用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟官津小學有冇happy band 1 school?
樓主: Bigpig_2007
go

究竟官津小學有冇happy band 1 school? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bigpig_2007+於+15-05-16+發

原帖由 wan_sosin 於 15-05-17 發表
是的,樓主你嘅題目好攪笑亦誤導!

一線好,三線好,都有學生讀得開心或唔開心!常有家長問,邊間學校好? ...
正是如此

Bigpig_2007 發表於 15-5-17 11:36
香港長期政府無力,政黨只知爭而不和,良萎不齊,香港教育的填鴨從沒人去捉。老實説,香港何止在經濟方便被 ...
香港教育填鴨從沒人去捉?你剛回流香港的嗎?如果你是說香港不少家長邊罵填鴨邊推小朋友去繼續填鴨補習,這樣我就不反對
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:某程度上,資優係一種病來的(又得罪人了),+

原帖由 chingcging 於 15-05-17 發表
某程度上,資優係一種病來的(又得罪人了), 資優生係要特別去talk care, 但好多學校只看重成績,冇俾其他支 ...
你又咁坦白囉!坦白嘅說話唔係人人聽!不如講得好聽一點,資優可以是學習障礙的一種!明明聰明又學習障礙?原因真係一言難盡!不過你當然明啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

chansiub 發表於 15-5-17 15:10
這比較合理。這數量根本不會構成學校的負擔。但現時我身邊聽到的多到不得了。

...
有部份私小直資,的確比較多資優生
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chingcging 發表於 15-5-17 15:31
仲要因為呢個原因去縱容自己嘅小朋友:
坐唔定?冇辦法啦,佢資優嘛!
易發脾氣?都話佢資優囉,資優係咁架 ...
所以,你可以話佢地有"病"呢個"病"令佢地偏向自我
經常活响一個地球人唔會了解嘅地方,好多時就係呢d唔了解,令佢地更加自我

佢地只係小朋友,作為大人如果你遇到身邊所有人都唔明白你,可能你會同佢地一樣,比較大脾氣

當呢d小朋友揾到認同,揾到共鳴,情況會好好多
恐龍家

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-17+15:31+仲

原帖由 小曳人 於 15-05-17 發表
所以,你可以話佢地有"病"呢個"病"令佢地偏向自我
經常活响一個地球人唔會了解嘅地方,好多時就係呢d唔了解 ...
非常應同!所以佢哋真係好需要特別嘅支援!但有時呢類家長只會見到佢哋嘅小朋友叻嗰面,而忽略佢哋脆弱嗰面!只係要佢哋入名校,考第一!俾老師投訴就用資優嚟開脫!真係會害小朋友一世!

引用:Quote:chansiub+發表於+15-5-17+15:10+這比

原帖由 小曳人 於 15-05-17 發表
有部份私小直資,的確比較多資優生
yes, 有部份係專收呢類小朋友架!成績好嘛!但操行就。。。。。。。資優嘛,包容吓啦!

chingcging 發表於 15-5-17 19:34
yes, 有部份係專收呢類小朋友架!成績好嘛!但操行就。。。。。。。資優嘛,包容吓啦!

...
[off topic] 專收這類小朋友是因為他們懂得教,知道他們特殊需要,總好過不懂教就說問題學生
至於資優生家長,其實大家連學生是不是資優生都不知道,怎會知誰是資優生家長,別人說自己小朋友是資優要他人特別包容,就真的要相信該小朋友是資優生?[/off topic]

回樓主:不知為甚麼樓主說到work hard work happy時會帶出資優生問題,就算資優生有3%,band one生有33%,正常智力band one生最少都有30%,實際上很多資優生都未必成績好,所以只說普通band one生去談最初問題,這30%正常智力band one生相信大部份都很勤力的,但每個都不快樂的嗎?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-17 22:11
[off topic] 專收這類小朋友是因為他們懂得教,知道他們特殊需要,總好過不懂教就說問題學生
至於資優生家 ...

