用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文   [複製鏈接]

busybeebee0713 發表於 21-1-9 01:28
没有呀,佢讀理科的~

佢的例子都係睇書睇番嚟,同埋好似有上網買例子筆記嚟溫習。

我都覺得,一係我女佢聽錯,一係佢學校好苛刻。連考評局都冇要求舉例要講埋時間日子。

S-Kwok 發表於 20-12-2 19:52

一般唔係五十分合格咩?

想請問你買咗那本書有評語分析的作文書呢?是那間出版社呢?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

小時了了 發表於 21-1-8 23:14
看見令嬡 S5 中文作文,突然令我回想返當年認識小五的她,她小五時的中文作文在此討論帖內 以前不同網友分 ...

我讀嘅時候都有記起,好似睇住佢成長咁

小時了了    發表於 21-1-9 20:23

AppleChow 發表於 21-1-9 12:14
想請問你買咗那本書有評語分析的作文書呢?是那間出版社呢?

Tks!

我喺樓上有分享,其他網友亦有分享哦!

YolandaTam 發表於 21-1-8 18:57
題目如下

謝分享

YolandaTam 發表於 21-1-8 15:15
乜都有啲,記得大概係:
小說- 細啲嗰陣睇冰心、朱自清、老殘遊記、衛斯理、金庸,近期少少魯迅、網絡小說 ...

可以分享你女兒睇邊幾本古典嗎?
係有譯文嗰啲版本? 你女會記會背 還是睇得多就已經提高中文水平?

其實我覺得除咗多睇書,寫呢類敍事類嘅文章,都好靠年青人有冇多留意身邊人/事,多感受,自己都未必有咁多人生歷練。

S-Kwok 發表於 21-1-9 15:56
可以分享你女兒睇邊幾本古典嗎?
係有譯文嗰啲版本? 你女會記會背 還是睇得多就已經提高中文水平?

我女唔喜歡中文科,所以係唔會做任何額外嘢(特別係背誦),佢都話自己中文只係識考試,實際上水準唔高。
佢睇古典,基本上係被迫:中一至中四係我迫,中五係老師迫。

初中:世說新語同少少古文觀止,先睇原文,唔明先至睇語譯
高中:
1)每日睇以下呢本論語一篇
2)中五,佢嗰組中文老師好有心,除咗校方古文閱讀理解要同學輪流解,範文外另有增潤篇章(例如教柳宗元嘅《始得西山宴遊記》,老師會另派同屬永州八記嘅 《鈷鉧潭記》同《鈷鉧潭西小丘記》)叫大家喺屋企睇咗再喺堂上輪流解,我女變相被迫常睇古文。

YolandaTam 發表於 21-1-9 16:44

我女唔喜歡中文科,所以係唔會做任何額外嘢(特別係背誦 ...

謝謝分享,令我獲益不少。

我仔都唔鍾意中文科,依家我要佢每日睇一篇佳作,佢都係求其,如果佢每日只肯睇一篇文章,其實係咪睇文言文更好呢 ?

S-Kwok 發表於 21-1-9 23:25

謝謝分享,令我獲益不少。

令郎小六定中一呀?
或者每日一篇世說新語先吖,篇幅比白話文短,佢或者會覺得"着數"咗。

S-Kwok 發表於 21-1-9 14:37

我喺樓上有分享,其他網友亦有分享哦!

見到啦。
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

YolandaTam 發表於 21-1-10 10:53
令郎小六定中一呀?
或者每日一篇世說新語先吖,篇幅比白話文短,佢或者會覺得"着數"咗。
...

