用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
樓主: Wts504
go

無言   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Sophie0804 發表於 16-9-14 23:13
看見大家都準備充足,囡囡今年小六、一間學校都末參覌,有點內咎。沒法子,仔仔今年考小一,全家人都放在他 ...
唔好意思!

我都係一間中學都無參觀過, 只係得我囡去過依家讀緊既中學參觀, 我係開放日兼交表時先第一次去.

觀校對我黎講作用唔大, 有邊個校長唔係開放日吹到天花龍鳳, 實際情況係咪咁先.

我就好彩唔多要面, 會問子女已升中家長就讀既學校係點著重 d 咩, 因為佢地子女讀緊知既野更多, 所以我觀校報左都無去.

我試過送完囡搭校車, 買完餸咁岩見到有傾過偈既家長, 同佢一齊企係街度傾左成個鐘架.

joyjoyparent    發表於 16-9-15 00:39
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Sophie0804 的帖子

我上年報左四間直資只去了其中兩間的簡介會,自行兩間只去了其中ㄧ間的open day. 其實心裏有哂priorities, 要早在p4準備的只是學術外的特點和學業成績,這些反而不能p6才來準備,所以不去open day也不用內疚

conniecheung 發表於 16-9-14 19:48
小四先入到校隊....點收成?

你指收成係....用体藝去考中學?

若只係為興趣...令張申請表靚D....點解唔得?
我小朋友當年P5入校隊...只要係有興趣有少少能力....已經P5-P6代表出賽2体1藝學界...都有D成績架
當然....同D真係有天份又刻苦既...係會有距離
但要兼顧學体藝....對小朋友係唔易...亦唔易分配時間...要睇小朋友本身意願
純用体藝係P5-6砌成績....風險就高D
只要有興趣肯去練...又未必無可能

引用:講開呢樣,其實我都好無言(唔敢在小一版講

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-14 發表
講開呢樣,其實我都好無言(唔敢在小一版講,費事俾人打)
除非對學校無要求嘅啫,否則一係考、一係面試、 ...
我好鐘意你寫嚟段嘢講得好到位。

我女當年考入其中一間有少少,真係少少名的小學,比人問喺咪識校長?佢話佢識主任佢個女都入唔到!

我都想識人可以入名校,唔洗咁辛苦舖路,但係我嚟d低下階層,真係只可以靠自己

miriam 發表於 16-9-14 16:52
係我囡 S.1 時我返學校聽 S.3 選科要求,畀人話我使唔使咁早喎
我覺得唔係,早聽有好處,起碼有唔明可以去多幾年,吸收更多資訊

呀女升中俾左我一個好好既教訓。我一直都諗住原校升中,所以冇任何準備,呀女亦hea 下hea下,諗住直上冇壓力,所以佢p4成績表唔見得人,p5麻麻地。p6時跟左同學去參觀一間學校,佢立即愛上左,話好想入去讀,叫我幫佢報考,但我心知以佢往績一定唔得。幫佢報之餘,都打定底叫佢努力整靚張成績表,最後可以去叩門,佢嗰一年真係好努力,為理想奮鬥,雖然最後都係同呢間學校無緣,但佢亦因為呢一年既努力,叩門去左另一間佢心目中既dream school。

我成日諗,如果p4已經開始帶呀女去中學參觀,可能佢已經入到第一間心儀中學。不過,呢一個經驗好難忘,佢亦從中得到教訓,機會真的是只留給有準備的人。

piyomama  十分認同  發表於 16-9-20 17:40
Yanamami  非常非常同意  發表於 16-9-15 08:26

引用:Quote:原帖由+Wts504+於+16-09-14+發表小三

原帖由 TwinWong 於 16-09-14 發表
其实有直屬 龍校就唔洗担忧咁多 但都有家长到升中前 為了幫子女驳高一綫 而作出準備

...
有幾多間龍校係頂級?少之又少!
就算入到都要有基本成績先升到,頂級龍校升中要求已越來越高。

引用:小三就預備升中,真是贏在子宮裏,香港教育

原帖由 Wts504 於 16-09-14 發表
小三就預備升中,真是贏在子宮裏,香港教育真悲哀ㄧ
很多小學小五小六都不出名次及分數,只出grade。所以很多校都睇埋小四,因為有名次參考。

