用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
樓主: ceciwong2008
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

回覆:ceciwong2008 的帖子

但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動配合吾到就要告到教育處,未免太過激烈了。

午餐肉 發表於 15-5-28 21:31
但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動配合吾到就要告到教育處,未免太過激烈了。

...
見到你既"反應", 不得不 login 一下
樓主唔洗理d冇謂人嫁

回覆:Chowying 的帖子

你有你意見,你不認同吾代表人地,請不要隨便代表人說話

引用:Quote:午餐肉+發表於+15-5-28+21:31+但是我

原帖由 Chowying 於 15-05-28 發表
樓主唔洗理d冇謂人嫁
如果你係農圃家長,就請教發言,吾係的話,你這個人就算是一個無謂人

引用:但是我個人認為你的反應比較大左,有些活動

原帖由 午餐肉 於 15-05-28 發表

...
每個人嘅睇法唔一樣,本人亦問過好多不同津校同官校,但呢間官校同其他小學有好多野只以學校名譽行先,無真正顧及家長及學生,當然有好多家長好支持學校所做的一切,不過我亦聽到有好多家長敢怒不敢言,佢哋只會話"唔好攪咁多野,驚老師對學生唔好", 我只係選擇表達出黎。

引用:Quote:午餐肉+發表於+15-5-28+21:31+但是我

原帖由 Chowying 於 15-05-28 發表
樓主唔洗理d冇謂人嫁
多謝支持!

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+15-05-28+發表見

原帖由 午餐肉 於 15-05-29 發表
如果你係農圃家長,就請教發言,吾係的話,你這個人就算是一個無謂人

...
請問你是此校家長嗎?願聽意見!

正是

我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你的話題時會產生有人過敏反應來批評指教我,這樣就便成戰場。你有自己立場,我也有自己看法,相信絶對和平理性表達意見,但有人存心破壞,就不應該支持。

引用:正是 +

原帖由 午餐肉 於 15-06-03 發表
正是
你應得支持學校的做法,但我覺得同其他津校或官校相比,感覺此校較喜歡辦一些校外活動,如畫展,音樂會等等,同時勉強家長參與,因要做功課及分數入考試分,相對其他學校攪這類活動並無強迫家長參與。

引用:我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你

原帖由 午餐肉 於 15-06-03 發表
我回應你的文章也是出於善意,但如果回應你的話題時會產生有人過敏反應來批評指教我,這樣就便成戰場。你有 ...
不明你回應是那篇,而且我一直也是平心回應。

ceciwong2008 發表於 15-6-3 16:45
不明你回應是那篇,而且我一直也是平心回應。
應該講緊#81同#82。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-3+16:45+

原帖由 little_yolky 於 15-06-03 發表
應該講緊#81同#82。
哦。。。每個人處事都有佢嘅原因,對方可能覺得我嘅行為較為激,但其實同學校反影過,但就因官僚作風太強,佢哋只會將事情輕輕帶過,唔想家長攪咁多野,所以只好同教育署反影。

可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過小學生活,其實每升一級,你的仔女在這個家成長的過程,會留下美好的回憶,但是也可能是空白。
豐富經歷就看這𥚃給予他什麼,如果你覺得這些活動令到你和你家人煩惱的,最後失去最多的是你小朋友在小學的經歷,全是空白的過度這六年小學生涯。
我回應妳是因為我希望你可以用另一個角度去看。

ceciwong2008 發表於 15-6-6 19:17
哦。。。每個人處事都有佢嘅原因,對方可能覺得我嘅行為較為激,但其實同學校反影過,但就因官僚作風太強, ...
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-6+19:17+

原帖由 little_yolky 於 15-06-08 發表
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。 ...
冇錯,如果冇backup,好多野都冇辦法參加,因為冇可能次次都可以請假去出席

引用:可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過

原帖由 午餐肉 於 15-06-06 發表
可能你小朋友是小一學生,未有進一步了解過小學生活,其實每升一級,你的仔女在這個家成長的過程,會留下美 ...
我哋都想小朋友好個豐富嘅小學生活,但其實學校亦都要配合,尤其在職家長,何謂家校合作?家校合作係要配合各方面,不只單單與老師及校長傾談子女一般在校或校外的事情,尤其現今在職家長得多,所以希望學校家教會所辦的活動,不要一定要學生出席,及與考試分有關係;其實我也問了七八間津校及官校,佢哋亦唔會難為家長出席有關之活動,亦不會扣考試分,例如馬頭涌官立小學(紅磡灣), 這所亦是很多家長想入的小學,但佢哋從來無勉強家長出度音樂會,可隨意參加。

希望你明白,如果想間學校好先會提出疑問,繼而改善,不是只有家長在埋怨,但又唔同學校表達意見,明白你很支持學校,但有可能有些家長真的難以出席某些學校活動。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-6+19:17+

原帖由 little_yolky 於 15-06-08 發表
在職家長真係有好多唔方便, 尤其無四大天王支援的, 我哋都想學校可以考慮多一些。 ...
有些家長很支持學校,就會接受學校所辦的所有活動,無論合理或不合理,但最後只係難為了在職家長及令小朋友唔開心,所以希望學校不要只為攞聲譽分而不顧及活動之時間問題,家校合作真係好緊要。

ceciwong2008 發表於 15-6-9 09:44
有些家長很支持學校,就會接受學校所辦的所有活動,無論合理或不合理,但最後只係難為了在職家長及令小朋友 ...
其實家教會點解唔星期六日辦, 起碼可以多好多人去到又唔駛請假。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-6-9+09:44+

原帖由 little_yolky 於 15-06-09 發表
其實家教會點解唔星期六日辦, 起碼可以多好多人去到又唔駛請假。
真係要問家教會先知。年初時家教會有位老師教其他家長畫畫,呢位老師喺文化中心開畫展,順帶將每班學生d畫去展覽,展覽係三日,頭一日P.1-3 放學,叫家長帶子女去參觀
,然後做有關功課;第二日P.4-6 放假
叫家長帶子女去參觀,然後做有關功課;參觀時間俾閒日10:00 - 7:00, 我都唔明,既然每個學生都要做功課,點解唔係由學校安排老師帶去,老師可以講解有關畫嘅內容,我哋家長真係唔知係乜,仲有呢三日,除咗"話"放假果日去參觀畫展無上堂,其餘兩日都無上堂,因好多老師都去唔畫展幫手。

‹ 上一主題|下一主題