坊間d家長點都係信坊間既認為:
1. 一線學校不可能存在愉快學習
2. 成績跟得上既一定係補補補既學生
3. 少數能愉快學習既一定係資優學生
4. 部份成績好既同學...一定係父母谷到盡..."鄧"佢地辛苦
5. 成績欠佳既學生....一線學校一定會勸退佢地
6. 讀一線學校...一定要補習

無論用家點分享經驗....信徒始終都係6個堅持....結論一樣~~~

Yanamami  迷思~~  發表於 15-5-18 07:43
Jane1983  講得好  發表於 15-5-18 07:24

回覆:究竟官津小學有冇happy band 1 school

簡單咁講,只要家長肯根據小朋友嘅能力,興趣,性格去揀一間真係屬於佢嘅學校,對小朋友嚟講,果間就係happy school.

引用:簡單咁講,只要家長肯根據小朋友嘅能力,興

原帖由 ahlok0109 於 15-05-17 發表
簡單咁講,只要家長肯根據小朋友嘅能力,興趣,性格去揀一間真係屬於佢嘅學校,對小朋友嚟講,果間就係happ ...
無法同意更多

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-5-17+23:34+編輯

原帖由 mcl203 於 15-05-17 發表
全部同意,特別第4同6點。見你考試成績好,會好快問你,係邊度補習,佢想立刻報名,根本唔會問你有冇補習。

回覆:究竟官津小學有冇happy band 1 school?

或如小朋友能力、時間安排上能應付到,而家長能配合及時間上作出到支援的,相信小朋友都會覺得係Happy School!

mcl203 發表於 15-5-17 23:34
坊間d家長點都係信坊間既認為:
1. 一線學校不可能存在愉快學習
2. 成績跟得上既一定係補補補既學生
幼稚園個邊已經見到,happy school等於不能銜接小一,happy school一定要外補,呢個topic只係延續呢個問題,父母解決唔到呢個心結,咁間間都唔係happy school,邊個階段既學習都係苦差

MASAYA 發表於 15-5-18 00:30
幼稚園個邊已經見到,happy school等於不能銜接小一,happy school一定要外補,呢個topic只係延續呢個問題 ...
每個階段都係....無乜理由隔離跑前過我....一定係有d野既....我迫住加操....要跑先過隔離 ~~~

ronniedad 發表於 15-5-18 00:04
或如小朋友能力、時間安排上能應付到,而家長能配合及時間上作出到支援的,相信小朋友都會覺得係Happy Scho ...

最近潮興插班喎....有能力應付到....即係你有能力去插班....今年唔成功...咪試下P2..P3...P4囉
最終又係loop番去6個堅持.....一線官津係不可能有happy school ~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-5-18+01:01+編輯

原帖由 mcl203 於 15-05-18 發表

MASAYA 發表於 15-5-17 22:11
至於資優生家 ...

其实正常与資优之间,仲有—类学生,既唔算資优,但比—般学生有d小聰明(老師—講就明)、記性好(唔洗温書乜滯)、最重要係做野手腳快、自理好、小心、有目標、自覚性高……就算唔係資优,都会讀得如鱼得水。呢类学生去边间讀都一样,真係唔洗補习同父母谷。最辛苦係有基本学習能力,但唔明讀書係為自己,唔係要向父母交代既,成曰听見話:哎吔~佢成曰唔小心、唔嗲唔吊、求其……要父母不断推推推;又或者力有不逮但父母不接受現实,就好辛苦。所以其实学习态度好重要~

Yanamami 發表於 15-5-18 07:49
其实正常与資优之间,仲有—类学生,既唔算資优,但比—般学生有d小聰明(老師—講就明)、記性好(唔洗温書 ...
同意, 不過我相信興趣是最好的老師, 智力只影響吸收快定慢同解難能力, 冇學習興趣, 畀你IQ180都係金田一咁

Yanamami  當然~  發表於 15-5-18 08:17

Yanamami 發表於 15-5-14 23:25
禁都可以自己推动自己吖,唔应該因為自己十名內大把人差,就唔認真对待自己学業吖~ ...
咪係囉, 好似我自己為例, 雖然中學去咗間好peah(唔係老師, 係同學), 但係我好有鬥心, 攞唔到100分我係唔會滿足的。努力 !  
‹ 上一主題|下一主題