用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受 ...
樓主: 寫我心中話
go

一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cherrybeepbeep+於+13-12-17+

原帖由 Vickyblah 於 13-12-17 發表
佢使乜理人有無袋錢落佢袋?喺佢心目中佢已係好有錢唔使人袋俾佢 都係個句。樓主不如講下自己邊間U  ...
本人屋村長大、屋村小中學畢業,家中自少冇$、冇補習、冇課外活動...最後畢業於全球十大之一的大學...但今日只是接送放學的c9,連工人都冇請。但可以做FTM陪伴孩子成長,用心教育,我已當小女是跨國大企業,我是其CEO了!我從冇比較同屆同學的成就而有所懊悔,因為路是自己選自己走的,我不感我的“事業“比他人差。珍惜擁有,你會喝啖水也感甜!

kwansara    發表於 13-12-18 11:31

回覆:寫我心中話 的帖子

樓主,請問我們應如何作答才不離題?

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:請大家多多包容如不同意本人,+可選擇不看不

原帖由 寫我心中話 於 13-12-17 發表
請大家多多包容

如不同意本人, 可選擇不看不回
樓主,其實本人真心欣賞和祝福你!希望你得到心中理想,然後努力經營種出碩果。各位媽媽都是有心人,即使不苟同閣下某些論點,亦出自真心給予意見。若有冒犯之豫,望多多包涵!加油!

簽名被屏蔽

引用:時代不同了例如以前有錢人子女才會學琴而家

原帖由 寫我心中話 於 13-12-17 發表
時代不同了

例如以前有錢人子女才會學琴
這確是真!但又正因時代的不同,我們更要保持清醒!以前年代資源緊絀,硬件教育相對少(如樂器、課外活動),但軟件教育如德育方面卻做得比現代好。切忌盲目追求“鬥多“才藝,而忽略了其他對孩子身心發展有益的輸入。

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+13-12-17+發表

原帖由 siufung 於 13-12-17 發表
本人屋村長大、屋村小中學畢業,家中自少冇$、冇補習、冇課外活動...最後畢業於全球十大之一的大學...但今 ...
認同你所講。但哩番說話應俾樓主。如果你有follow之前佢所講的你會明點解我咁想知佢讀邊間u。佢話自己英文有澳洲口音的,我咁問係跟返佢嘅channel。

abby0624  oh, 澳洲口音英文?出名難聽bor  發表於 13-12-17 17:20

簽名被屏蔽

引用:樓主,請問我們應如何作答才不離題? +

原帖由 Mrs.Luckycat 於 13-12-17 發表
樓主,請問我們應如何作答才不離題?
其實我都唔知佢想我地回咩。不過我估佢好希望人地appreciate佢係好媽媽。而好媽媽嘅定義就係要俾小朋友讀最好的學校有最好的教育同時亦不失佢的身份。

引用:Quote:原帖由+siufung+於+13-12-17+發表本

原帖由 Vickyblah 於 13-12-17 發表
認同你所講。但哩番說話應俾樓主。如果你有follow之前佢所講的你會明點解我咁想知佢讀邊間u。佢話自己英文 ...
sorry...我是對樓主說的,引用錯左閣下條thread...

寫我心中話 發表於 13-12-17 14:16
請大家多多包容

如不同意本人, 可選擇不看不回
樓主, 其實冇乜人離題, 大家都在討論「一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受」吧。抱歉我之前的失言, 但我們都誠心希望你有一點反思和醒覺, 教兒育女並非只為兒子找一間最高級的學校那麼簡單, 還要以身作則, 培養小孩優良品格、謙卑、知足, 更要鼓勵子女尋找自己, 尋找理想。讀書、考名校、成材, 並不是為了未來生活舒舒服服, 而是為了成為一個對社會有貢獻的人, 亦為肯定自己的存在價值。我有兩個朋友, 一個港大讀牙醫、另一個港大讀法律仲要畢埋業, 結果二人都去左搞藝術, 他們的作品都感動萬千人類, 雖然收入不比牙醫律師, 但他們都活得開心充實。樓主若真的是個「愛孩子的媽媽」, 何不讓他少點壓力, 多點空間自由, 隨遇而安呢! 你對兒子如此大期望, 若將來你仔仔港大精算系畢業之後, 要當個理髮師, 我怕你會爆血管呀! 輕鬆d啦香港人。

chiyin8    發表於 13-12-17 17:49

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+13-12-17+發表

回覆:一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受

算啦大家!對🐂彈琴!時間就是金錢,佢咁得閒花咁多無謂時間寫埋D無謂post, 所以無人夠佢有米,不如版主close咗呢條thread啦

簽名被屏蔽

EK甘多貼,樓主寫D貼真系極富娛樂性,又富實用性。哈哈,絕無諷刺意義。因爲可以從不同角度睇到不同媽媽的做法,雖然不能全面認同樓主教育子女方法及態度,但不能責備的是作爲父母愛子女的心。希望大家都可以找到最合適自己的育兒方法,令子女快樂成長!

abby0624  我只係知佢呢排不停出帖  發表於 13-12-17 17:22

原帖由 siufung 於 13-12-17 發表
sorry...我是對樓主說的,引用錯左閣下條thread...
唔緊要heehee。

施主,珍惜所擁有,放開求不得!

勉強無幸福,你係在職媽媽,應該知道社會上好多野都唔係話你想要就有架啦,放開你自己,唔好再為呢件事煩惱啦!

盡了力,輸了也光彩!這是體育精神呀!
孖寶的媽

回覆:一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受

Be relax the world is so big

In think the comments made by the host seem provocative.
I suggest that for those parents who think they are banging their heads against a brick wall (like me), they can do either:
1. Leave this thread forever and never waste time writing back, thereby saving more precious time with our kids
2. Report this thread to the admin to close this thread.

I think...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題