用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我們爲什麽要孩子功課好?
樓主: 200904
go

我們爲什麽要孩子功課好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+15-11-24+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-11-24 發表
如果真係錯得太多,跟下眼會好D,同埋要了解下錯得多的原因,是否唔小心,無心機做,無留心上堂等等…解決咗 ...
佢主要係貪快完全。成日漏嘢。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-24+發表

原帖由 little_kid 於 15-11-24 發表
佢主要係貪快完全。成日漏嘢。
那麼要同囡囡傾下,貪快有什麼唔好後果,準確比快重要,太多改正等於做了兩次,一樣變成慢!
老師係唔會理到小朋友呢類做功課的不良習慣!要自己跟一下,改善咗先再放手

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+15-11-24+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-11-24 發表
那麼要同囡囡傾下,貪快有什麼唔好後果,準確比快重要,太多改正等於做了兩次,一樣變成慢!
老師係唔會理 ...
老師要佢地出去響老師面前改正。
我都會跟緊啲呢方面,因為怕佢測驗考試都係咁。謝謝你!
有什麼方法教小朋友做功課做卷小心。有時在家溫十次都唔錯嘅題目,測驗考試無啦啦睇錯,睇漏。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-24+發表

原帖由 little_kid 於 15-11-24 發表
老師要佢地出去響老師面前改正。
我都會跟緊啲呢方面,因為怕佢測驗考試都係咁。謝謝你!
有什麼方法教小朋 ...
我仔都係粗心大意,男仔真係更嚴重,我平時要佢將題目讀出聲,測考時圈起或underline重要字眼,答完題要心裡面讀一次!當然仍會出現唔小心,但唔太嚴重就算!
平時唔錯,測考時錯,會否測考時心急唔睇清楚?同佢分析下個問題,唔好因心急驚做唔晒唔睇清楚,否則錯咗都係無用!題目每個字要係心入面讀。

little_kid  我又試下先  發表於 15-11-24 11:52

回覆 200904 的帖子

我個女現在讀K3, 聽聞有小學投訴家長為何小朋友交來的功課是錯的? 我明白小朋友的責任是做好功課, 但為何不可以錯 ? 未錯過又點可以知道自己問題在那處 ? 我囡讀英國文化協會做的功課老師強調要小朋友自己做的, 家長不要提示,如做錯了千萬不要改, 老師會針對錯處而多加教導

引用:Quote:原帖由+200904+於+15-11-20+發表兩個

原帖由 傻太 於 15-11-20 發表
應該點?叫個細路欠交功課?我已經算係一個hea媽,只check有無做,唔會check啱唔啱。。。但由佢欠交我真係 ...
我真係由佢欠交架。

之後會同佢講返,對家課冊係佢的責任,唔想欠交下次自己小心啲喇。

慢慢我會睇到佢有進步

‹ 上一主題|下一主題