用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步) ...
樓主: char.chan
go

九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步) [複製鏈接]

Re: 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步)

judy

我真的不知她何時出現, 佢出晒都係得個20個post 到, 仲個個都係關于sfa, 所以有啲唔明囉.

受到咩傷害會搞到變左咁???

judy 寫道:
[quote][上智英文中學is definitely better than 英華, maybe better than 九龍華仁 in these several years. 一間深水步區內 口既 英文中學 居然話 好過人地果間百年名校 人材輩出 九龍華仁書院 其他家長唔出聲•唔係代表可以" 囗 出 狂 言"周維發Din  轉頭就話自己冇講過   

我估我明白啦,各位仲唔明白,只要看看po.mummy何時出現,不就一清二楚麽。po.mummy先前受到傷害,大家同情吓佢啦![/quote]

Re: 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步)

judy,

經你咁講我知道是那個人

heihei,

我想,大概有人在討論中,無意傷害了po.mummy。SFA,只是替死鬼而已。我估,po.mummy不是很在意攻擊SFA,如真要攻擊SFA,她的表現不可能這樣(她這樣做,反而令SFA家長放心: 就算SFA有千萬個不好,起碼, po.mummy不是SFA家長)。

4R & 各位 SFA 家長:
不用要求站長 block po.mummy, 也無須憤怒, 大家都受過教育, 有自己的判斷力, 不會因一、兩個人的說法就對某校存幻想或偏見, 總要再找出一些具體數據或事實來佐證, 網上言論始終只是參考, 有人要發表, 就由得他去吧, 這樣, 我們才可從愈來愈多的發表中看清誰是誰非啊
我之前了寫了一段話, 不過是表達我的不滿--- 發表沒問題, 但亂嚷嚷只會讓我覺得阻住我睇料!

Dear Moms

We should not response to any comments from the one that intented to insult others or giving any opinions with no grounds.

Here is a place for parents to share their views and we know that different people have different opinions towards the same case, if we think anyone not worth to talk to, just ignore him/ her and continue to chat with others, we cannot stop others in doing anything but we can do what we like.

If she likes to continue to criticise others and feels happy, it is no harm to us and we should not angry but only feel pity for her.

BTW, most people knows that SFA is a good school but like some moms said, the facilities there cannot be compare with some new schools. I think most of the parents agree this.

[/quote]間小學有冇間題呢!如果是果幾位家長咁講•就真係好有問題•唔好比人拆穿就唔認呀!作過講過就要認!                   

[/quote] 心儀小學唔收、覺得唔明點解自己子女咁醒小學都睇唔到•大抽獎 .簡樓下附近間小學 又抽唔中!最後連後補都補唔倒 唉.......!.......唉...! *  如果   *  你間心儀小學有位你同唔同子女去報啞! 如果話比你聽教署攪錯 「①左 」.你子女第一志願是抽中 口既 你同唔同佢報亞 :-如果真係咁好就唔洗等到最後才決定入去讀啦?真實一面大家睇唔到,事實有人利用一種方法去令到某一D家長覺得自己子女係好聰明好叻衹不過係有D好學校睇唔倒姐,跟住又好好彩有間好難入而上網睇到話呢間學校好勁好深英文程度高...對唔...住..想...笑...!用呢一種誤導手法,我一定講出黎同所有真正為子女學業奔波 口既 家長分享,我唔識去呃人,在網上面好多好多家長係有自由•有責任•不偏激•講道理  我所講每一個字都係你地幾位***** ((((((  衹要細心D睇多D就知來來去去都係果三•四位舊家長  ))))*****在網上面輪流講出黎比一D新黎又心急 既..為子女學業而擔憂既...家長對話中所發覺.)                  ........待續

po. mummy 之前話sfa呃人以兩年派位成績當一年計,
有少少常識都唔會未搞消楚之前就咁講.   
sfa 網頁已經好清楚,內聯網就更透明. 全校家長雙眼都睇住.

