用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無理想嘅小學?
樓主: SSMammy
go

有無理想嘅小學? [複製鏈接]

Re: 有無理想

Darrenma 寫道:
一般小學9月派發由請表,面試都係10月、11月進行,視乎所報每間學校安排,所以真係要自己向學校check住。如果係06/07升小一,而家報面試班一D都唔遲,反而太早報的話,小朋友都冇咁深刻印象。

hi darrenma

thanks for your info.
12/$5000 = @416/hr sounds expensive ar'''''

咁你學左三堂覺得有無用?聽某些家長說某些學校每次上完堂都有替小朋友評估,可以讓家長知道小朋友的進展及缺點,唔知這所學校有無評估呢?

呢間都係每堂上完,Miss就會派返頭先上堂小朋友做嘅有關面試內容的習作或問題及一些Miss即場做的評估,然後同每位家長傾返小朋友頭先上堂的表現,等家長留意下,可以係屋企幫佢地温習。

仔仔上第一堂時都仲唔係好鐘意答嗰D面試題目,第三堂上完後佢竟然問我:媽咪,點解妳唔教我講我自已嘅生日。 我覺得佢而家無咁驚人問佢問題,我相信係佢見班上有D小朋友識答,佢都好想答到,有D互相影响的效果。我覺得佢答問題進步咗,以前答得好簡短,而家會講番多D嘢。

Dear Longman,

九龍區名校小一面試日期大致是第一輪派位結果後約9月底 /10 / 11月左右, 除培正及民生較遲約一月 ( 培正
一定要收足六歲),我現在致電問學校資料,如有否開放日 ?
面試日期, 都答 6月 7月 再致電問詳情, 所以我認為大家
密切留意, 約 6/7月再致問吧 !!!

至於面試班, 現在都未遲 !! 但妳要快些搵定邊間 啦 !!!!!  

thanks 全媽媽

咁不如大家一知道邊間學校有 open day / 派表日期就一齊 update 下喇 ,人多好辦事嘛    謝謝各位!

那麼我要快些決定邊間讀面試班先...

Longman,

無問題 !

Longman 寫道:

從其他文章發現,小朋友的profile 好似幾重要的,但好可惜我囡的profile 就......

你小朋友有無一些cert 呀,記得 mention & attach 埋係profile 喎![/quote]

Longman

我個囡e家K1咋, 咁细都冇cert 住 la, 聽講D primary都好重视parents 比幾多親子時間, 同佢地做D mud, 冇cert ge 話, 可以 take D photos e.g library, museums ......

另外, pls check pm.

各位,你地要keep住留意有關小學ge website就得ga la,我之前都係咁ga,加油呀

Longman

現時中學生的程度同人生觀?

比較讀到書個批:‘唔係嘩,大學生搵得1萬蚊一個月?不如唔好讀!起碼要搵五六萬啦!’‘我係學校成續好咪得羅,使乜同其他名校程度比呀’

讀唔到書個批男仔:‘大學生都搵唔到野做啦,讀書黎做乜呀,你睇下d有錢佬例如阿李嘉誠以前都無乜讀過書啦!’‘得閒打波打機啦,讀書?邊有時間呀?’

讀唔到書個批女仔:‘大佬,佢住公屋嫁,重要係舊式,店同佢拍拖,第時店嫁比佢呀?我地咁young大把選擇,一定要搵個住中半山千呎毫宅的d啦。’

讀到書個批女仔:‘想出國留學,不過屋企無錢’

嘔血! 大家又店睇?
ps呢間唔係名校既學生。

另外,名校讀到書,中上家庭個批男仔同女仔:‘讀書好辛苦呀,唔讀又唔得!Miss,英國定美國讀書最輕鬆最好玩呀?’

小一面試班..我唔會比阿女參加。好似我地學校都有安排所有中一申請者來面試,但,誰有參加過面試班,誰沒有,一聽便知。面試最緊要係家長對自己小孩有信心,小孩對自己有信心,不怕事不怕人。我寧願申請多幾所私校,去真正既面試場合。好多小朋友都有參加面試班,係面試班既表現非常好,還有進步,因為,同導師熟左麻,但一去到現場,發覺面試場地比面試班多咁多人,其他考生又唔係面試班個班小朋友,老師又唔係面試班個個,重怕。

私小/直資大約幾時會進行小一面試?
不如我做個表出黎,提大家幾時可以申請各私校/直資,幾時可以面試,好嗎?
做人至緊要開開心心 :-D

puibb 寫道:

