用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎? ...
樓主: chaned12
go

今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎?   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-4-15 12:53
培基~~~

有無老師追緊帖丫~~~

培基?!係有DD意外,希望jm可以順利辦妥手續啦!

我之前問過EDB架啦
如果有直資 "留難" 抽飛﹐
係一定要打去EDB﹐佢地會直接跟直資溝通。(但前題係你要有自一 / 自二收左)

唉.....教統局啱啱回覆咗我,佢叫我自己同學校傾返,學校有權唔係16號之前放返張「飛」出嚟,承諾書就寫明24號之前會將副本送去教育局已作實,
所以教育局叫我等多一兩日先😅

chaned12 發表於 20-4-15 14:25
唉.....教統局啱啱回覆咗我,佢叫我自己同學校傾返,學校有權唔係16號之前放返張「飛」出嚟,承諾書就寫明2 ...

咁你有冇問, 如果明天16號都唔放返張「飛」比你咁點先?

不過我諗EDB自己都有啲亂,個職員係咁話冇聽過沙田有間叫做培基,淨係知道有間直資叫培僑,除此之外沒有另一間直資中學😰

最後我要將成個培基直資學校地址重複三次,佢先相信有依間學校,
以後就叫我再等多1-2日,家長唔需要一定係16號取回「學生資料表」

究竟發生咩事?點解會咁?😰

佢話唔需要喺16號之前取回,學校都寫明4月24先交資料上去教育局,叫我要相信學校唔好心急,

係咁叫我要比d時間學校做嘢😰

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-15 14:23
培基?!係有DD意外,希望jm可以順利辦妥手續啦!
唔止培基, 仲有其他直資唔肯俾返家長承諾書家長

YmOra    發表於 20-4-15 14:43
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

吓?仲有邊間?

回覆 miriam 的帖子

其實如果唔係自一 / 自二收左上次EDB個主任的確話佢有權唔比你抽飛的。
但自一 / 自二係收左既話﹐佢一定要比你抽

醒目開學勳章 王國長老

chaned12 發表於 20-4-15 14:32
不過我諗EDB自己都有啲亂,個職員係咁話冇聽過沙田有間叫做培基,淨係知道有間直資叫培僑,除此之外沒有另 ...
亂...............

有無寫低同你聯絡既教局主任電話 & 錄音?

佢咁講 ok, 下星期拎唔到時搵返佢處理

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我昨天打去,話明天可以去取回學生资料表!

wendyaupooh 發表於 20-4-15 14:39

其實如果唔係自一 / 自二收左上次EDB個主任的確話佢有權唔比你抽飛的。
咁點會呀, 如果有另一間直資收咗, 都唔可以抽飛. 如果係咁, 學校越早出OFFER越著數.

醒目開學勳章 王國長老

整個抽飛係自一同自二成功取錄, 直資互轉不在此限, 基本上都成功轉到, 只係學校留難家長啫

醒目開學勳章 王國長老

newcomer550 發表於 20-4-15 14:43
咁點會呀, 如果有另一間直資收咗, 都唔可以抽飛. 如果係咁, 學校越早出OFFER越著數.
...
舊帖有講最終都轉到, 唔好問我邊個帖囉

那個主任是否答錯嘢?!就算無自1或自2取錄都應該有權放棄直資學位進入"大抽獎"。

08Baby08 發表於 20-4-15 11:36
係,我7號即打電話抽飛都要尋日先拎到,所以我覺得佢哋做嘢好慢

7/4打去,當之後3wd,8/4,9/4兩天,10/4-13/4為假期14/4計多日,15/4取回都好正常。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-4-15 14:47
那個主任是否答錯嘢?!就算無自1或自2取錄都應該有權放棄直資學位進入"大抽獎"。
...
以教局 concept, 邊有家長咁傻自一/二都唔收時放棄直資去玩大抽獎呢

醒目開學勳章 王國長老

第一年咁玩得個 "亂" 字, 希望教局今年搞到有家長瀨晒野後會改返個程序

多謝你哋,我仲以為自己搞錯了,唔應該喺16號之前堅持要取回「學生資料表」

miriam 發表於 20-4-15 14:51
以教局 concept, 邊有家長咁傻自一/二都唔收時放棄直資去玩大抽獎呢

個人認為,這情況應該不會"少"機會發生,尤其今年新玩法下仲多人大玩試考直資,手執直資再看自1自2中不中再放棄直資再玩大抽獎,就算每所直中有2位家長咁玩法都有成120人出現重返大抽獎個"圈"。
‹ 上一主題|下一主題