用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一切已公平圓滿解决,就讓他們重新開始吧 ...
樓主: 大媽
go

一切已公平圓滿解决,就讓他們重新開始吧 [複製鏈接]

Re: 大媽心聲--`稚子何辜,單親有罪嗎?`送給協和小學下午校全體仝人

davidmict 寫道:
麟媽媽:

We're of the same mind.

我都贊成.有點為新校擔心,如履薄冰,動輒得咎.

Re: 大媽心聲--`稚子何辜,單親有罪嗎?`送給協和小學下午校全體仝人

我都唔明.........點解唔報警,或向傳媒公開? 又快又多人知,既然有証人,hur hur聲報警處理!!!

但大媽你亦幫幫你仔仔先,小學兩間學校都出事,上中學仲雜,唔轉得幾多間?要教下阿仔點去解決困難,保護自己和應付,多d與仔仔和學校溝通,唔係樣樣發生

:tongue:        

5354 寫道:
我都唔明.........點解唔報警,或向傳媒公開? 又快又多人知,既然有証人,hur hur聲報警處理!!!

回應:
報警處理是針對校方還是打人的學生呢?要針對打人的學生,那就報警吧!可是這樣做只是將悲劇延續。打人的學生是無知的行為、貪玩、不成熟,要警方捉拿這孩子是好的做法嗎?本人認為打人者在犯錯的過程中得不得教導和教訓才是造成今日境況的主因。

協下沒有回應(相信也不會回應),即使私下主動聯絡大媽的行動也沒有,想不了了之,瞞天過海便算,唉....真是不知怎樣說?!

大媽無助,教統局扯猫尾,學校採你都錯,報警拉人又不忍心,忍氣吞聲就遲早精神病。

一位母親的呼喊和哭訴,全因為她愛她的兒子。單親,沒有丈夫,少了支援,大媽可以怎樣做呢?

本人嘗試用理性去看大媽,實在不能支持她某些言論和做法,但在感性上,本人的同情分全數給了她。因為我也是很愛兒子的父親。

美國有一位母親,她的小兒子在伊拉克恐怖襲擊中犠牲。這位母親傾盡全力向總統布殊要求美軍撤出伊拉克。她的大兒子向傳媒說:你聽過一位母親呼喊她的兒子聲音嗎?在美國在很多人支持這位母親呢!

本人仍然都是兩句說話:
1.大媽要冷靜,兒子看著你,你要有好榜樣。
2.協下要與大媽溝通,向大媽和她的兒子的遭遇有個交待。協下不能當無事發生,除非用證據指出大媽是說謊,否則要向當事人有個交待。協下不能再沉默。

各位家長同意嗎?

[/quote]

但大媽你亦幫幫你仔仔先,小學兩間學校都出事,上中學仲雜,唔轉得幾多間?要教下阿仔點去解決困難,保護自己和應付,多d與仔仔和學校溝通,唔係樣樣發生

大媽,
能力,時間許可的話,"前事"當然要繼續尋求辦法去爭取!
但最重要還是~~~往後的日子~~~
我相信每一所學校裡面(包括幼稚園至大學)都總會有不同的學生,有文靜的,有活躍的,有主動的,有依賴的,有愛欺負人的,亦會有被欺負的......
我相信"愛欺負人"的同學亦會揀人嚟欺負,我並唔係認為佢係做得啱,但問題係人地點解要揀中你個仔呢?當然你個仔無錯,佢係一個受害者,小朋友心靈可以好脆弱,唔好話打,即使言語都可以做成好大傷害,但最重要係教小朋友點去保護自己,點去同人相處,將來面對社會時,問題可能更會複雜百倍!今年已經升中嘞,嘗試俾多d機會佢去面對人,面對自己,今日你為佢做o既事,佢會記o係心,但將來行o既路,都係要靠佢自己!嘗試o係無壓力下同小朋友傾吓,了解多d佢性格or行為上o既弱點,加以協助並改善,同時亦尊注佢優點,俾多d機會佢發揮所長,有助佢增強自信心!同時亦可以o係你能力許可下,多d參與有益身心o既活動,擴闊眼界,更可從中結交益友,我相信升中開始,小朋友除左家人管教外,更需要朋友上o既支持!
希望你小朋友o係你協助下,可以早日展開新生活la
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