之前在其他topic 裡看到有人話sfa一年班就要考 do did done, 但小兒二年班學期尾都還未正式要考 past particple.  一年班又何來要考done gone seen!!?? 雖然這些字在課外讀物上時常出現. 平日生活當中亦時常用到.

sfa好不是因為一味教得深, 是因為她教得好. 課程編排一流, 在中英兩科最明顯. 例如英文english literture 由外籍老師教,  eng lit考試時有長題目看學生是否懂得舉一反三, 還有 mc, true or false, sequencing,  主要係考理解, 看落好似好深, 但eng lit. 考試的佔分好低, 在英文1000分裡只佔50. 而外籍老師為人並風趣. 教高年班那個mr McCormick 就更更風趣, 小兒好希望新學期是他教eng lit. 另一個本地老師就教eng usage,  對學生英語能力的根基grammar看得好重. 教科書其實是次要, 最緊要係worksheets 和 notes. 有人話sfa讀得辛苦. 我反而覺得讀得輕鬆, 因老師對學生的要求好清楚, 課程亦好清楚, 上課時間運用亦好. 小兒上完堂係學到o野. 作為家長亦跟得輕鬆, 因我可以相信學校, 自己再加課外讀物就得. 我真係覺得sfa考試壓力係低o架, 一年只有三次大考計分. 比起有些學校平日默書、作文、project、 小測、大測都計入成績好得多.  讀sfa 長假還可以去旅行, 唔會如大部分學校一放完長假就考試測驗.

提一提sfa 常識係只用英文書.  
數學係中文書, 考試係考中數, 平日就要做英數exercise. 如果sfa稱自己是中文小學, 以po mummy 之流一向的思路一樣會指她呃人.  佢會話中文小學點解要用英文常識書, 點解老師上堂要用英語. 可能連 “thank you” 都唔可以講.   

小兒是小二轉校入讀sfa, 入讀之前有準備要追, 遇到的老師可能好嚴,  工友可能好惡. 但這些想法是錯的. 追係要追, 中英數老師有好多的鼓勵, 小兒的確在sfa遇到好老師. 工友亦友善, 上學後校務姐姐還讓小兒先拿走改正紙, 後來才補交錢, 因小兒時常忘記帶"散紙", 校務處無得找.  小兒遲交游泳報名表, 校務姐姐又肯幫手.  sfa比起以前小兒讀的津校好得多, 所以小兒與我好珍惜.或者是這樣, 看到、感受到sfa的好處更多.  以前小兒就讀間津校都是地區名小學, 60%band 1學校. 若小兒一直讀下去, 我都有信心他會去到心儀中學. 但可惜那間學校的行政, 老師教學效能, 課程編排都令我好失望. 所以決定二年班中途都轉去sfa. 好開心校長收了小兒.
小兒插班後, 班主任曾主動跟我傾小兒的發展, 談話當中她對小兒的性格特質好清楚, 還比建議我怎樣在平日生活中幫助小兒成長. 我係好感激班主任的.  

至於音樂方面的培養, sfa一樣有管絃樂團, 合唱團. 只不過係自由參與, 不計入成績分. 這較合我心意. 小兒現亦積極拉小提琴, 因他好想入管絃樂團. 他還主動問班主任怎樣才可入團.   
sfa 女仔每年都係得五十幾個畢業, 上年女仔51人有4個入女拔, 4 個入st. mary, 4 個德雅, 15個入上智, 計% 係好高. 今年我不清楚派成怎樣, 學校網站還未正式公報, 就以上一界51個女生來看真係派得好好.

po.mummy 寫道:
又作!SFA (派位 02一04)兩年計,上網睇睇,長天,寶血上智,深水保區地區名校,中學全級二百人SFA每年派去十零廿個,同區好多學校都派去,人地中學好係好多Band 1學生質素好,人地一樣有好多同學派去,政府.新移民學校都有係唔洗錢既.家長以為讀高人地半班自己子女就比人資優,呢D想法未免 太天真 , 人家衹要比小小錢去學(公 文),便成叻學生比人優越,因為一樣比人地讀高一兩班中英數姐,上到中學又唔係一樣.我朋友個女話好多SFA學生英文作文都麻麻地連講幾句英文都唔多掂,識寫唔識講.人地中學勁唔係 D所為資優學校學生叻晒,唔好誤 導!         

