用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫助增高既運動
樓主: IloveJJ
go

幫助增高既運動   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-5-11 17:32
跳hip hop囉!我有朋友個女跳呀!你女實話型
我想佢跳優雅D果D呀。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-5-11 12:31
如果响屋企,有細路真係能有恆心日日跳就係。
但奈何通常啲細路自己一個响屋企,係唔願做,或者做下唔做下 ...
就係無乜恆心先跳繩,跳繩5分鐘可以跳到500下以上,打籃球要幾耐先射到500次籃?
不過如果你希望個仔過下啲群體活動,咁籃球會適合啲,但增高就無跳繩咁effective。

跳繩可以作為任何一種運動前的熱身。去邊玩都帶住條繩,熱身跳三round ,每round 一分鐘都唔錯啊!

little_yolky 發表於 17-5-10 12:33
健康院D姑娘話, 身高一般係天生, 後天只有少少幫助喎。

俾我二揀一, 我會揀條繩, 因為自己一個人搞掂, 唔 ...

好傷心,好擔心!兩個囝囡都好矮,似我呀!慘慘慘!我老公185高,但我不夠5尺,我以為高是顯性,想不到囝囡似我矮小。好傷心!有沒有什麼藥物可增高的推介?

little_yolky  你兩公婆都好得意喎,差咁遠既。  發表於 17-5-15 17:24

IloveJJ 發表於 17-5-13 16:34
仔女現在幾多歲呀?屬於幾多%生長線?健康院有無跟進?

一個9歲,1個6歲,我沒有查詢健康院,可以查詢嗎?

IloveJJ 發表於 17-5-12 17:04
從時間上嚟睇就係,但因為有啲運動,例如:健身,係好沉悶既,咁唔係要做得耐,係要持之以恆咁做,呢啲係好 ...

你揀?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cherrieshum 發表於 17-5-13 11:01
好傷心,好擔心!兩個囝囡都好矮,似我呀!慘慘慘!我老公185高,但我不夠5尺,我以為高是顯性,想不到囝 ...

自己非常留意小朋友生長情況,我覺得跟睡眠時間可能有關係。

我、c6 都不高,小朋友出世時中碼,半歲至一歲後開始變大碼 b (大概健康院本薄仔第二條線),我發覺小朋友差不多每次長假後都會長高1、2cm(因為放假可以瞓 10.5-12 小時)。

除了足夠睡眠,我小朋友運動也應該幾充足,3.5 歲開始每星期一小時游水,二小時功夫,另加公園放電。現在改每星期二小時游水加二小時網球。我小朋友年尾細 b, 但一般排班隊中後段。

lhingw 發表於 17-5-14 00:22
自己非常留意小朋友生長情況,我覺得跟睡眠時間可能有關係。

我、c6 都不高,小朋友出世時中碼,半歲至一 ...

補充:我小朋友 bb 時非常瞓得,每日食飽就瞓,如果唔講,鄰居唔知我家多了一個 bb.

充足睡眠+遺傳(呢點最重要), 間中做運動, 不吃零食, 每天有湯水, 一直保持到全班最高.

我自己唔高, 但老公6尺, 就算小朋友唔高, 也不贊食吃藥物增高.

有D中醫會幫人推脊, 可以增高的, 不過女仔要在M來前, 來M後攪都無用

IloveJJ 發表於 17-5-12 17:04
從時間上嚟睇就係,但因為有啲運動,例如:健身,係好沉悶既,咁唔係要做得耐,係要持之以恆咁做,呢啲係好 ...

我中學時期有個男同學,中一中二全級最矮,但佢喜歡打籃球,中三見佢開始高咗好多,到中五是六呎二。
從小有運動興趣和習慣,到發育時期一定會有些幫助。

我仔現在中間高度,但都有唔少同齡女仔高過佢,有個朋友個女,細我仔一年,但同佢一樣高,身邊的人間中會去作比較,其實男仔遲高好正常,遲長高嘅男仔有些後期長得會更高,一般男仔都會高過女仔,小學階段比來無意思

wan_sosin 發表於 17-5-14 10:05

我中學時期有個男同學,中一中二全級最矮,但佢喜歡打籃 ...

希望如此!我都打算讓阿囝再大少少打籃球。

cherrieshum 發表於 17-5-14 12:23
希望如此!我都打算讓阿囝再大少少打籃球。

最緊要小朋友喜歡運動,加上良好飲食作息,最後結果如何,家長都唔可以全部控制到。

wan_sosin 發表於 17-5-14 13:32
最緊要小朋友喜歡運動,加上良好飲食作息,最後結果如何,家長都唔可以全部控制到。
...

阿囝有偏食,只吃小量魚肉,其他肉類幾乎不吃,怎樣可吸收多些營養?

cherrieshum 發表於 17-5-14 13:34
阿囝有偏食,只吃小量魚肉,其他肉類幾乎不吃,怎樣可吸收多些營養?
豆類和nuts也含高旦白質

cherrieshum 發表於 17-5-13 17:32
一個9歲,1個6歲,我沒有查詢健康院,可以查詢嗎?

我囡6歲半,佢只係每星期操水一次,學校上運動堂,正常三餐,早晚飲奶,每日瞓9個鐘(放假再長啲)。由細到大佢都係高大型。而家大約123cm 啦,估計中學前都會高過我(165cm)。
我覺得食得瞓得對發育最有幫忙
‹ 上一主題|下一主題