用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 GH VS SPK
樓主: starbear616
go

GH VS SPK   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-5-18 18:39
SPCC

http://www.spccps.edu.hk/course/intro

"Satisfactory academic result" =合格?

delete

princesscupcake 發表於 20-5-18 18:41
"Satisfactory academic result" =合格?

見以下分享#23 應該要合格

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2777465

「我個仔以前讀spccps,讀咗4年,聽聞有1位同學操行欠佳,被迫退學,其他係自己讀唔上,家長安排轉校,如果話中學無得直升,九成係小朋友唔合格,就算第一次考得唔好,都有補考,亞仔有個同學6x 分都直升SPCC」

princesscupcake 發表於 20-5-18 18:41

見以下分享#36 操行應該要B或以上

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3362459

「小兒現就讀中一,並非原校生,兒子問左原校生,說B-  操行有機會唔收。  但絕小例子。皆因小學部絕大部份同學品學兼優,語文能力非常好,絕不比外來生差,不過中學仲有位,當然想收天下精英亅

Poyau 發表於 20-5-18 19:13
見以下分享#23 應該要合格

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2777465

不如聽下中小學校長點講?

https://youtu.be/0-8civeir_8

回覆樓主:

其實我喺72樓係問 SPCS, 但都多謝大家分享咗 SPCC。

princesscupcake 發表於 20-5-18 19:21
其實我喺72樓係問 SPCS, 但都多謝大家分享咗 SPCC。

其實你想問嘅係100%直升,不論任何一條龍學校都apply。

Btw, DB 有位同學有一科主科唔及格,學校安排補考,考咗3次同一份卷之後及格咗,之後升咗上中學,咁算唔算satisfactory result?

monodad 發表於 20-5-18 19:20
不如聽下中小學校長點講?

謝謝分享 唔係睇成績

Carolnmtsui 發表於 20-5-18 19:05
回覆 hariet909 的帖子

哈哈,如媽咪有呢種心态,讀書一定好辛苦,特别係呢的top school. 舉例來講身邊朋 ...

delete

回覆樓主:

德望小學好叻既學生,運動叻既,通常都傾向去插班考DG, 小3,4已經轉左過去,升中時,係差不多成級小6都去In HYS,一來可試試實力,見識/實戰一吓面試場面,如協收既,中一都會轉過去讀。我覺得啲叻囡囡,除了轉SPCC, SPCS, HYS, DGS 或可更上一層樓,其他都係唔會轉校,升到德中就一定升,升不到唯等派位(佢地歸屬感好重,好鍾意學校) 這是個人感覺及觀察。

catf2 發表於 20-5-21 11:53
德望小學好叻既學生,運動叻既,通常都傾向去插班考DG, 小3,4已經轉左過去,升中時,係差不多成級小6都去I ...

其實唔明點解咁鍾情HYS,GH本身運動都強,如要去最top,應該只有DGS可targert。

回覆 catf2 的帖子

我又唔覺家長特别鐘意协恩。將心比心,我讀緊學校沒出offer前,去考邊間都好。如出左,己可直升中,點解要去另一間再適應呢?

monodad 發表於 20-5-21 12:18
其實唔明點解咁鍾情HYS,GH本身運動都強,如要去最top,應該只有DGS可targert。
...
HYS 早面試吖, 有報名就有得IN , 我女都有去IN 呀, 佢話見到OVER 90%同學有去,差不多級數既, 女都想去 HY 見識吓呢間學界鬥生鬥死既學校,

回覆樓主:

我會考慮自己小朋友升中能力,估計成績一定係70%以內,2間可以事但揀近果間,成績低過70%, 一定spcs同灣仔網學校好好多

catf2 發表於 20-5-21 11:53
德望小學好叻既學生,運動叻既,通常都傾向去插班考DG, 小3,4已經轉左過去,升中時,係差不多成級小6都去I ...

多謝大家寶貴意見
聽到大家講dgs spccps 真係好wow既感覺因為都覺得唔會挑戰到神校

收到GH其實已經覺得超開心
Spk都冇諗過
小女都係好彩
我覺得兩間都係好好既學校

回覆 starbear616 的帖子

樓主最後揀邊間?

ericwong520 發表於 20-5-16 21:04
那麼升小有沒有75%?

一路聽人講升中只有50%, 現在有70%? 為何有這改變?

因為一路都冇確實話收幾多成, 只會話根據當年小六學生程度而收生, 2018/2019 小六多是德幼 K1 讀上來的親生女, 唔知成績特別好定特質啱德中心水, 又不想被人詬病對親生女不好, 這兩年收超過 70%+ 德小生.收生範疇 : 看成績, 活外活動, 操行,對學校參與度, 面試表現來評定, 我女上年1st round 每班約12-15 個
waiting, 不過好多都wait  到入返中學, GOOD LUCK & ADD OIL !!!

falalum 發表於 20-5-27 15:51
回覆 starbear616 的帖子

樓主最後揀邊間?

最後揀左spk, 希望女女讀得開心冇揀錯

catf2 發表於 20-5-27 16:51
因為一路都冇確實話收幾多成, 只會話根據當年小六學生程度而收生, 2018/2019 小六多是德幼 K1 讀上來的親 ...

感謝你
‹ 上一主題|下一主題