Coma 寫道:                                                                    
面係人地俾,假係自己掉的. SFA就算無中學聯繫,但仍受各
家長歡迎,當然有佢的原因,當中的原因,係要有幸入讀的小朋友及家長先可領回到的.無可否認,有家長會因為中學的關係,替小朋友轉校,但就算轉走的小朋友,都會對SFA依依不舍的.

SFA的主科除了中文外, 英文,常識,數學(小一/二,中英數,小三英數),都會係英文的. 但音樂,體育,美勞,聖經等科目就會係 中文,若閣下心中的英小係全日英語的,這樣SFA就真的不能達到閣下的要求了.

[/quote]((((  面係人俾、假係自己掉 ))))) 之前就唔作自己係一間英文小學啦?<<名不扶實>>同一科目一本英文一本中文攪乜 口野 啞!學生唔掂  定係家長 老師唔識教啞? 音樂用中文係唔係淨係得中樂教呀?又 係唔係張D意大利文照用中文拼音拼出黎讀呀?教高人地學一級喎...學生•家長•老師•應該幾掂先至係架,..!...點解同一科目又中又英,咁考試..係唔係考半邊英文..半邊中文架,考英文題用錯中文答.唔知得唔得呢..扣唔扣分架..例如:照你地所講咁同科中文教完又在同一課英文教多一次,考試英文題答中文應該冇問題過喎..英文科比人讀高一級添,照你地所講英文一定好勁架啦!唔係又點解比人地讀高一級呢!唔明!!??點解音樂用中文教而唔係用英文教既,小朋友張來接觸音樂及樂理都係用英文既喎..?..唔明??應該用英文教先至係架?英文科比人讀高一級罵點解又唔用英文教既?唔明?會唔會讀到有D所為「人格分裂 」架...!...原來以你地所理解英文小學就係咁....!你唔講我真係唔知架...請你地自稱是SFA英文小學家長①既家長請回答下..好嗎!我邊度講錯亞? <<面係人俾>>比你幾個作左野咁內都唔拆穿 算係咁啦喂! <<假係自己掉>>可能有人有排掉.....              [/quote]

Dear SFA moms

My girl will be in K2 this Sept, any tips for her to train up in this year and apply SFA after she promote to K3? I have to prepare and see how to help her to apply this school.

Does SFA concern on the extra activities that the kids joined?

I would like to know which types of sports does they prefer and what types of students they selected most? those good eng or strong in sports? are the kids usually from very high eng level kinder?

(((( 面係人俾、假係自己掉 ))))) 之前就唔作自己係一間英文小學啦?

>>>作???

<<名不扶實>>同一科目一本英文一本中文攪乜 口野 啞!

>>>以我所知有好幾間私小都會係一樣的,目的係想小一小二生預先熟悉下英數的用詞,到小三全英數時,會易明白.

音樂用中文係唔係淨係得中樂教呀?又 係唔係張D意大利文照用中文拼音拼出黎讀呀?

>>>唔係好明的所講咩野.但想請教下那間英小會用英文教音樂的呢?

教高人地學一級喎...學生•家長•老師•應該幾掂先至係架,..!...點解同一科目又中又英,咁考試..係唔係考半邊英文..半邊中文架,考英文題用錯中文答.唔知得唔得呢..扣唔扣分架..例如:照你地所講咁同科中文教完又在同一課英文教多一次,考試英文題答中文應該冇問題過喎..

>>有些強詞奪理,不過SFA不是你心儀的學校,亦無需多解釋.

英文科比人讀高一級添,照你地所講英文一定好勁架啦!唔係又點解比人地讀高一級呢!唔明!!??

>>其實課程上,有好多私小的英文都會讀高一級半級的,不單是SFA.

點解音樂用中文教而唔係用英文教既,小朋友張來接觸音樂及樂理都係用英文既喎..?..唔明??應該用英文教先至係架?英文科比人讀高一級罵點解又唔用英文教既?唔明?會唔會讀到有D所為「人格分裂 」架...!

>>人格分裂???咁要看看他日他們發表的言論就能評論啦.

...原來以你地所理解英文小學就係咁....!你唔講我真係唔知架...請你地自稱是SFA英文小學家長①既家長請回答下..好嗎!我邊度講錯亞?