其實學習與人相處先係學問,不是一朝一夕

醒目開學勳章

cameo 寫道:
大媽,
能力,時間許可的話,"前事"當然要繼續尋求辦法去爭取!
但最重要還是~~~往後的日子~~~
我相信每一所學校裡面(包括幼稚園至大學)都總會有不同的學生,有文靜的,有活躍的,有主動的,有依賴的,有愛欺負人的,亦會有被欺負的......
我相信"愛欺負人"的同學亦會揀人嚟欺負,我並唔係認為佢係做得啱,但問題係人地點解要揀中你個仔呢?當然你個仔無錯,佢係一個受害者,小朋友心靈可以好脆弱,唔好話打,即使言語都可以做成好大傷害,但最重要係教小朋友點去保護自己,點去同人相處,將來面對社會時,問題可能更會複雜百倍!今年已經升中嘞,嘗試俾多d機會佢去面對人,面對自己,今日你為佢做o既事,佢會記o係心,但將來行o既路,都係要靠佢自己!嘗試o係無壓力下同小朋友傾吓,了解多d佢性格or行為上o既弱點,加以協助並改善,同時亦尊注佢優點,俾多d機會佢發揮所長,有助佢增強自信心!同時亦可以o係你能力許可下,多d參與有益身心o既活動,擴闊眼界,更可從中結交益友,我相信升中開始,小朋友除左家人管教外,更需要朋友上o既支持!
希望你小朋友o係你協助下,可以早日展開新生活la

絕對同意cameo 所說的,簡直把我想講的都寫了出來。
大媽,其實現在剛開學,對你仔仔係一個好關鍵性既時刻,如果他現在能認識多些同學,朋輩關係搞好d,那將來被bully 的機會就大大減低了.
我以前在外國時有義務幫過當地中學的輔導主任(因爲太多華人學生英文太差),見到許多school bullying 的 case, 有些學生特別易被target 為“受害人”的:
1。 外形特出 - 太肥,太細粒,髮型奇怪,etc
2。 孤僻的學生,獨來獨往
3。 懦弱怕事,被蝦唔會出聲的
多數呢類學生都會自信心偏低,你仔仔會唔會似係咁呢?
有時外面世界係點我地左右唔到,我地只能夠教導小朋友,遇事時面對的態度,同比信心佢地,我地會響佢身邊支持,但面對同處理都要佢自己來。
仲有,其實如果你比其他同學見到你成日陪住仔仔,佢都會比人笑傢!

大媽,
我也好關心這件事嘅結果.
做媽咪的自己將仔女愛成心頭肉,被人欺負了真心痛.我仔仔剛讀小學,我就跟他說,不能和人打架,要學會保護自己,因爲打在他身上,媽咪都會痛.
確實小朋友不懂事,但是若發生打人的事,學校及時處理,處理得當,以後發生機會會少很多,且負面影響也會少很多.

不過有兩點不同看法.
一,是否是針對單親家庭?
我覺得未必.可能有點這個因素,可能是你仔仔因爲是單親家庭,性格有些弱.愛欺負人的人也撿好欺負的人欺負.但是又如5354說單親家庭的孩子出於自我保護的心態也可以比平常小朋友惡.所以我猜想是否你對他太過保護?父母太過保護小朋友,反而使小朋友性格弱.

二,你對仔仔的愛是否帶來負面效果?
我看到過你中學版裏的留言,別生氣,我感到你性格很急躁,而且特別敏感單親這件事,對外格外要強.但是有沒有想過你的強和保護可能並沒有真正保護到仔仔,反而令他失去朋友或更被欺負?所以發生這樣令人痛心的事卻不願意告訴你,尋求你的幫助?

現在該如何辦,才對你仔仔對好?我個人認爲一定要追究,因爲要告訴仔仔這個社會還是講道理的,媽媽也是可以保護他的.但是是否充滿憤怒,針對學校,恨打人的小朋友到咬牙切齒,到不要.所以,如果是我自己的話,我會找學校告訴他們,自己要追究的目的,要他們配合,商量該如何辦?也合情合理.主要是減少對仔仔的負面影響.

不過你若气急得令人無法溝通,又如何對仔仔起到正面影響?不妨也心平氣和的和仔仔溝通一下.

googoo,CJma,5354,淋雨先生,jimmy 2005先生......好多支持的朋友.....
首先多謝你地的意見同關心,好的..我會自己檢討下啦!剛於今天和某些政府人士作首次的溝通,唔係果個教局發展主任黄太(內容不便透露,待稍後收齊有關各方面回應,オ知下一步點做,到時我話比你地知啦),至於昨天电左一個電話回校,佢剛於今晚覆左我(係我一個好信任的女人...佢亦都答應會跟進交待...講哂比佢知,原來佢都唔知學校原來有咁多咁既事.....唉),我其實唔係太保護我阿仔架,我係對佢獎訓分明架...乖讚曳鬧架...今曰阿仔第二日返中學,又令我睇到呢間校既老師水準有幾高,話說只有校長知我喪夫,冇其他人知....因為面試要填表丫麻..咁尋日派左家庭資料form要我地填,今日交左出去阿仔既班主任睇到後即在堂上為阿仔打完場令全班知道佢唔係冇爸而係双親,雖然好似講左大話,但我知佢真係好有教育下一代的心,起碼佢會顧及到佢既學生的成長同愛護佢地,所以我都係要揾機會多謝佢。你地講得o岩架,`前事一定要追`...但後事我冇偷懶喎...我都有支持佢面對新中學架..所以佢今天返到泥屋企的心情完全同尋日唔同..尋日好死咁....今日仲講番好多野比我知..我諗一定係老師的功勞掛,又或者佢知道我幫返佢追番個交待掛?唔好估咯,總知佢冇事就得,咁我就阿彌陀佛!

