用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自尋煩惱?
樓主: mo-b
go

自尋煩惱? [複製鏈接]

回覆:自尋煩惱?

我小朋友還小,謝謝這個post有啟發性

回覆 mo-b 的帖子

樓主應同意女兒放棄直升原校,且應積極為女兒找尋合適的中學。揀中學,只是人生一次小經歷。你攪到好似冇路行咁,會影響她對未來的睇法!

kpapa852 發表於 16-3-20 11:51
不管係學校還是女兒性格上的問題,如一切不變,恐怕只是死局一個;改變雖然未必能解決問題,但至少帶來希望 ...
不應怕改變!只要你女兒知道,無論情況是好是壞都有父母支持便可!

samuellor 發表於 16-3-19 13:30
I agree to yr point. UCCKE DSE result is gd.
2015年香港中學文憑試成績
4科核心科+1科選修科達「33222」比率73.7%
中文科達3級比率74.4%
英文科達3級比率99.3%
數學科達2級比率99.3%
通識科達2級比率99.3%
入讀本地大學率
(政府資助;自資/私立)
62.4% (36%;26.4%)
入讀本地大專文憑率
(包括政府資助和自資的大專副學士、高級文憑、文憑課程)
24.1%
入讀非本地大學率+

想不到會有這麼大的迴嚮,或許標題應改為"名校的迷思” 而我想應加插”錢銀的迷思"可能更加貼切。

2間學校也是很好的學校,是各有優點的,兩間學校的style 截然不同
請容許我指出,可能母校令人感覺神秘又傳统,但隨著時間和校長的轉變,學校是活了很多的,而中學也不是死板的,有drama 堂,有dance 堂撥入恒常班,當然規則一定有,傳統教法存在,但年輕友善,接受新思維的老師也有的。
而東九是一間我很喜歡的屬靈學校,培養好的性格,開心地成長比成績緊要,所以我覺得很適合小囡的。

直属校2015三大入學率61%,五大89%

可能樓主有了解過囡囡唔想入果間學校的原因, 不過沒有在此提及, 我估, 可以先同囡囡在這方面了解下, 有什麼原因, 令她想這樣選, 逐一拆解.

樓主我可唔可以知道你女兒是讀私立部還是津貼部?

我女兒私立部畢業,今年在SHCC讀S.3,在小學的生活與你女兒說的完全不同,老師很nice,功課在小息時間已差不多完成。升中時她衹選SHCC,自行2也沒選。

我相信這裏的EK member仍停留在N年前對聖心的印象或感覺,而我的感覺是聖心的「嚴」已褪色。

我相信每間學校也有自己的問題,SHCC也不例外。但學生如對直屬學校無歸屬感,我也無意勸你。我衹覺得你女兒是逃避現在的同學,但如不正視問題,按其他member建議到SSGC,問題也是存在的。(我也是現SSGC家長)

siden    發表於 16-3-20 23:51

b1a 成績,中西區大抽獎仍然有很多b1選擇,SSGC, SCGS, YWGS, Ramondi...

我有個朋友個囡,讀湾仔一間 b1 女校,有直屬,老師亦明言大抽獎揀番入讀機會好大,但六年以來囡囡在校只是 nobody, 也要補習才追得上成績,所以校園生㓉不是十分偷快。

囡囡最後自行没選自己中學,也沒有選其他區一些 b1 中學,而揀了南區一間 b2 中中,有英文班的,因朋友想個囡有愉快中學生活。

每人選擇不同,仍有時間,可多同小朋友傾才決定。始終渡過六年人生中重要階段的是他們。

是,問題不全在學校,小女正開始青春反叛期,思想有些偏激,又一意孤行才煩。

原本已商量決定好,先試一年,睇餸食飯,始终直資要交學費,$$壓力也不少,再加上樓市大跌,想賣樓搬近些又有難度,交通又成了另一問題

其實有好多有直屬中學的小學裏....成績頭10%-15%的學生大多數不會選擇自己中學,會選其他感覺上更高一層的中學,部份可能是受朋輩影響,覺得入直屬中學的並非最top的學生和會感到"無面"。