>>公道自在人心

<<面係人俾>>比你幾個作左野咁內都唔拆穿  算係咁啦喂! <<假係自己掉>>可能有人有排掉.....        

>>岩

最後想講一包   <<這個樣真係好得人憎呀!

對此題目就此罷筆!!

Coma 寫道:

>>>唔係好明的所講咩野.但想請教下那間英小會用英文教音樂的呢?

等我黎搭句咀, 我以前讀個間小學真係用英文教音樂架, 因為老師係外國人, 只識講英文, 所以又真係無教過中樂喎.
而陳守仁又真係用英文教體育架, 果日我行過見到個貌似中國藉既老師話:'come on, boys & girls, open wide your legs, stretch 1, 2, 3....'我當時諗--嘩! 洗唔洗o甘扮野呀.
蔽! 又燒多個火頭tim!

Dear all,

Do you all notice that po.mummy only re-quoted and fighted back those view in this Forum written in Chinese.  Perhaps he/she doesn’t know English much at all, I guess. So how he/she could challenge SFA.  For the Chinses he/she written, it seems he/she is getting or even already crazy or some how mentally crossed.  
Let’s never reply and ignore him/her !  

aoj  

Dear Bambi

I think TSL use Eng to teach their PE lesson cause they have some non-chinese students.

[quote]
Coma 寫道:
(((( 面係人俾、假係自己掉 ))))) 之前就唔作自己係一間英文小學啦?

>>>作???
******* 知前你地 幾位SFA家長曾經講話SFA係一間英文程度高既英文小學,唔係我講架....!講過就認..咁先至負責 罵...!                                                                                                
<<名不扶實>>同一科目一本英文一本中文攪乜 口野 啞!

>>>以我所知有好幾間私小都會係一樣的,目的係想小一小二生預先熟悉下英數的用詞,到小三全英數時,會易明白.                                                                                
********** 以你所知...!有幾間小學都係 咁...!「人地班家長冇作大罵,冇話自己間學校英文程度高,冇周維同人講話係一間英小,冇周維踩 人罵...!       咁 SFA 即係初小中文高小英文係唔係亞...?                                                                                                      
音樂用中文係唔係淨係得中樂教呀?又 係唔係張D意大利文照用中文拼音拼出黎讀呀?

**********周維問下咪知羅,唔好Lay起「深水步」區,多D出外睇下,大把英文小學,家長唔好...好似自我崔眠咁.開①閂①周維侄人程度低,冇文化新移民,深水步係就係多左小小,得閒去下鴨寮街樓上大快活,就會見倒一D著住區內英文小學校服,既學生和家長你就知有幾文化..比人拆穿就唔高興...咁..即係點亞.....!                                                                                                                                                                                               
教高人地學一級喎...學生•家長•老師•應該幾掂先至係架,..!...點解同一科目又中又英,咁考試..係唔係考半邊英文..半邊中文架,考英文題用錯中文答.唔知得唔得呢..扣唔扣分架..例如:照你地所講咁同科中文教完又在同一課英文教多一次,考試英文題答中文應該冇問題過喎..

>>有些強詞奪理,不過SFA不是你心儀的學校,亦無需多解釋.
                                                                                 **********「強詞奪理 」一路以黎都係你地講話SFA係一間英文程度高英文小學,但而家就話唔係..咁人地家長晒你地幾位喎..!點知原來係一間普通私立既中英文小學..我唔問,你地又唔講..!                                                                                                                                                                                                   
英文科比人讀高一級添,照你地所講英文一定好勁架啦!唔係又點解比人地讀高一級呢!唔明!!??

>>其實課程上,有好多私小的英文都會讀高一級半級的,不單是SFA.
                                                                                 *******照你地依家咁講..咁之前所講既又想唔認定喇..?                                                                                                
點解音樂用中文教而唔係用英文教既,小朋友張來接觸音樂及樂理都係用英文既喎..?..唔明??應該用英文教先至係架?英文科比人讀高一級罵點解又唔用英文教既?唔明?會唔會讀到有D所為「人格分裂 」架...!