佢中一呀。
你講得啱呀,佢真係會以篇幅長短作衡量。

我啱啱上網睇世說新語,有啲唔明。 我見有啲以xx第x 如德行第一,言語第二 咁排,但又有啲唔係。

其實邊樣先啱?
你女女當年睇邊本呀?
唔好意思,咁多嘢問

S-Kwok 發表於 21-1-10 12:47
佢中一呀。
你講得啱呀,佢真係會以篇幅長短作衡量。

世說新語篇目如下圖,以現代理解係
1) 德行 4)文學

回覆樓主:

我女當年睇呢本

回覆樓主:

內頁

YolandaTam 發表於 21-1-10 13:45
內頁

明白晒,謝謝分享。

gigayan 發表於 20-12-5 17:16

佢係一個好理性嘅人,由細閱讀習慣對情感描述為主嘅讀物都 ...

我明白你個女既想法:

古天樂形象係:型男。型既人通常比較cool同少講野(多野講就唔cool,型男多野講就唔型了,就係親切),因為少講野所以係沉默寡言,又因為佢少野講唔多同人溝通,所以無咩人同佢熟,因此比較孤僻。

沉默寡言、孤僻同靚仔無衝突,可以並存。以宜家中一至三既年紀即12~14歲,哥哥應該係15~25,叔叔應該係26~45,伯伯咪50以上,古天樂所以成為沉默寡言、比較孤僻既伯伯   

gigayan 發表於 20-12-5 17:16

佢係一個好理性嘅人,由細閱讀習慣對情感描述為主嘅讀物都 ...

好喇,等我認真番先:
你個女其實係好正常既香港中學生,因為佢哋認為中學嚟講,老師根本無教過作文,佢哋既作文一向都係自生自滅咖啦。形容詞咪就係小學積累番嚟果D,就會出現你列出果類形容詞。

描寫文,好多學生以為係比拼形容詞,於是成篇文章就堆好多形容詞落去。但你如果看看描寫文既典範:花潮。

你會發現佢並無好多好勁既形容詞,但你看文章時,腦海會有畫面,畫面要有咩?有色彩,只有色彩唔夠,要有咩?要有聲音!有聲音有色彩夠未?未夠,仲要有動作!

嚟到呢度,停低望望丫,你得出既結論係:
1. 平日學課文教的靜態描寫、動態描寫、遠觀、近看、俯視、仰視等全部對上了,所以作文唔係無教,只係老師無講明你聽閱讀卷同作文卷既關係,無教你點在作文中用出嚟。

2.描寫文考咩?考詞彙之外,更考觀察,更考鋪排,最後考主旨,所以考描寫文其實考拍微電影。

最後番去你女女篇文,你問佢一個問題佢就會明晒:佢既形容詞如果轉個題目,例如嚴厲的父親,佢既形容係咪都得?

如果係,即係佢既形容唔夠貼合人物形象!再進一步:一個沉默寡言既人,因為少講野,佢個口會點?聲音係點?點證明佢少講野?

如:伯伯總是抿著嘴,誰也沒看那張嘴吐出半個字兒來,甚至他說起話來,究竟是聲如洪鐘,還是喁喁細語,身邊大夥兒竟都立時噤聲,誰也答不上。

描寫人物,除肖像外,更重要的,是「對題」!

b3410    發表於 21-1-19 15:16

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 11:58
好喇,等我認真番先:
你個女其實係好正常既香港中學生,因為佢哋認為中學嚟講,老師根本無教過作文,佢哋 ...

講得好好,有時看宜家嘅學生範文,好多時都用好多「好詞好句」去求拎分多D,但忘記咗最根本係要貼題。我女好多時犯呢個錯,而且講極都唔聽......

gigayan 發表於 21-1-19 13:52
講得好好,有時看宜家嘅學生範文,好多時都用好多「好詞好句」去求拎分多D,但忘記咗最根本係要貼題。我女 ...

因為好詞好句速食,學得快,用得快又就手,正正符合香港人既速食文化。

從前我讀書既時候,有段時間都追求好詞好句,直到有次作文,同一個題目,描寫時大量使用好詞好句既同學,唔夠追求內容同貼題既我高分(當然,前提係用字精準,只係唔走華麗辭藻風格),我就明白個遊戲點玩

再望望分數比重:Dse 係40分內容,30分表達,初中亦一樣。所以,大家明啦
‹ 上一主題|下一主題