用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 精裝Train女仔
樓主: edu_father
go

精裝Train女仔   [複製鏈接]

lukimama 發表於 13-10-8 00:57
皇上, 你有冇比公主參加D興趣班, 拎CERT 或者之類.....
聽聞該校喜歡女孩有音樂技能.......... ...
有呀, 佢參加過鋼琴班,美術班,製作甜品班等等.
佢只有一張CERT, 仲好細過時已經攞咗, 佢攞過birth certificate.

係呀, 佢喺學校學緊拉車佬.

maynjune 發表於 13-10-8 09:21
好正.....言之有理 !
笑 C 我喇
服左你.....
多謝, 輪到你講下點TRAIN仔或女囉喎.

luluhaha曰:「  一睇你話要皇后同老爺洗腳就知你乜年代人。」

咁厲害?咁你認為朕係乜年代人?

回復 lily233242 的帖子

在學術方面,我也採用皇上嘅類似方法,但我較注重仔女自理能力和品德培養。自少灌輸孩子正確價值觀,學懂寬恕體諒、熱心助人、情緒控制、面對困難和失敗等等...

karen55407 發表於 13-10-8 23:43

在學術方面,我也採用皇上嘅類似方法,但我較注重仔女自理能力和品德培養。自少灌 ...

朕拋豬引肉多時,終於有人肯同朕一齊分享下TRAIN子女心得,多謝Karen55407其實朕對公主o既品德培養方法同Karen55407都係差唔多,
但係直到家陣,朕都係攪唔掂公主唔輸得o既性格,
究竟有嘜好方法建議,望各路英雄或奇人異士指教。

小兒K3快將出外行走江湖,但小兒同人打交道既技能弱,談吐較少,憂心上小學會缺兄弟,請賜教''五湖四海皆兄弟''既方法......
哈哈..

LIKE, so funny!

回復 edu_father 的帖子

皇上
小女子自幼家貧少讀書,材疏學淺,咁唔好彩我個乞衣仔完全承接左我"爛玩精"既惡名。小女子教導無方,犬兒琴棋書畫冇樣得,唯獨教曉佢"玩野"時稍為規矩。本人肚皮唔爭氣,生得呢隻仔,故佢自小只有佢老母陪伴。起初我想教佢十五二十,可惜犬兒資質有限,唯有教佢雙手出剪刀石頭布。後來想教佢玩骰盅,佢又顧唔掂3粒骰,唯有同佢玩西洋飛行棋。想教佢玩十五胡,但佢又抽左副"瘀勞"出黎。初頭我會出下千比d甜頭佢,到堅玩時就講清楚規則,佢輸左發爛就即時收野。

U know (呢句跟官人學)爛玩精點會甘於寂寞呢,玩厭左自己既手指腳趾之後,咪又係黎搵返我開局,而且我同佢講,下舖你可能贏呢。。。咁下舖當然係佢贏啦。我只係用有賭未為輸,好玩易中,好易買餐餸既巿井手段黎對付佢。暫時為止,佢好勝但輸得起。溜冰同珠算老師都話佢好似打𣎴死咁,跌低爬起跌低再爬起。

另外,亦因家徒四壁,我地只能以少量餸菜糊口,一切資源犬兒只能與父母分享,不能獨佔,為了此點,就算偶然遇上犬兒最愛哀家最怕既西洋發毛豆腐蛋糕,我亦只好含淚生呑。。。希望佢清楚知道,自己唔係王子呢個事實。

回覆:精裝Train女仔

皇上萬歲

Hi, edu_father

其實之前都有睇過你既留言, 你比我既感覺係一位不苟言笑既嚴父... 但近來再睇你既留言, 原來你都可以咁風趣... 所以我終於忍唔住留言比你, 等大家一齊黎探討下 "train 女仔" 既奧秘.

如果公主遺存到皇上你的優默感,一定前途無限,不用擔心啦!
這是最近最好笑的post

好搞!辛苦了! 期待出TRAIN男仔新篇!

回復 edu_father 的帖子

言教附助身教最為重要,孩子的處事態度,唔多唔少是影印自父母的!我是教友,經常引用聖經教導孩子,所以我嘅育兒經驗,未必適用於其他人。

swcon    發表於 13-10-10 14:43

近日咁多負面新聞,又踏入考小一嘅緊張時刻,全賴有皇上出post relax 吓,皇上英明

讚 x 10000000000000

謝謝分享!!!

好認同阿皇上你教女既方法, 我教兩個孩子, 都是用這方法, 習慣成自然, 好重要, 小朋友習慣左, 就覺得唔係問題, 唔係辛苦, 如果幼稚園階段沒有 train 過, 佢地上到小學, 一定覺得辛苦

當然, 當中都一定要分配時間俾佢地玩樂.....吊頸都要 x 下氣, 有些家長會覺得, 幼稚園應該俾佢地盡情玩, 童年要有回憶, 不過有時玩得太盡, 就好難收番

大家緊記........開心過後, 就是痛苦既開始

教育王國以外之相冊連結已被刪除

karen55407 發表於 13-10-8 23:43

在學術方面,我也採用皇上嘅類似方法,但我較注重仔女自理能力和品德培養。自少灌 ...

-我都覺得灌輸孩子正確價值, 自理能力和品德培養係好重要!
-我用盡我所有心血和工餘時間去培育5歲女兒的各方面, 例如健康, 學術, 品德, 氣質, 興趣, 交友等, 我都好用心去照顧她, 但發覺力不從心, 事倍功半! 她年紀小小己經完全洞悉到她是我倆的獨生女, 是我倆的掌上名珠, 所以表面上尤其在外人眼中, 女兒是一個很乖巧的小女孩, 但其實在家裡她是不聽話, 任性, 發脾氣的, 例如簡單的要佢飲杯水, 都要我三催四請, 同我講條件....時常挑戰我的容忍極限, 令到我很氣憤和沮喪!

‹ 上一主題|下一主題