還有呀.....有幾位朋友pm問我是否香港出世...即香港人..
我係百份百香港出世既香港人呢.......

醒目開學勳章

大媽,
我有些唔明白,爲什麽要怕被人知道爸爸過身的事實呢? 刻意忍瞞,羞于承認都可能令本來中性的事變成負面。

大媽 寫道:
今日交左出去阿仔既班主任睇到後即在堂上為阿仔打完場令全班知道佢唔係冇爸而係双親,雖然好似講左大話,

點解番學第2日就要同同學交待屋企家庭狀怳既咩        莫明奇妙   咁其他同學有無交待自家既家庭狀怳     

王國長老

你係咪同校方講過你地因為單親所以以往受到欺壓呢?
點解要說是雙親?你知否你兒之後要再講幾多個大話cover今日呢個大話呢?
青少年對於講大話、亂作野都可以好大反應的,更甚其他同學覺得老師偏幫之類(現今青少年諗野有時偏激得我們不能明白?!),到時同學對兒子反感又是你意料不及?

blythe 寫道:
[quote]
大媽 寫道:
今日交左出去阿仔既班主任睇到後即在堂上為阿仔打完場令全班知道佢唔係冇爸而係双親,雖然好似講左大話,

點解番學第2日就要同同學交待屋企家庭狀怳既咩        莫明奇妙   咁其他同學有無交待自家既家庭狀怳      [/quote]

Your son will have friends.Do u think yr son will feel  more if his classmate know all the things?? Nothing need to tell lies..........i dont understand why the teacher tell lies to her students.....and also....No one need to tell their background in the class....
U can tell all the things to her head mistress and ask her to help u take more care to him...That's all u can do. I hope that yr son will feel more warm in this school.

Today this lies make him feel more happy....Tomorrow he will tell lies to make others feel happy,included u...good luck

麟媽媽 寫道:
你係咪同校方講過你地因為單親所以以往受到欺壓呢?
點解要說是雙親?你知否你兒之後要再講幾多個大話cover今日呢個大話呢?
青少年對於講大話、亂作野都可以好大反應的,更甚其他同學覺得老師偏幫之類(現今青少年諗野有時偏激得我們不能明白?!),到時同學對兒子反感又是你意料不及?

--------------------------------------------------------

怪不得會有咁多事發生,原本一開始方向已經........如果學校有活動,次次都沒有父親出現,長遠而言,紙能包住火嗎?為什麼不可以面對單親問題,我哋有句老話,"物必先腐而後蟲生".我仔仔小學時有個同學都是單親,更不幸的是父親拋棄他們一家三口,且領公援;幾年下來,不見他被同學取笑,一樣有好同學,家裡沒有電腦,就去中心及同學家做功課,也沒有同學看輕他.可能單親,性格自尊都比較強,同學們知道他是單親,反而少在他面前提爸爸.今年也入到間Band 1英中.以現時社會趨勢,單親家庭只有愈來愈多,幾乎世界各地,甚至大陸都有,何必忌諱?只要問心無愧,何怕之有?

KWT :
呢間老師絕對不知道阿仔單親家庭背景事,家長日我地開完大會就即走左,都未知邊個係班主任,過往我每間小學絕對係同阿仔一齊面對人講我地係單親,那又現在結果又如何呢?
如現在中學老師這樣做,我估佢地係基於愛護學生之心同佢地相信新中一生係由四方八面派過去,未清楚各學生之背景同性格時,中學老師係o吾希望小朋友受傷害同有問題發生吧,我尋晚亦跟某些團體教育エ作資深者提及阿仔此新中學既做法,他亦稱讚老師處理得宜,只要不要因為阿仔單親問題而過份關心竉壞阿仔就可以,只要大家一起合作一定會令到亞仔o係中學可以絕對健康成長....我絕對信任同放心此間中學的辨事方法及能力o架...
仲有你仔仔小學既校內德育一定做得唔錯兼好好,對嗎?

blythe:
每間學校都要填手冊內的`學生資料`架.....手冊第ニ頁,有相果頁呀...

googoo :
我地以往勇於面對話比人知我地係單親,阿仔於小學都比人`恰`成咁同`打`成咁,可能中學d老師教開中學知道單親家庭有佢地既難處掛?咁我又冇怪到佢地...從好方面諗佢地可能諗緊方法輔導每一個學生掛(唔好剩係我個仔喎,因為我都唔想咁,阿仔要o係公正公平公義的環境成長先有用o架)?我絕對相信佢地會令阿仔會向好的方面去成長,我見過佢地中ニ至中五d學兄姐...絕對係好仔女o黎架!咁我都相信老師佢地係善意既,嘻嘻...同你一樣咁好呀!
‹ 上一主題|下一主題