用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年創價K1 ~~媽咪交流站~~
樓主: Oscar媽
go

06年創價K1 ~~媽咪交流站~~ [複製鏈接]

Re: 06年創價K1 ~~媽咪交流站~~

msnicoleng 寫道:
boosko,

謙謙由1歲半就用牙刷刷牙, 晚晚刷, 佢自己刷完, 就論到我幫佢再刷, 所以都ok乾淨, 佢其他d牙好白, 係唯獨是上顎左右2隻大牙外則係灰色, 但內則依然係白色....好怪雞

謙謙好叻. 咁我諗唔使專登去睇, 如咁岩要XX先問.
我諗你明XX. 我費時講完小氣
持正 (Booska),03年9月25日在媽媽個肚腩飛出o黎, 所以我都有個肚腩仔,但又係排骨仔持靜 (Boosko),06年9月23日今次差d係的士出世呀-我係一個全媽媽奶BB  生日會 & 2005日本之旅

明架啦    

Boosko 寫道:

謙謙好叻. 咁我諗唔使專登去睇, 如咁岩要XX先問.
我諗你明XX. 我費時講完小氣

Oscar媽,

補祝軒軒生日快樂 !! 聽教聽話 !! 快高長大!!!      

我樂樂1/19, 仲唸梗帶佢去邊樹玩....有無咩idea?
另外, 佢好鍾意thomas, 我想order個thomas蛋糕俾佢...有無咩好提議?  
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

醒目開學勳章

b_B,

你可以去美X餅店睇下我見佢有thomas蛋糕,或者Kiwi Sweets佢有師傅整蛋糕,
軒軒鍾意小飛象,我係Kiwi Sweets訂左個小飛象蛋糕比佢...

Oscar媽 寫道:
b_B,

你可以去美X餅店睇下我見佢有thomas蛋糕,或者Kiwi Sweets佢有師傅整蛋糕,
軒軒鍾意小飛象,我係Kiwi Sweets訂左個小飛象蛋糕比佢...

oscar,

我想問kiwi sweets 即係邊度. 係咪只做有sample 公仔蛋糕. 同最少幾多lb

持正 (Booska),03年9月25日在媽媽個肚腩飛出o黎, 所以我都有個肚腩仔,但又係排骨仔持靜 (Boosko),06年9月23日今次差d係的士出世呀-我係一個全媽媽奶BB  生日會 & 2005日本之旅

OSCAR,

剛剛入你hp睇過, 你囝囝似大個樣, 再睇番個list 原來係jan出世. 正正暫時係最細果個

boosko

原來你都有帶正正去日本呀, 我都有呀, 上年5月, but .....好辛苦....佢唔係好肯食, 又唔肯自己行, 仲要剩係要我抱, 爸爸抱都唔得....簡真要命.....

唯一一樣好, 就係佢坐長途車時, 冇扭過計  

fionayeung,
Re. 創價學費平, 可以慳返d錢比小朋友係出面參加課外活動

我同老公都係咁唸...其實都岩既,英文幾叻都無用,最緊要個心同個腦.

Oscar媽,
Re. Kiwi Sweets訂左個小飛象蛋糕

有無Kiwi Sweets既contact no.? 同埋你有無相可以一睇?
thanks.
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

fionayeung,
Re. 創價學費平, 可以慳返d錢比小朋友係出面參加課外活動

我同老公都係咁唸...其實都岩既,英文幾叻都無用,最-緊要個心同個腦.
==============
完全同意!!!!
仲要加埋個人品格都好重要呀   

boosko

原來你都有帶正正去日本呀, 我都有呀, 上年5月, but .....好辛苦....佢唔係好肯食, 又唔肯自己行, 仲要剩係要我抱, 爸爸抱都唔得....簡真要命.....

唯一一樣好, 就係佢坐長途車時, 冇扭過計  

MSNICOLENG,

係呀, 上年九月去. 剛剛未到兩歲去. 咁正正都好肯食野又其(soba). 係有時唔聽話. 同我地去睇衫佢會要話走. 好衰. 佢都肯坐車仔. 由其最後幾日. 已盡量遲起身, 但都係夜訓.