小一面試班..我唔會比阿女參加。好似我地學校都有安排所有中一申請者來面試,但,誰有參加過面試班,誰沒有,一聽便知。面試最緊要係家長對自己小孩有信心,小孩對自己有信心,不怕事不怕人。我寧願申請多幾所私校,去真正既面試場合。好多小朋友都有參加面試班,係面試班既表現非常好,還有進步,因為,同導師熟左麻,但一去到現場,發覺面試場地比面試班多咁多人,其他考生又唔係面試班個班小朋友,老師又唔係面試班個個,重怕。

Puibb

我都明白你所講, 讀咗唔一定得, 有D冇讀ge 小朋友都考到名校, 得唔得都係睇佢地ge 臨場表現, 同埋K3 school report + 課外活動etc.

但有mud 辦法可以train 到小朋友比較outgoing + 淡定, 喜歡同陌生人溝通, 尤其像老師ge对象?  我囡只揀佢鐘意ge人說話!

Longman

咁你仲繼唔繼續去HK side果边揾樓?

puibb 寫道:

私小/直資大約幾時會進行小一面試?
不如我做個表出黎,提大家幾時可以申請各私校/直資,幾時可以面試,好嗎?

好到極喇!     thanks in advance...

Longman

咁你仲繼唔繼續去HK side果边揾樓?

我都有繼續搵架,不過...........我宜家比較喜歡
唸咒多d....成日唸住 "樓價快些跌喇    "你地唔好      我呀!(我都知自己比較自私,sorry 各位    

bbqueen 寫道:

我都明白你所講, 讀咗唔一定得, 有D冇讀ge 小朋友都考到名校, 得唔得都係睇佢地ge 臨場表現, 同埋K3 school report + 課外活動etc.

好似唔係睇小朋友K3 report ,係 K2 呀.....(其實你都好快喔,下年就輪到你煩   

Hello, Puibb,

我想請教妳有甚麼方法可以段練 或 加強小朋友之
自信心 ? 因我個仔4歲半,由 歲半開始陸續地上課
外堂,面對陌生人 及陌生環境唔怕, 但幾個課外老師
都話佢應該識,但唔夠信心喎 !! 我曾經係 BQ 問過
怎樣加強小朋友之自信心 , 都無人睬過我,真慘 !!
希望妳能給予意見!!!

Longman 寫道:
[

好似唔係睇小朋友K3 report ,係 K2 呀.....(其實你都好快喔,下年就輪到你煩    )[/quote]

Longman

係呀! 應該K2 report 至啱! 唔好      我la! 出年好快ga 咋, 眨吓眼又一年la!  我e家得閒就睇吓地產板, 留意住D走勢先!  

各家長,現已有兩所直資小學開始接受申請啦!
九龍區:
油塘--基督教臻美黃乾亨小學--現已接受報名:
Application form--Check here!
大約六月尾deadline
新界區:
調景嶺--真道書院--現已接受報名:四月至九月將舉行多場入學簡介會  
Application form-Check here! 須九月十日或以前交或寄回校務處

全媽媽
信心呢樣野要慢慢build up返野,比仔仔參加多d公開比賽呀!重有,要比仔仔知你係對佢有信心,話比佢聽佢一定做得到,一步一步到引導佢去做。

Dear Puibb,

多謝妳之意見 !  

Dear Puibb,

welcome

puibb

thx for your info.   

--------------------------------------------------------------------------------

至於你話選校次序,十二區的話,如果第一輪入唔到,又考唔到私校/直屬(touch wood),第一志願會選聖保祿,因為出生率高,瑪利曼係呢區最多人選,跟住就係聖保祿。所以如果第一志願選瑪利曼的話但派唔到,第二志願選聖保祿都可能會落選。唔同上年,出生率低,第二志願選聖保祿都派到。
但,如果考到我心目中其中一間私校,就唔怕啦,一於博瑪利曼,話之佢。

--------------------------------------------------------------------------------
Hi puibb,

我D朋友只叫我選 marymount, 但聽說學生比較有錢, 但如果經统一派位, 其實區內所有人都可以揀, 不一定都有錢, 對嗎?

至於跑馬地聖保祿和嘉諾撒聖方濟各是不是很嚴, 很大壓力的學校, 唔記得邊間, 但聽說考80幾分都要見家長.  

‹ 上一主題|下一主題