫她改進的。

係啦,我經歷過呢樣野,我對女既信心係大左..........我經常都反省自己架
ChiChiPaPa 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

人無可避免會受人影嚮。負面想法會帶來很多懷影嚮,應對自己和自己的孩子有信心。

[/quote]

人望高處好自然, 如果一開頭就怕讀唔上唔試, 注定loose左一半. 為怕小朋友壓力太大or怕自己受唔起?

Sindy 寫道:
係啦,我經歷過呢樣野,我對女既信心係大左..........我經常都反省自己架

Sindy,

我都覺得要在能力範圍內, 選擇最好的, 沒試過有時真的不知行不行.
你女儿轉校前讀的是私/直或津/官校呢? 學生程度真有差別嗎?

或者有些家長好叻,好清楚自己生左個乜出黎,
咁,無咁大個頭就唔想戴咁大頂帽咁姐。

好似有男人中學都未畢業,娶左個博士做老婆,成功的例子唔係無,不過,結果大多數通常都係慘淡收場(男人係博士,女人係初中程度可能問題又無咁大)。如果你話唔試下點知呢?咁你就諗下,如果你"覺得"十個apple其中有九個爛,如果你要駁都唔係唔可以ge。(但若你認為,係你認為喎,十個apple只有五個爛,所以可以試下試,咁係你以自己 的 認為 去選擇)

你鍾意去試係自己的選擇,每個人投機的意願和選擇都唔同喎。

咁,如果你唔知自己個細路的能力底線到邊度,唔清楚自己細路的性格,咁,隨便你怎試都無可厚非。

講黎講去,根本無得拗,這全看你對孩子認識多少,你自己本身對名利取向的程度,以及對參與"冒險"的心態,以及你是否人云亦云,人走你走的 一群 ,即就大約取決於以上其中一項或多項因素而導致你選校的決定。

我就係果d比較笨ge家長,唔係好清楚個仔的特性,話哂都係第一次做家長嘛。我以為自己個仔好叻,所以最初俾左阿仔入去d多功課和程度唔係咁淺的學校俾佢。結果到頭來,轉了兩間,就轉左去一間功課好少,程度好淺,又無默書ge學校俾佢讀佢人生最後一年的幼稚園喇。佢終於不再好似以前咁,每次返學放學都愁眉苦臉喇。

咁,好彩係佢細個時及早發現,知道跟住應該朝什麼方向,當然,最後是否走錯了,沒有人知道,因為始終香港的教育真係唔好。既然已經分析了在 身心 和 學習方面 對仔仔的利弊,自己心安理得便好了。

所以,心想,學校程度好都未必適合阿仔,算ba la...佢心理健康最緊要,重要過一切,至多自己補教返佢囉。咁咪可以雙win囉。

每個小朋友的特性都唔同,作為家長的,你認為你的孩子是那種聽話又係非常成功取向孩子(又或你是超級成功取向的家長,即成就重要過一切),能力可以,入讀名校係無可厚非。

不要去說那些不想孩子入讀名校的父母係無信心、駝鳥呀,唔俾機會孩子呀等的說話。只是他們可能清楚知道自己的孩子的能力大約去到哪兒罷了。又或是對於"投機"意慾唔大。
又或真的覺得孩子的性格係創造力較高的孩子,唔適合讀傳統的學校。

講多一次,無咁大個頭,自然唔想戴咁大頂帽。個頭係尖,自然唔想搵頂圓帽戴
又你認為名校係一等一學校,

但有些人卻認為你們 認為一般人所謂 次等 的學校  係佢地心目中係一等一學校呢?

魚翅定粉絲...哈,我就覺得分別唔大喇。

所以,不要太把自己認為的優等的東西,要每個人都認同。 世界好多野唔係絕對架(對於我阿仔黎講,一班四十人的學校簡直係劣質。話之佢係哈佛附屬小學)

有些人看到社會背後的隱憂,講出來便說成是往負面想,如果凡事都當負面的東西唔係野(才真駝鳥吧?),那麼,這個世界,好快滅亡(哈哈,挪亞方舟)喇。  
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

ChiChiPaPa 寫道:
[quote]

G-Ma,

咁夜都未瞓,因為下星期女兒大考,正在看她過去的測驗卷中的錯誤,看看有甚麼可以幫她改進的。

ChiChiPaPa帮囡囡溫書又陪囡囡閱讀,真難得.      

stccmc,

係BK我曾經看過一篇文章叫"考第十名的孩子", 內容係經過統計後原來好多最有成就既人係小時侯大多係考第十到十五名既小朋友.  因為佢地除咗可以保持住成績中上之餘仍然有好多時間去參加課外活動, 去學一些自己有興趣既野, 去培養佢地既leadership, 社交能力等等. 相反考第一既小朋友通常要多花好多時間去維持佢名列前茅既位置而忽略左好多其他額外既活動.  

上學讀書唔係淨係講成績, 亦唔係淨係名校先至校風好. 亦唔見得幫小朋友揀一間次一等既學校就係"睇死佢唔得". 只係大家對小朋友既要求唔同, 大家心裡面把尺亦不一樣. 無一個絕對正確既答案.

無錯, 呢段要用筆錄低, 嫻時摞返出來一讀再讀, 切記唔好一味谷個仔讀書.

上BK真係穫益良多.

G-Ma 寫道:
stccmc,

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題