用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教專注力不足食藥後既反應。
樓主: rean_chau
go

[過動] 請教專注力不足食藥後既反應。 [複製鏈接]

回覆:請教專注力不足食藥後既反應。

加左藥一個月,整體表現理想。做功課比以前積極左,手冊抄得好足,解決問題比之前有耐性。胃口同睡眠無好大改變,不過就真係瘦。

醒目開學勳章

因我仔於7月第一次見醫生(政府), 會唔會第一次見醫生就會安排小朋友食藥?我仔今年會升小三

My friends sons are suffering form ADHD and their behaviours get improved after using essential oils.

引用:我都特意係周末比左藥佢食,真係好大分別,

有位教育心理學家對我說8歲後做評估就會準確些,因為個別差異已減少許多。小朋友年幼時的專注力不足行為,有可能是發展上的差異,亦有可能是ADHD。

我仔是8歲後才確診........
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-9-13 10:11
唔好食啦!之前睇過一本書,講男孩女孩的分別,其實男孩天性就係無咁定無咁乖,遲熟,佢地唔係病。我之前都 ...
我仔今年都係小三, 但情況同你仔剛相反, 小一好D, 小二比老師投訴,又成日比老師罰,同學又唔鍾意佢,今年見了醫生,決定食藥,返學呢幾個星期,人定咗專心咗,同同學關係好咗(我仔係原班升),終於有朋友仔肯同佢玩,自信心都大咗好多

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-13+10:11+唔好

引用:小朋友也在試藥階段,現在試Ritalin+LA+15m

原帖由 小胖 於 15-05-17 發表
小朋友也在試藥階段,現在試Ritalin LA 15mg, 試了一星期,是專心左少少(不過仍然會做做吓功課走左去),但 ...
我仔初食4小時,現在食12小時,無任何副作用,專心左同會自動自覺做功課,聽人講左,但夜晚藥力散左,就打回原形,仲有小小炆陣,但都比以前好好多,至少聽人講野

引用:Quote:lillymarie+發表於+15-4-29+20:48+有

原帖由 loklok0104 於 15-04-30 發表
但我小朋友只係屬專注力不足, 佢係個happy boy, 人際關係和社交好好, 亦無被老師投訴過, 只係因為不能夠專 ...
我女八歳,happy girl, 在私人執業心理學家評估為專注力不足,下星期學校安排佢做讀障評估。

佢天真,不太和人爭,喜歡羣體。每遇自己做的事如吃飯、做功課、溫習測驗等便夢遊,有聲如讀默便沒事。

她易哭易笑,一向和小朋友相處沒多大問題,但其他同學成熟得好快,見到開始疏遠她,尤其分組比賽。

今天見了私家兒童精神科醫生,只聽我們講幾句,未見小朋友便建議食藥。我小朋友已經食飯慢又輕,我都好擔心胃囗問題。我們取了有效4.5小時的藥,醫生話就住食飯及瞓覺時間食⋯

引用:Quote:原帖由+小胖+於+15-05-17+發表小朋友

原帖由 giben1231 於 15-09-19 發表
我仔初食4小時,現在食12小時,無任何副作用,專心左同會自動自覺做功課,聽人講左,但夜晚藥力散左,就打 ...
請問食邊隻藥

引用:回覆+sllam2013+的帖子 我仔concerta,+Rit

原帖由 lillymarie 於 15-05-16 發表
回覆 sllam2013 的帖子

我仔concerta, Ritalin LA 和 Ritalin都食過,Concerta不一定比其它兩隻好的。他之 ...
我仔今年小三,6月尾確診有專注力不足,醫生開了Concerta 18mg一星期給呀仔,當時好擔心,怕有副作用,冇食到。
9月開學,老師話呀仔上堂周圍望,傾計或發夢,同老師商量後,決定比呀仔試食藥,食左兩三日,老師話佢專心好多,仲主動答問題,默書以前大約七十至八十左右,而家好多時九十左右,十一月中先考試,到時可以知道食藥後成績怎樣?
可是食藥後,佢胃口大減,10月中再覆診,只有20.3kg, 9月尾20.8kg, 不足一個月瘦了一磅,今日見佢塊面凹曬,好擔心長期落去唔知點?
我見你地話ritalin 10mg 冇影響胃口,咁藥力係咪一樣?如果呢隻藥,只吃早上一次,中午唔食,可以嗎?因呀仔吞一粒藥好麻煩,試過吞唔到,嘔左出黎,所以響學校好難食藥, 而家非常擔心,唔知點算好?

KirryLai 發表於 15-11-4 08:20
我仔今年小三,6月尾確診有專注力不足,醫生開了Concerta 18mg一星期給呀仔,當時好擔心,怕有副作用,冇食 ...
咁講,輕咗0.5kg,未算是十分嚴重,但是一個警號。表示要在他飲食上下一點工夫,在轉藥之前還有一些方法可以試。
例如改變生活習慣,早上給孩子多一點時間去食早餐,花多一點心思在早餐上。我個仔有時早上會食飯和飲湯。

放學後給他一些容易入口的小食或水果,晚飯後,亦可以有點宵夜。

又或者用小食多餐的策略,很多人要增磅都是用這方法的。

如果小朋友不抗拒喝牛奶或芝士,這些亦是營養豐富但體積小容易食的選擇。

我亦曾經讓我仔早晚飲加營素這類營養奶。

給他一點時間做運動,運動亦會增加食慾。

另外,亦注意他的大便是否輰通,如果不輰通,亦會減低食慾。

短效藥,ritalin,藥力最多只有4小時,如果早上食一粒返學,中午唔食,那他下午就和平時無食藥一樣。看你是否接受得到。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-11-4+08:20+我仔

原帖由 lillymarie 於 15-11-04 發表
咁講,輕咗0.5kg,未算是十分嚴重,但是一個警號。表示要在他飲食上下一點工夫,在轉藥之前還有一些方法可 ...
好多謝你既詳細意見,佢要到6:00打後,先有胃口食野,所以晚餐盡量要佢食多D,訓前比佢食蛋糕。
呀仔抗拒飲奶,以前買過營養奶比佢飲,飲左一次,以後唔飲,鮮奶都係迫佢,先肯飲兩啖。反而芝士唔抗拒,但佢唔会經常食,而且食得半塊,我唯有比佢少食多餐,希望體重冇下降就可以維持食呢隻藥。
我11月尾見醫生時,嘗試問下可唔可以轉ritalin,謝謝你意見。

回覆:請教專注力不足食藥後既反應。

聽聞食藥後長高會比較慢,是否真的會比同年小朋友高得慢

‹ 上一主題|下一主題