根據外國經驗自由學習才能出現頂尖科學家,限制於微時只是個機器人,父母不應過早介入他們的發展。

回覆 mother904 的帖子

女仔係心思常變的族群。。我女之前都係想上番自己直屬和朋友在一起,豈料去完另ㄧ些中學面試後才發覺特別心儀某一間中學。。mouth:" />幸好在p1開始我已告訴她要“全力以赴,做到最好”,所以p4 5成績表也算ok.暑假時還有一點點不捨得小學的同學,現在上了新中學不到兩星期就開心得不得了。。之前有些考到其他中學的同學也是如此所以女性小朋友真是善變的族類。。

mother904  女性天生就係善變  發表於 16-9-15 09:34

引用:看見大家都準備充足,囡囡今年小六、一間學

原帖由 Sophie0804 於 16-09-14 發表
看見大家都準備充足,囡囡今年小六、一間學校都末參覌,有點內咎。沒法子,仔仔今年考小一,全家人都放在他 ...
唔駛太擔心,來年升中學童尚未升太多,應該唔會派得太差,最重要考好呈分試,成绩好就大把選擇,成绩差就只可等人揀你。

醒目開學勳章 王國長老

mother904 發表於 16-9-15 08:03
我覺得唔係,早聽有好處,起碼有唔明可以去多幾年,吸收更多資訊

呀女升中俾左我一個好好既教訓。我一直都 ...

既然講開, 我分享返一件開心既事.

舊年聽完學科講座同選科講座, 我同我囡簡略講左要求.

估唔到舊年下既籽, 今年開學已經發芽.

中史係一科好多野要背既一科, S.1 時佢唔多鍾意, 可能老師教既方法對佢黎講唔岩, 所以無興趣.

今年既老師以 "講故事" 黎教, 上完第一堂佢已經愛上呢科, 加上佢背誦能力都 ok, 知道原來唔係悶到爆燈既時候, 佢覺得呢科幾岩佢.

佢講完之後我同佢講, 學校選科係 4C+2X+1X, 最後個 1X 就係中史, 呢科收生人數 2X, 你有意選修就要更加努力, 同時呢科唔係咁多家長覺得有用, 但佢要選修我唔反對, 成績達標時我都希望有一科係佢真正鍾意既.

假若我舊年無去講座, 就唔會知道原來呢科收生人數咁少囉.

mother904    發表於 16-9-15 09:33
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

cmchang0927 發表於 16-9-15 08:53
回覆 mother904 的帖子

女仔係心思常變的族群。。我女之前都係想上番自己直屬和朋友在一起,豈料去完另ㄧ ...
我囡都變左~~

小學時覺得好鍾意既運動, 升中後畀另一樣運動取締左.

我會依佢意向幫佢搵會去學.

cmchang0927  青春期的女孩子的心思比皇帝更難測。。  發表於 16-9-15 09:05

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-9-15+01:16+編輯

醒目開學勳章 王國長老

Wts504 發表於 16-9-15 08:48
根據外國經驗自由學習才能出現頂尖科學家,限制於微時只是個機器人,父母不應過早介入他們的發展。 ...

限制孩子,同讓佢地認識不同options,係兩件事

mother904    發表於 16-9-15 09:25

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 16-9-15 09:08
我有個愚蠢問題,我見到中學張表格其中一欄 ,係代表學校出過咩比賽?有一欄係「成就」,咁如果出了賽,但無 ...

無獎我都會照填,因為自己小朋友有付出過努力呀!

引用:根據外國經驗自由學習才能出現頂尖科學家,

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Agree. 例如孩子在音樂也些微天份和濃厚興趣,學業上成績也算ok, 為何不可去暸解ㄧ下有那些學校更適合? 找到適合的,人家也有requirement, 努力去嘗試一下又豈可視為限制?

fatman69 發表於 16-9-15 08:14
有幾多間龍校係頂級?少之又少!
就算入到都要有基本成績先升到,頂級龍校升中要求已越來越高。

...
教育局講明, [一條龍] 要做到真正的「不放棄任何一個學生」。
所以入到頂龍小的學生, 升龍中不會太困難, 最難係掂咩搞入小學, 龍中收外來生就要求好高
不過依D頂級學府, 自問兩個囡在百無狀況, 真係無本事入到
只要入到次要嘅直屬小, 順利上直屬中 我就心滿以足

資助及官立學校要成為「一條龍」都要符合要求
中學的中一學位必須多於小學的小六畢業生人數,以收取全數小學部的學生,並須預留部分學位讓其他小學的學生仍然有機會入讀﹝原則上須保留不少於中一總學額的15%;但在特殊情況下,學校仍須保留不少於中一總學額的7%﹞;及
中、小學必須屬於同一類別的資助模式,以確保大家的收生尺度一致。

引用:Quote:fatman69+發表於+16-9-15+08:14+有幾

原帖由 TwinWong 於 16-09-15 發表
教育局講明, [一條龍] 要做到真正的「不放棄任何一個學生」。
所以入到頂龍小的學生, 升龍中不會太困難, 最 ...
頂龍女私小讀到6年一D都唔易~~~

mcl203 發表於 16-9-15 09:28
頂龍女私小讀到6年一D都唔易~~~

入到個班都會尽力頂硬上, 同只有自己放棄轉校,
因為上到中升, 課程更加之深, 硬難頂

‹ 上一主題|下一主題