用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 14-15 PN 下午班揮手區
樓主: birdman33
go

14-15 PN 下午班揮手區 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bobo101^*^+於+14-11-23+發表

原帖由 erikobb823 於 14-11-24 發表
請問玫幼功課同測驗多唔多呢?另外你小朋友真係有學到西班牙語嗎?k班開始係咪有international class呢?

...
幼稚園無測驗同國際班架!

引用:Quote:原帖由+baroncount+於+14-11-24+發表

原帖由 erikobb823 於 14-11-24 發表
唔該哂,我真係好struggle, 我雖然未見kcis, 但都諗緊如果佢收左我仔仔,我會點揀,我知道玫瑰岡真係一個好 ...
頭頭校車都系我擔心嘅一環,但两個月過去,我反而覺得我仔番學其中一個樂趣系搭校車,見到校車黎就好開心。個個小朋友都好快適應,所以呢様你無需太擔心。之前我仔番pg两三個月都喊住入課室,番Rhs佢真系短短幾日乍,就開心上校車無喊了。

引用:Quote:erikobb823+發表於+14-11-23+03:15+

原帖由 baroncount 於 14-11-24 發表
KCS都好,好多家長都O係呢兩間學校struggle俾小朋友讀邊間好,咁我自己讀緊玫幼當然會買花讚花香啦,兩間都係 ...
請問,你住港島東邊度,我住鰂魚涌,想知道上午同下午班,上校車既時間,我想睇下邊個可以送佢上校車,同埋返學,放學會塞車塞到啲bb響車上賴尿嗎?因我有朋友親身經歷,佢bb剛戒片,但因搭長途校巴,忍唔住響車賴左,所以我想睇下係咪有機會會咁,感謝萬分!

erikobb823 發表於 14-11-27 03:23
請問,你住港島東邊度,我住鰂魚涌,想知道上午同下午班,上校車既時間,我想睇下邊個可以送佢上校車,同埋 ...
我都係住QB, 學校計短程,車費$780, 上車7:50am, 放學12:30pm落車.. 預佢地45-60 mins到學校,都有機會會賴,不過學校一開學會叫你執一套便服放o係學校,如果真係瀨左老師會幫佢地換,唔使擔心! 下午班我唔清楚

hi hi, my daughter got pm offer, Nov small B

引用:Quote:erikobb823+發表於+14-11-27+03:23+

原帖由 baroncount 於 14-11-27 發表
我都係住QB, 學校計短程,車費$780, 上車7:50am, 放學12:30pm落車.. 預佢地45-60 mins到學校,都有機會會賴, ...
Hi, thank you.請問你係咪響北角官立小學門口上車呢?

我打過電話去rhs 校車組,佢地話,am class會係08:10埋站,係咪佢地資料有錯呢?

引用:Quote:原帖由+baroncount+於+14-11-27+發表

原帖由 erikobb823 於 14-11-28 發表
Hi, thank you.請問你係咪響北角官立小學門口上車呢?

我打過電話去rhs 校車組,佢地話,am class會係08:1 ...
i am the first station and you shd be the fifth or sixth station.

引用:Quote:原帖由+erikobb823+於+14-11-28+發表

原帖由 baroncount 於 14-11-28 發表
i am the first station and you shd be the fifth or sixth station.
哦,明白哂,唔該。

回覆:14-15 PN 下午班揮手區

想問有冇宜家讀緊N班嘅家長諗住黎緊K1轉其他幼稚園?本人就只報左St Paul (其實都知機會係極度微) 因為堅覺得RHS嘅幼稚園係正!無論學術上或老師質素都好好!到升小先再出去搏其他。

回覆 erikobb823 的帖子

Maybe you can check out this year's school bus schedule in another post. See link below.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2949185&extra=&page=2

引用:想問有冇宜家讀緊N班嘅家長諗住黎緊K1轉其

原帖由 birdman33 於 14-12-04 發表
想問有冇宜家讀緊N班嘅家長諗住黎緊K1轉其他幼稚園?本人就只報左St Paul (其實都知機會係極度微) 因為堅覺 ...
請問可唔可以分享多啲rhs令你覺得堅正既地方呢?我知道佢地語文唔錯,但同時都擔心會否太谷令我仔讀得好辛苦。

回覆:erikobb823 的帖子

本人覺得RHS堅正原因:
1. 校舍夠晒大(因為連埋小學同中學部一齊),設施齊全,有操場及兒童設施,有足夠空間比小朋友跑跑跳跳。
2. 教師富經驗及有責任心,一班有一個班主任,一個助教及一個姐姐,可隨時whatsapp班主任問有關小朋友嘅問題,(試過一次就算晚上十點都打返比我跟進小朋友嘅問題),班主任可講得出每個小朋友嘅性格同行為(並不是求其亂吹),班主任會由N班跟到上K3。
3. 教學多元化,較偏重英文,有不同主題書及故事書,平均二,三日就有功課,不算太谷,普通話堂都有,小女返左唔夠兩個月就聽眼耳口鼻手嘅普通話,至於西班牙語就當係額外bonus吧!因為跟本冇乜機會用。
4. 校車服務不錯,雖然係大巴,但每架校車會有一至二個老師或姐姐跟車,低年班小朋友會被安排坐較前位置,而且高年班學生會主動幫手照顧低年班小朋友。
5. 家長有多個渠道同學校溝通,例如家長茶會,親子旅行或運動日。
6. 玫幼N班可直升K1,而K3又可直升玫小同參加大抽獎,可謂進可攻,退可守!減少為撲學校嘅煩惱!對我嚟講呢點係最緊要,因為龍年效應,真係唔想到時同人通宵排隊爭學位!!

回覆 birdman33 的帖子

同意

回覆:14-15 PN 下午班揮手區

想問問有冇讀緊PN嘅小朋友黎緊K1會轉其他學校?

引用:我女係8月b,剛收到pm+offer嘅e-mail.+總算

‹ 上一主題|下一主題