用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?
樓主: SPA_family
go

請問長沙灣基督教祟真, 係咩BAND呢?   [複製鏈接]

在入讀前講明將要捐錢,  都算負責任, 好過註冊左才講.

其實入得崇真, 都係B1C-B2A中產, 去買個讀英中的機會.
崇真收既都係B1C-B2A的學生, 你拿崇真和英中比DSE成績, 是有點強人所難.
不過我幾喜歡校長, 他目標好明確, 演說能力一流, 交代得好清楚, 又直接又幽默.

SPA_family 發表於 18-11-18 21:40
仲有另一深刻事,係來年家長可能要捐錢起兩個體育館,當場有人計數,大約一個學生$10,000

張校長提及將會加建兩個室內體育設施,預計需一千萬,每個家庭約分擔一萬。

不過近年建築成本不斷上漲,一千萬唔知埋唔埋到單:

八、九年前某校擴建6項設施的預計成本是一億 (https://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/fc/pwsc/papers/p09-43c.pdf)

今年年頭,某校的重建項目預計成本已攀升至十二億 (https://www.legco.gov.hk/yr17-18/chinese/panels/ed/papers/ed20180105cb4-427-1-c.pdf)

此時此刻其實都無咩好討論. 吾好講到好似明天要動工一樣. 又話每個家庭必須捐錢, 網上自製恐慌.

構想此終是構"想", 又未落實, 又未有詳情, 可能得個"講"字, 落實先再討論啦!

基祟有中產家庭, 也有拿綜緩家庭入讀, 你們所講不是實際情況.

學費是否貴, 見仁見智啦! 又吾講吓學校有咩設備? 例如沙祟的游泳堂是出公眾泳池上課的, 基祟學生呢?

LeeCC 發表於 18-11-19 07:42
南昌站行過去好似近d, 所以住tungchung 線和西鐵線返學好方便

True

所以多學生來自東涌沿線地區及西鐵線地區, 荃灣, Mongkok 線也多. 對面"西九四小龍"屋苑也有,  新界區也有, 但轉折些.

上學路程是選校的其中一個重要因素

我好想知果兩座運動場會係邊樹搵地方起
校長都有提及家長對捐錢有困難, 都可以捐少啲既....
況且興建費用應該會向教育處同校董會申請.

阿女昨日都有試做模擬面試, 阿女話用英文介紹自己, 閱讀文章同相關題目, 再有兩題時事, 最後由學生評分.

chloe_ma 發表於 18-11-19 15:29
況且興建費用應該會向教育處同校董會申請.

It depends on whether the newly added facilities are standard items or not. EDB will not fund non-standard items (otherwise ESF doesn't need to pay 0.6 Billion for its 12 Billion project). The DSS reference material uploaded by EDB also mentioned (https://www.edb.gov.hk/attachmen ... dex/ss_section4.pdf)

"A one-off capital grant would be given to schools to upgrade their facilities to the prevailing standard of aided secondary schools......"

SPA_family 發表於 18-11-18 21:40
無特别提DSE成績,校長基本上只大多講佢自己嘅願景,比我嘅感覺係佢由津校轉過嚟直資,可以更靈活咁行佢嘅 ...

可以詳細講吓校長的遠景同教育方向係點呢?
我簡介會嗰日有事無聽?

回覆 bakusensei 的帖子

明白, 甘大既 project 真係有排安排. 見學校附近都唔似有地方可以起兩個室內運動埸.

fatman69 發表於 18-11-15 16:57
個人見證張校長在三幾年間把沙崇的入U率由6X%提升至9X%,已成為沙田區龍頭校之一!
好有信心基崇在張校長 ...

沙崇成功為沙田B1A校,張校長一定有佢功勞,但先天都實在重要,沙崇係收全B1生,一個b2都無。沙崇老師係富有教學同實戰經驗,副校都係極重要靈魂人物,種種加埋至打造出今日既沙崇。只靠張校長一人之力,基崇要上位都要多方配合。希望有一番新景象。

nc2000 發表於 18-11-22 00:30
沙崇成功為沙田B1A校,張校長一定有佢功勞,但先天都實在重要,沙崇係收全B1生,一個b2都無。沙崇老師係富 ...

羅馬也非一日建成,暫不要望基崇有沙崇的成績,只望持續增值中!

fatman69 發表於 18-11-22 00:49
羅馬也非一日建成,暫不要望基崇有沙崇的成績,只望持續增值中!
其實張校長係簡介會提到學校的重點唔係成績, 重點係培育學生的素養, 佢叫家長如果係追求成績的話就唔好報基崇啦。

smartcash 發表於 18-11-22 09:53
其實張校長係簡介會提到學校的重點唔係成績, 重點係培育學生的素養, 佢叫家長如果係追求成績的話就唔好報基 ...

成績不能一時做好,只有咁講,希望家長短期內不要祈望太高,不過肯比時間佢,成績會有突破!

smartcash 發表於 18-11-22 09:53
其實張校長係簡介會提到學校的重點唔係成績, 重點係培育學生的素養, 佢叫家長如果係追求成績的話就唔好報基 ...
佢好直接地話想好似佢以前果間既成績或者係谷到果個程度, 請你地唔好來...
佢分享自己兒子既經驗, 成績係好... 不過佢更認為要教學生處理問題能力.. 依樣真係好認同.

masterunion 發表於 18-11-22 11:14
佢好直接地話想好似佢以前果間既成績或者係谷到果個程度, 請你地唔好來...
佢分享自己兒子既經驗, 成績係好 ...
請你地唔好來 ....

校長係簡介會講過高中會轉考 IAL, 請問課程係唔係比 DSE深? 有甚麼意見可分享吓?

yikmanmama 發表於 18-11-26 21:10
校長係簡介會講過高中會轉考 IAL, 請問課程係唔係比 DSE深? 有甚麼意見可分享吓? ...

我都唔識,等其他高人答

nc2000 發表於 18-11-22 00:30
沙崇成功為沙田B1A校,張校長一定有佢功勞,但先天都實在重要,沙崇係收全B1生,一個b2都無。沙崇老師係富 ...

睇返歷史, 沙祟以前係坊間評為"B3"校, 不是一直全收B1生. 不是一個B2都無喎
後來沙祟升呢, 先多B1仔女爭入讀
究竟點提升? 請EK高人解答一下啦

little_yolky 發表於 18-11-15 12:53
其實副學士同高級文憑有22222, 全科合格就得。我諗, 全線33222, 鄧顯都做唔到, 要谷到幾多% 33222至為之滿 ...

你攪到我眼濕濕

yikmanmama 發表於 18-11-26 21:10
校長係簡介會講過高中會轉考 IAL, 請問課程係唔係比 DSE深? 有甚麼意見可分享吓? ...

直資中學,教育局規定好似係最少51%學生係要考DSE,49%學生可以考IB/GCEAL/IAL。。。

轉考 IAL, 請問課程係唔係比 DSE深? >>>>>  建議你花啲時間睇吓以下2個帖,了解吓GCEAL(我個人覺得同 IAL 相近) 課程係唔係比 DSE深?

DSE vs IB vs GCE https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3710843&fromuid=1539350

想將來入大學神科的揀中學策略 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3708433&fromuid=1539350

hkpapa852    發表於 18-11-27 07:46

回覆 小時了了 的帖子

等我研究下先, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題