用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)
樓主: eit2003
go

屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)   [複製鏈接]

hkc3 發表於 23-9-25 17:31
個人喜好,主要我唔太鍾意教會學校,唔代表馬中唔好。另只知學校活動唔少,有多個制服團隊,學生好似成日 ...

我都唔太喜歡強制性制服團隊,覺得太忙。但有d家長係喜歡,各有捧場客。
成績方便,我都聽講過馬中略勝田中,而且我地學校就同馬中較熟絡,都可能係其中一個考慮因素。

katyiplee 發表於 23-9-26 10:22
我都唔太喜歡強制性制服團隊,覺得太忙。但有d家長係喜歡,各有捧場客。
成績方便,我都聽講過馬中略勝田 ...

馬中應該無泳隊,唔介意就冇問題

katyiplee 發表於 23-9-26 10:22
成績方便,我都聽講過馬中略勝田 ...

較熟絡?!即係基督教小學?如是,似乎馬中好鍾意收基督教小學學生,尤其是景峰個間

hkc3 發表於 23-9-26 10:49
較熟絡?!即係基督教小學?如是,似乎馬中好鍾意收基督教小學學生,尤其是景峰個間
...

唔係啦,只係d二線小學。

BonPong 發表於 23-9-25 16:08
點解唔揀馬中? 有乜評論
THANKS
Sor, 之前76樓搞錯咗

BonPong 發表於 23-9-25 16:29
回覆 eit2003 的帖子

請問對天水圍李兆基, 有無評價?
英文語境佳,近期較重視 STEM能力,感覺學生整體上較活潑。

BonPong    發表於 24-1-2 16:59

回覆 hkc3 的帖子

咁你講既個個時候真係好耐之前喎,90年代雖然未有四大呢個term...但四大已經係名牌中學,30年過去,四大仍然係四大,唔能夠話係十年河東,十年河西。。。

weallloststar 發表於 23-10-3 13:34
回覆 hkc3 的帖子

咁你講既個個時候真係好耐之前喎,90年代雖然未有四大呢個term...但四大已經係名牌中學 ...

哈哈,唔好再講,講講下就大約比人估到我好老架嗱。其實我指既河東河西,主要係指屯官同劉中姐,想當年真係好勁架,點會惗到今日點變成咁禾。

回覆樓主:

元朗區中學 大約幾時有得參觀架?

其實我見屯元天有啲 Band 2中學成績也急轉直下,計有屯天、元朗公立、張煊昌,反而急轉直上既就唔見有。到底係學校本身問題?抑或係制度使然呢?

官津校,要升 band不易。可供學校調動既資源本身相當有限,再過多幾年,也許當校方陸續發現問題所在時,又會掀起一番轉直資潮...... (唔係只限於屯元天地區)

eit2003 發表於 23-10-4 21:29
其實我見屯元天有啲 Band 2中學成績也急轉直下,計有屯天、元朗公立、張煊昌,反而急轉直上既就唔見有。到 ...
主要係成個生態線向外移,而家交通方便左,屯門出港島都係一小時左右。

基本上差唔多每間屯門一線小學的級頭都係九成外闖,結果留係屯門讀的1a 中學入面d 學生都已經唔係最top 果堆 (小六時),1b (陳瑞芝/梁銶琚)的成績慢慢變1c ,band 1c (馬可賓)的慢慢變2a,一層一層向下沉。

eit2003 發表於 23-10-4 21:29
其實我見屯元天有啲 Band 2中學成績也急轉直下,計有屯天、元朗公立、張煊昌,反而急轉直上既就唔見有。到 ...

而家元朗交通咁方便,唔好話中學呀,小學都出去讀啦!而家西鐵都有一堆小學生坐車出巿區返學,咁中學生源自然少左。我都識一堆住朋友嘅小朋友出去九龍讀直資啦。

Zleep 發表於 23-10-5 18:39
主要係成個生態線向外移,而家交通方便左,屯門出港島都係一小時左右。

基本上差唔多每間屯門一線小學的級 ...
其实很多沙田小学的级头都外闯,但沙田仍有2-3间B1A中学。可能沙田同时也吸纳了北面大埔/粉岭/上水的尖子?但屯门元朗没有跨区生?