不過帶埋正正去會好開心, 雖然有好多野都唔玩得

你自由行定跟團, 長途車如旅遊巴好辛苦. 火車就好好多.
我剩係東京, 所以唔辛苦, 就正正第一次出門. 費時水土不服.

醒目開學勳章

Boosko

我上年都有去東京,不過我敢帶囝囝去...
我農曆新年會去北海道,我都係唔帶囝囝去,我怕會凍親佢..
張蛋糕相係屋企,我返到屋企先send比你...   

boosko,

我係跟團, 去北海道.....由一個景點去另一個有時真係要搭2個鐘頭車....所以都幾辛苦......因為我冇帶bb車......仲要咩住佢瞓晏覺......不過現在諗返轉頭, 都係一種好warm既感覺呢ge......

Boosko 寫道:

我剩係東京, 所以唔辛苦, 就正正第一次出門. 費時水土不服.

oscar媽

北海道真係好凍, 我5月去都凍凍地, 你要帶多件衫呀.....

have a nice trip

OSCAR,

我生完正正後第一次正正太細都冇帶正正去, 所以去左五日, 唔想同正正隔咁耐唔見.

之後去可以去耐d, 因為帶埋正正

你就好新年去北海道. 冬天唔帶小朋友去都好, 氣溫零度以下好凍.  

冇帶車仔就真係幾辛苦.

跟團咪好早起身. 好彩北海道可以早d訓. 早天黑

boosko,

我係跟團, 去北海道.....由一個景點去另一個有時真係要搭2個鐘頭車....所以都幾辛苦......因為我冇帶bb車......仲要咩住佢瞓晏覺......不過現在諗返轉頭, 都係一種好warm既感覺呢ge......

[quote]
Boosko 寫道:

[/quote]

醒目開學勳章

msnicoleng,

我見你都有報培正,今日收到信未呀!!
我上星期六都收到信不過唔取錄,我都預左啦...

我仲未收到呢......我今日打去培正問, 但冇帶編號, 果個書記既對話和態度認真麻麻.....可以用冇禮貌嚟形容佢..... :evil:

英文程度是否深才算好?

好多學校標榜英文程度深, 目的是滿足家長虛榮心, 以便他們誇讚他們子女, 一般牟利學校就是這樣, 因為他們要找客路.因此需要迎合無知家長的要求.  

要知道教育的目的是要為學生, 不是為家長. 太深的課程, 辛苦的是學生及其家長, 將求學的喜悅變為苦痛, 將三至六歲活潑天真的孩子變為死記死背的機械人, 這是好事嗎? 再其次這些孩子上小學後, 真的比其他小朋友優勝? 我相信不一定, 因為他們在幼稚園所學到的, 如不常用或和生活無關, 便會很快忘記. 而且過早催谷只會減低孩子的學習興趣.

創幼的英文課程應沒有問題, 根據一些在名校就讀的畢業生的feedback, 他們都能應付自裕. 便可證明.

大家多多指教, 小兒Catis係7月出世, 將會讀pm class。

AM CLASS
1) Oscar媽 - 軒軒 - Jan 03
2) 大肚小豬--洛賢- mar 03
3) Sallybaby - 囡囡 - Aug 03
4) angelsingsing - 囝囝 - Aug 03

PM CLASS
1) fionayeung - 璟庭 - Jan 03
2) b_B - 樂樂 - Jan 03
3)miumiuchan - 囝囝 - Feb 03
4) billysim-銳恆-Mar 03
5) hanshing - 卓盈 - Apr 03
6) ForYinMaMe - June 03
7) AveryMak - 囡囡 - Jun 03
8) msnicoleng - 謙謙 - July 03
9) matthewkan - matthew - Jul 03
10) jessieoh - Catis - Jul 03
11) 靜精媽咪-囡囡 - Aug 03
12) boosko - 持正 - Sept 03

Hi Catis

你好呀!

Catis係7月幾多號呀, 我果個係16日
‹ 上一主題|下一主題