>>人格分裂???咁要看看他日他們發表的言論就能評論啦.
                                                                                 ***********哈...!                                                                 
...原來以你地所理解英文小學就係咁....!你唔講我真係唔知架...請你地自稱是SFA英文小學家長①既家長請回答下..好嗎!我邊度講錯亞?

>>公道自在人心
*********比人拆穿唔知點答,以後唔好作大咪得羅...唉..!                                                                                                
<<面係人俾>>比你幾個作左野咁內都唔拆穿  算係咁啦喂! <<假係自己掉>>可能有人有排掉.....        

>>岩
**********梗係岩啦..!有排掉             亞...!                                                                                                  
最後想講一包   <<這個樣真係好得人憎呀!

對此題目就此罷筆!!

*********真係懷而起鴨寮街大快活見到個幾位區內英小學生家長唔知係唔係你黎呢..!         

aoj 寫道:
Dear all,

Do you all notice that po.mummy only re-quoted and fighted back those view in this Forum written in Chinese.  Perhaps he/she doesn’t know English much at all, I guess. So how he/she could challenge SFA.  For the Chinses he/she written, it seems he/she is getting or even already crazy or some how mentally crossed.  
Let’s never reply and ignore him/her !  

aoj  

totally agree, 吃不到的葡萄是酸的!

bau 寫道:
Dear Moms

We should not response to any comments from the one that intented to insult others or giving any opinions with no grounds.

Here is a place for parents to share their views and we know that different people have different opinions towards the same case, if we think anyone not worth to talk to, just ignore him/ her and continue to chat with others, we cannot stop others in doing anything but we can do what we like.

If she likes to continue to criticise others and feels happy, it is no harm to us and we should not angry but only feel pity for her.

BTW, most people knows that SFA is a good school but like some moms said, the facilities there cannot be compare with some new schools. I think most of the parents agree this.

This thread has turned into "for" or "against" 聖方濟各 (深水土步) SFA    

po.mummy 寫道:
當有D家長和小朋友心儀既小學唔收(自行收生)、心裏覺得唔明點解自己子女咁醒目間小學都睇唔到•大抽獎 •.簡樓下附近間小學 又抽唔中!  最後連後補都補唔倒 唉.......!.......唉...!    如果     你間心儀小學有位你同唔同子女去報啞!    如果   話比你聽教署攪錯 「①左 」.事實你子女第一志願是抽中 口既 你同唔同佢報亞 :-   如果   真係咁好就唔洗等到最後才決定入去讀SFA啦? 清醒一下好嗎! 當你選擇左間學校,當初而又唔係你好想自己子女入讀 既,衹不過想買多一個保險姐...!係唔係亞.!當別無他選之下幫子女選擇左,又唔知有冇揀錯又驚害左自己子女, 所以便做出一D奇異方法去常試崔眠自己,  當人地話 英文程度高喎,聽果幾位家長講話學校課程比人地讀高一級嫁,好難入嫁 (難入就唔駛等到尾重有大把位淨啦..唉..!) 而你小朋入倒一定好叻架啦•你當時心想 子女和家長既自尊 即時返晒黎.之前不愉快事件一掃而空 •立即去交錢辦手續..係唔係亞•其實去比小小錢讀「公文」中•英•數一樣司以比人高點衹一級亞.....!唉..!話唔定兩•三級添..,人地話間學校英文好勁,因為校名有英文小學罵...?你信左...現在大可以睇下佢地點答.....唉...!初初又話間小學英文好勁,學生好多都係資優生,程度好深 ....英文小學 ......???  後尾又話想D學生慢慢適應 (乜唔係你地所講好多資優生讀既咩???) 所以..英文用英文 中文用中文  數學•常識 用一本中文一本英文,其他科目用....中文.....中文....中文.....中文....中文.....又係中文...中文...又係中文...唉....! 真係「前言不對後語.」low...( 英文小學...英文比人讀高一級...好多資優生讀..)   ......唔好唔認亞...!係你地SFA家長講架...!  唔係我講我作架..!     ....待續                                                      

我相信SFA是否係一間好學校 ,只有在SFA讀的小朋友及其家長才領會得到. 或許其他人可以上佢地WEB睇睇,來判斷!   
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題