猴子爸 發表於 23-10-6 12:01
其实很多沙田小学的级头都外闯,但沙田仍有2-3间B1A中学。可能沙田同时也吸纳了北面大埔/粉岭/上水的尖子? ...
沙田交通方便,正如你所說的大埔,粉嵿,上水的除左市區神校外,都會考慮去沙田讀,而沙田名小的亦有大半叻人(2間呂小)會升曾記/呂中。

但屯元天本區尖子外闖後就唔會有另外的外區生走入黎了,區內一線小學普遍流行外闖風氣,就算有聯繫中學的都唔會直上,例如好似何日東咁,直升梁銶琚的多數係級20什至係考70打後的學生抽籤入的。

試問咁情況,中學考dse 成績點會唔退步? 從來成績都係睇生源

Zleep 發表於 23-10-6 12:17
沙田交通方便,正如你所說的大埔,粉嵿,上水的除左市區神校外,都會考慮去沙田讀,而沙田名小的亦有大半叻 ...
如此,屯门元朗学校都有些麻烦了,但今年百周年的成绩有进步,始终学校都要自强,做出好成绩,才可以吸引好学生。

Zleep 發表於 23-10-6 12:17
沙田交通方便,正如你所說的大埔,粉嵿,上水的除左市區神校外,都會考慮去沙田讀,而沙田名小的亦有大半叻 ...

同意。另外我發現屯門區一個現象,各小學級頭嘅好大部份係跨境生,可能屋企有錢同父母知識水平較高,(住南山朝朝打的深圳灣過嚟返學),好多係初少已經部署好曬,打算報港九各名校,入到喇叭就住九龍塘,黃仁spc個D就話搬出嚟香港島, 厲害。反而本地薑,可能都係屋村仔女多, 要俾錢去赤提嗰啲讀真係比較困難,兩間保記已收晒比較強既學生,其他band1校收到尖子真係買少見少

猴子爸 發表於 23-10-6 12:01
其实很多沙田小学的级头都外闯,但沙田仍有2-3间B1A中学。可能沙田同时也吸纳了北面大埔/粉岭/上水的尖子? ...

呢兩區band 1學位唔多夠,好難吸引人跨區嘅

hkc3 發表於 23-9-22 10:11
我都係相信數據多D,翁中自16年起,共約有12個醫科生(牙醫或西醫,今年有兩個)。請問樓主邊間band 2 中學有 ...

香港每年約有500-600個醫科生位,翁中16年到而家先12個有幾勁呢? 我識人係入面教,學生叻果班俾好多資源,唔叻嘅就……
另外佢間聯繫小學叻嘅都外闖,所以翁中唔會係屬於b1 中學

tailinlin 發表於 23-10-14 19:04
香港每年約有500-600個醫科生位,翁中16年到而家先12個有幾勁呢? 我識人係入面教,學生叻果班俾好多資源 ...
唉!其實好多官津中學都係咁,資源有限想谷出名聲咪惟有將資源撥哂喺d叻既學生度 lor! 呢d 就叫做物競天擇。其實翁祐8年出 12個e科生e個成績已經唔係間間band 2a中學做到。

我相對比較支持直資既模式,雖然成日話搞到基層學生冇好學校讀,但讀到既話學校就可以安排多 d額外既資源俾每一個學生,調配相對平等,咁先係win win既良方。

宜家香港既直資學校都仍然係太少。

回覆樓主:

多謝樓主分享,我舊年先搬黎屯門區,對屯門中學唔熟識,小朋友依家讀緊保記小學P4,之前考試大概級30左右,如果維持到呈分都係差唔多呢個名次會有機會band1嗎? 因為學校無公佈升中數據,所以都唔太了解啲banding,預左聯繫嗰2間應該無機會,想睇下馬中/田中 自行有無機會?如果呢2間都唔得,邊啲band2頭學校較好?主要都係希望校風好,課外活動我女麻麻地。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