用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難 interview. . .
樓主: C-Line1127
go

最難 interview. . .   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+manyjennifer+於+13-11-10+發

原帖由 dd0412 於 13-11-10 發表
其實你小朋友咁叻,唔使讀呢間啦,大把學校爭住要。
多謝你鼓勵啦!冇龍校收就一心原校直升,現在間happy school都幾岩阿囝,我都幾滿意的

引用:Quote:原帖由+manyjennifer+於+13-11-10+發

原帖由 dd0412 於 13-11-10 發表
咁你最心儀邊間學校?
間間龍校都係我心儀啊!當然最想緊係培正啦!

引用:A-Z,+1-10++算少野了,+我仔仔都算應付到,+

原帖由 ahirun 於 13-11-10 發表
A-Z, 1-10  算少野了, 我仔仔都算應付到, 今日個老師問既我先覺得crazy! 佢問我仔, 你有冇坐過的士? 我仔話 ...
你今日in邊間咁問?今日我in LH 佢又係問呢啲咁既問題,堅O晒嘴。

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-10+發表咁你

原帖由 manyjennifer 於 13-11-10 發表
當民生同培正都收,你會選邊間?唸起都頭痛啊,呵呵…

引用:我估ABCD+顏色呢d答啱9成以上的小朋友都有

原帖由 jantan28 於 13-11-10 發表
我估ABCD 顏色呢d答啱9成以上的小朋友都有好多....老師一日不停in咁多人...個小朋友要有一d可以impress 到 ...
你講得好岩,我睇番上年有offer的家長話小朋友有同老師亙動,有傾偈,所以我小朋友雖然答岩哂,但無同老師亙動,所以應該無望了。

原帖由 xoshan1025 於 13-11-10 發表
當民生同培正都收,你會選邊間?唸起都頭痛啊,呵呵…
我冇諗過呢個問題啊!因為知道機會不大,舊年pn面試都唔多offer啦!可能老師以為我係怪獸家長,其實我囝好多都係從遊戲中學返來的,都冇逼佢學

回復 princesssnowy 的帖子

多謝你, 只係平時同佢講嘢多
不過今日令我好surprise 啲老師真係當考天才, 回想起我讀幼稚園時邊駛咁呀

回覆:最難 interview. . .

Em... 但其實有好多小朋友2歲前已識,我囡歲半時已認到唒 A-Z, 1-0, 都係平日見一樣,教一樣,問 lee d 已經好好,你 in 下其他學校,問既野仲深

引用:剛剛經歷,史上最難+interview++.+.+. The

原帖由 C-Line1127 於 13-11-09 發表
剛剛經歷,史上最難 interview  . . .

They expected a 2yrs old bb know all the A~Z, 1~0, and all colo ...
我覺得根徳園難D,民生考嘅嘢佢都有,仲要唱飲歌,又要問家長咁多問題,相信民生全部答對既小朋友會好多,所以我仔仔應該都衰咗~

其實學校係想知家長係咪同佢地一樣咁谷d細路, 兩歲識呢d, 同學校教學理念一致, 可考慮收生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+13-11-09+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-11-09 發表
我諗你無in st cat.... 如果你有in st cat, 你會知道一間還有一間深
真係要比個like你

引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+13-11-09+發表

原帖由 wing214 於 13-11-10 發表
我覺得根徳園難D,民生考嘅嘢佢都有,仲要唱飲歌,又要問家長咁多問題,相信民生全部答對既小朋友會好多, ...
kv無考a-z,1-10架咼!你有無記錯吖

原帖由 Doramaymon 於 13-11-10 發表
呢d咪就係收唔到叻學生囉,亂黎。
其實MS之前好似系畀家長揀左英普同英粵班,如果前者就有機會in英or普老師。後者就in英or廣東話老師。都唔算錯配既,因為家長已揀左。有錯請糾正

回覆:最難 interview. . .

我覺得LH深呀!問日常用品,老師竟拎張風扇既card(大頭果隻喎), 問我个仔系咩。試問幾多人屋企有用大頭風扇? 試題都唔update, 完全唔貼近小朋友既認知

引用:呢間名校簡直無得頂,有乜可能連int+語言都

原帖由 Doramaymon 於 13-11-09 發表
呢間名校簡直無得頂,有乜可能連int 語言都無得簡,睇彩數,佢連自己收埋d咩學生都唔知,最後影響既,咪學 ...
係啦,我個仔一見到金頭髮呆咗,平時講開英文都唔肯答,因為姐姐同學校㒁NET都係黑頭髮

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-10+發表咁你

原帖由 manyjennifer 於 13-11-10 發表
培正interview 係小朋友自己一個,對一個2歲多小朋友都難。

PrettyPC  yes, 所以我唔交FORM啦, 又要限時交表.....  發表於 13-11-11 13:12
ekhc    發表於 13-11-11 02:20

引用:我覺得LH深呀!問日常用品,老師竟拎張風扇

原帖由 Aprilbaby 於 13-11-10 發表
我覺得LH深呀!問日常用品,老師竟拎張風扇既card(大頭果隻喎), 問我个仔系咩。試問幾多人屋企有用大頭風扇 ...
我都覺!我阿女嗰題係一張摺埋嘅被,四四方方摺埋一舊,鬼知係咩!而且我地從來都唔會到咁四正阿女唔識,但老師只係不斷問:咩黎架?咩黎架?咩黎架?無引導過,我有啲後悔要佢咁細個就要承受咁嘅壓力。考學生唔係咁考,起碼阿女去另外幾間都in得好開心。

碟碟  agree..  發表於 13-11-11 16:54

原帖由 wing214 於 13-11-10 發表
我覺得根徳園難D,民生考嘅嘢佢都有,仲要唱飲歌,又要問家長咁多問題,相信民生全部答對既小朋友會好多, ...
KV要小朋友唱歌都難,識唱,但要小朋友在陌生人、環境下,仲下午午睡時間下,未必會唱。吾走己好好。

回覆:assado 的帖子

培正小朋友自己入去in... 家長唔知in 咗d物...reject 咗都無野好講!

ekhc    發表於 13-11-11 02:20

引用:剛剛經歷,史上最難+interview++.+.+. The

原帖由 C-Line1127 於 13-11-09 發表
剛剛經歷,史上最難 interview  . . .

They expected a 2yrs old bb know all the A~Z, 1~0, and all colo ...
佢好叻了!我仔7月出世很早會說話但你所講全部佢未識!我冇教過!所以我都諗下星期帶唔帶佢見!但排左咁久唔去又

‹ 上一主題|下一主題