ling chi baba ,pls check pm

SHCC這2年沒有公佈入U率 (degree),大前年是62%。

如你女兒是B1A (我不知怎樣確定),應可編入精英班。如可保持水準,入U讀degree應不是難事。

做家長不易,兒女青春期反叛,但也不能完全放手任由他決定。我女兒小學時成績也不錯,但不是最top的,是校隊成員,但平平無奇,衹是普通成員。
S1至S2反叛期,與她多傾談,分析及建議。今年她自覺做出點成績(其實係自我感覺良好),增强了自信,重話擁有一些低form嘅fans。

hkpapa852  年年校務報告都有講, 只係大家唔去睇啫!  發表於 16-3-21 09:12

+3金熱血 貢獻勳章

引用:原本已商量決定好,先試一年,睇餸食飯,始

原帖由 mo-b 於 16-03-21 發表
原本已商量決定好,先試一年,睇餸食飯,始终直資要交學費,$$壓力也不少,再加上樓市大跌,想賣樓搬近些又 ...
有錢銀壓力就根本唔應該同囡囡講直資收咗,既然講咗就只好明言讀唔起....

至於交通...搭地鐵轉車其實都幾方便,時間地點夾到又可以搭校巴...最緊要係囡囡覺得okay就得....

hkpapa852  咁滙基東九個位置的確唔可以叫便既  發表於 16-3-21 09:13

mo-b 發表於 16-3-20 23:02
直属校2015三大入學率61%,五大89%

我不清楚妳的資料來源, 但如跟據直屬中學公佈既官方資料, 妳提供既數字應該係錯:

聖心書院近3年中六畢業生去向統計:

2012-2013年畢業生去向: 2012-2013年校務報告校P.15,16
2013-2014年畢業生去向: 2013-2014年校務報告校P.15,16
2014-2015年畢業生去向: 2014-2015年校務報告校P.15,16

畢業年度

3322率

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

2012-2013

89.00%

23.00%

62.60%

85.60%

2013-2014

83.20%

21.60%

55.70%

77.30%

2014-2015

77.60%

23.50%

57.50%

81.00%

最出色既係2012-2013年個屆, 當年都只有62.6%學生升讀local degree,  我唔認為會有62%學生入3大 (如果話62.6%中有62%, 咁係有可能既); 至於5大89%, 更應該近3年都未發生過

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能係搞錯左

hkpapa852 發表於 16-3-21 09:11
我不清楚妳的資料來源, 但如跟據直屬中學公佈既官方資料, 妳提供既數字應該係錯:

聖心書院近3年中六畢業生 ...

本地學士課程%包OU, The i 及樹仁嗎?

hkpapa852  當然  發表於 16-3-21 12:45

我識個朋友個女聖小,好想入番母校升中,但個媽媽就唔想,千方百計出面考其他學校比佢,覺得個女可以再讀好D。。。。。
我會以小朋友意願為先,當然咁細個好多野未諗得清楚透徹,仍要父母幫忙提點,不過如果佢真咁唔鍾意間學校就唔好迫,免得佢唔開心諗埋一邊

mo-b 發表於 16-3-21 00:17
原本已商量決定好,先試一年,睇餸食飯,始终直資要交學費,$$壓力也不少,再加上樓市大跌,想賣樓搬近些又 ...
如果係咁, 就只好老老實實同女女講, 無錢讀直資。佢唔想讀無辦法, 但你無錢佢都無符吧。但就無需要迫佢一定竹直屬, 世界咁大, 天崖何處無芳草, 何況佢仲係人見人愛既B1A添, 你話係我個女就愁D啫。

不過, 你女女成績好, 可能自己已經收咗了, 希望你自行時無揀直屬學校啦, 否則, 就唯有叫女女老老實實準備叩門了。
‹ 上一主題|下一主題