用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好學校與好成績學校
樓主: lucaspapa
go

好學校與好成績學校   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:hoivy+發表於+15-10-13+18:19+教授SE

原帖由 MrBeast 於 15-10-13 發表
以我理解,每個confirmed sen的學生,正苦會比一筆$學校提供support, 但點用就由學校決定,eg, outsrc 比 ...
係,由得學校決定,佢話買台電腦做訓練都得架!我會覺得呢個係心力問題多過錢問題。除左花錢做訓練做小組,老師花嘅時間亦一定多。學校願唔願配合、老師願唔願做(有心想做同被迫做係兩回事)就好影響到小朋友喇。例如小朋友專注力弱,書包日日像垃圾桶,老師理唔理?如果小朋友社交能力差而日日俾同學投訴/蝦,老師又願唔願花時間去處理調停同教呢?

蕃薯仔媽媽 發表於 15-10-13 09:08
現實非常殘酷,好替嗰啲孩子心痛,我朋友(Band 2 中一老師)手上的谷底學生,完全無習動機,根基初小都不如 ,竟然係從神級津小出嚟,所以我朋友叫我,仔女入到名校,父母萬萬不能放鬆。
...
請問神級津小有邊幾間? 是否瑪X諾? 喇X? 天X? 聖X利?

lucaspapa 發表於 15-10-13 11:11
首先,多謝大家熱烈的討論。這個正是我發這個貼的目的讓大家可以反思一下大家搵學校嘅時候可以考慮嘅嘢。可 ...

講真發唔發現真係好睇家長有幾細心自己的仔女,我個二女由三歲認字已經好辛苦,一頁書裡面字同圖唔認分別出來,顏色形狀認得唔好,我地觀察過佢唔係色盲,佢可以分相同的顏色,但係講唔出係咩顏色;IQ同對答都好好,駁咀好叻;A至Z好難認,但係見到個字母佢有PHONICS的SENSE,例如F可以"呼呼聲"咁樣,綜合呢D細節,我地同老師都覺得佢有學障。
雖然以專業標準要6歲先可以確定佢是否讀寫,但係我地響佢而家4歲的時候就帶佢去評估,果然是有視覺感知問題,而且有點嚴重,小機肉發展少少落後。但係說話能力就高於同齡。

我想講的是,作為父母,你有心教你的子女,交流得多,你就會知道佢是什麼情況,而選什麼小學,也要因應其資質。

每間津小的SEN支持,每個SEN學生一年都係得一萬蚊左右,學校都冇乜辦法,不在於是第幾線小學。父母要投入的是心機,可以的話要加上資源,同時要調節自己的期望,特別是短期的期望。我的大仔是今年小一,入了一線津校,而二女好大可能讀另一間小學,你問我想唔想每個仔女都一線名校,有邊個唔想,但係當世事唔完美,就要搵其他門路。

寄語一句,小朋友是什麼材料,都是父母生他的時候給的,作為父母,你接受唔到都只能接受唔到自己,孩子是無辜的,而且最終要面對的是佢自己,所以唔好加添痛苦響佢地身上。

Jane1983  講得好好  發表於 15-10-14 07:42

回覆:retriever 的帖子

Phantom of the opera

gsrover 發表於 15-10-13 22:56
講真發唔發現真係好睇家長有幾細心自己的仔女,我個二女由三歲認字已經好辛苦,一頁書裡面字同圖唔認分別 ...
若可早介入,好大機會會追返,自己和身邊有朋友都是good eg, 兄妹讀同一間亦有很多好處,不要太早決定。

gsrover  我地APPLIED定下年的國際學校的RECEPTION YEAR先啫,俾一年睇睇,但係報小一前就定會決定下來   發表於 15-10-17 19:51

其實學障同資優, 都需要特殊協助
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 KittyMelody1 的帖子

不只名津會放棄邊緣學生,好多屋邨學校都一樣,有中一學生,讀了六年小學,可以唔識how old are u?

mayyylai    發表於 15-10-14 09:27

回覆:sharon_0901 的帖子

這件事讓我思考,教育是什麼?老師天職是什麼?學校的意義是什麼?

lucaspapa 發表於 15-10-14 09:39
這件事讓我思考,教育是什麼?老師天職是什麼?學校的意義是什麼?
5個小孩的校長中, 校長面對補習天皇邀請時, 講咗呢一句說話: 教育應該係用生命去影響另一個生命
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-10-13+發

原帖由 晴晴小B 於 15-10-13 發表
我見過有啲學校會特別出一份特淺既卷比有學障既小朋友做,好似中文咁,唔使寫中文字,只填號碼,考試時間又 ...
以返小朋友嘅能力,而比適合程度嘅課程比佢哋,點叫自己呃自己,佢哋又無話,完成咗佢哋份卷,能力就等同其他小朋友。佢哋知道小朋友係有差距,父母同學校都承認呢點,先比份適合佢哋嘅卷比佢哋,佢哋面對問題去處理,叫呃自己?真係呃自己係明明小朋友有特殊需要,仍然要跟住主流!唔肯接受小朋友嘅問題。

就住小朋友嘅能力,去用合適尺度去睇佢哋,好合理,舉個例,2,3歲細路畫畫,大人好多會話畫得好,畫得靚,但其實畫到D人成個外星人咁,咁係唔係叫呃自己?唔係,因為係憑小朋友嘅能力去衡量。

邊個定那個年紀要做到那個程度,點解咁定,只係按大多數人都能做到嘅能力,咁人總有例外,總有少數不是同一般人情況一樣,咁樣就話佢哋有問題?唔比機會佢哋,唔遷就佢哋。

retriever 發表於 15-10-13 10:28
睇樓主講既故事, 我感覺唔到佢話將個責任推比學校...

大家糾纏係樓主故事中既細節評估等也不是重要.
Good!!!!

retriever 發表於 15-10-13 13:59
之前跟帖談過類似問題, 結果比人圍
小學畢業時老師同我地班講左一段話, 大概意思係, 係佢眼中我地果班資質都算差, 怕且都出唔到D乜學業有成, 又或者出類拔萃既人.......(事實又真係, 事業最好個幾都只係教書), 但老師話有一樣野, 無論賢愚, 人人都可以有一百分, 個樣叫 "品德", 佢話只要我地都係正直善良的人, 就一定會對社會有貢獻, 信我地做到, 今日我地全班都做到, 算唔算一項ACHIEVEMENT?

回覆 frogbobo 的帖子

有良好品德, 正直善良, 貢獻社會(最起碼沒有破壞社會), 當然算有achievement啦!

引用:+本帖最後由+gsrover+於+15-10-13+23:04+編

原帖由 gsrover 於 15-10-13 發表
「每個SEN學生一年都係得一萬蚊左右」,其實一間有約50-60人,一年有大約50-60萬,可以請一個全職註冊職業治療師或半職教育心理學家,問題係大部分小學只會請教育助理,去加強操練功課!基本針對唔到問題成因。

hkpapa852 發表於 15-10-14 09:11
其實學障同資優, 都需要特殊協助
但好多人唔係咁諗呢
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+hoivy+於+15-10-14+10:38+編輯

原帖由 hoivy 於 15-10-14 發表

我估自己呃自己的意思, 係繼續留係名校, 但用另一份完全無關 ...
佢話係有D學校,無講係名校。

引用:Quote:retriever+發表於+15-10-13+13:59+之

原帖由 frogbobo 於 15-10-14 發表
小學畢業時老師同我地班講左一段話, 大概意思係, 係佢眼中我地果班資質都算差, 怕且都出唔到D乜學業有成,  ...
Yes

frogbobo 發表於 15-10-14 11:02
小學畢業時老師同我地班講左一段話, 大概意思係, 係佢眼中我地果班資質都算差, 怕且都出唔到D乜學業有成,  ...

算 achievement!

不過個老師甘講其實唔好。佢心理暗示班學生第時無出色,系好大影響!做老師應該建立學生的自信心,唔系叫佢地認命。比我,我會甘講:

你地而家成績雖然唔系好突出,不過你地當中其實好多人系好有潛質同能力,我好肯定衹要你地找到自己人生目標,努力不懈,一定會有所成就,對自己有信心,你地系得ge.
不過,你地要記住,做一個正直善良ge人至系最重要。。。。。。

做老師系要鼓勵學生,小學就打沉人,影響學生一生!
香港的教育制度、大部分的學校及老師,做得最好就系摧毀學生的自信心。
‹ 上一主題|下一主題