用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: 晞晞爸b
go

delete [複製鏈接]

回覆:終於來到呢一步..報左K1面試班.唉..

背境:我仔番健康院比姑娘話他說話發展比正常慢半年。2010年12月仔,pn無佢份,有幸今年9月維記讀k1。我係雙職父母。
現況:今天他兩歲半,他自己講到15個字的句子!
我造了乜:1)所有人只跟他說母語2)放大假陪他日講夜講3)食野前要講食物名4)錄影:我同他一齊一人一句錄低比他看,我仔超喜歡,引他開口;看你bb喜歡甚麼,然後投其所好5)每晚必講故事

樓主,別擔心,小朋友自有他的發展步伐,去年我為他報了30間幼稚園,有名的、村校都有,interview時他都係不說話,亦不懂,最重要係他肯學的態度,開朗樂觀的個性,我想學校都會留意,畢竟interview問的,今日不懂,明天都會懂。反而日後小朋友有無能力去學、去面對未知、去面對困難的能力更重要,而這些是父母的身教,

siupingc 發表於 13-6-13 10:36
米咁話自己啦,成日見你好多留言,你真係好爸爸,不過你越來越緊張了,放鬆啲喇,現在先幼稚園,再咁樣点得 ...
謝謝!係咪,同學仔其實英記學術都OK。
存感恩的心

Heyheyjoyjoy 發表於 13-6-15 01:51
背境:我仔番健康院比姑娘話他說話發展比正常慢半年。2010年12月仔,pn無佢份,有幸今年9月維記讀k1。我係 ...
謝謝!會採用你的方法!
存感恩的心

Update一下先:
上星期六去咗第二堂,仔仔一到班房門口就想衝入去,睇來佢唔怕生而且鍾意呢個新環境。

落堂之後老師話佢未坐得定,睇來有排先可以坐定定..

繼續加油!
存感恩的心

回覆:December_baby 的帖子

很好的分享!!!

回覆:晞晞爸b 的帖子

佢唔抗拒入去已經ok, 有d小朋友係唔會可以坐定,但又接收到,佢可能返到屋企突然間暴一兩句,你就知道佢係有聽到

彈弓狗 發表於 13-6-18 09:12
佢唔抗拒入去已經ok, 有d小朋友係唔會可以坐定,但又接收到,佢可能返到屋企突然間暴一兩句,你就知道佢係 ...

謝謝!希望"爆一兩句"果日早D來臨喇...
存感恩的心

其實很多謝各位爸爸媽媽既建議..很有心&我很感動...謝謝你們!

今早英記班主任(西人)打來..話仔仔今朝在學校playground 玩既時候跌親..好彩無流血只係撞瘀左塊面...學校已即時用冰敷塊面...
作為父母一收到呢D電話會好擔心...但冷靜之後念一念..其實小朋友跌跌撞撞難免..最緊要有事要儘早出聲...呢點英記都算做得OK...
我趁此機會問西人班主任仔仔返學既情況..因為我仔呢個月剛剛由全日班轉上午國際班...怕仔仔唔適應...西人班主任話適應就OK..但都係坐唔定...不過已經肯接住講野(老師講一句仔仔REPEAT講一句)..她叫我地唔駛太擔心...話小朋友需要時間去學云云....收完線之後..我反省自己..是否自己太過緊張?定係西人同中國人既想法唔同?他們(西人)講究順其自然...但我地會緊張D...其實話又講返轉頭...响香港呢個教育制度...除非一早有世襲分/大把錢讀國際學校/對小朋友既教育唔要求太多..如果唔係..好難唔緊張...唉...

存感恩的心

回覆:HadesBB 的帖子

對,當初的我都只求他健康快樂,但眼見各位父媽都努力為仔搵名校,也令我不知去向,好煩好亂。

英記爸爸,我都係英記媽媽,第一,其實英記程度的確唔錯,我睇晒佢四年的課程書本,同九龍塘的ST CAT好相似,個人覺得只要小朋友讀得開心,就唔需要特別再搵另外的學校,因為在英記畢業程程度已經好好。
我自己以前是老師,問心我只選了英記一間,因為我知我識教佢,但我都住新界,見過今年小一派位後,我簡直是嚇了一跳,心情就如你一樣,現在我突然轉了台,開始做虎媽...別人點睇唔緊要,最緊要自己目標清晰,小朋友個個特質唔同,如果你覺得呢個course 係幫到你,咁咪去試囉,在職爸媽係辛苦的,時間不見用係最大問題,邊個唔知自己湊最好,利用不多的時間多學習多做research咩幫到你,我同意上文有媽咪所講,而家做好過幾年後痛哭,因為而家仲有時間,我已經開始了,不過不是為了考K1,而是為了考小一作準備,好早啊,是的,要全面發展加搵興趣,就算不為考小一,其實我都會做,不過而家只係多了一個目的。by the way ,我是全職湊自己小朋友的,所以比較容易 handle

edpo 發表於 13-6-18 17:53
英記爸爸,我都係英記媽媽,第一,其實英記程度的確唔錯,我睇晒佢四年的課程書本,同九龍塘的ST CAT好相似 ...

我都係英記媽媽.....我都係為小一作緊準備! 識人媽媽個小朋友讀ST.CAT (乖巧類型) 今年報好多間私小/直資都全軍覆沒!  真係令人好緊張呀...

回復 KittyMelody1 的帖子

我亞B讀N班jer....

ST CAT都攪成咁
所以話好睇臨場表現

edpo 發表於 13-6-18 19:14

ST CAT都攪成咁

所以我覺得名幼未必真係有著數架.....只不過佢地收生多...只耍當中十份一人入到名小學幫學校響朵都夠啦

今年競爭真係好激烈, 到我地小朋友真係唔知點....

edpo 發表於 13-6-18 19:13

我亞B讀N班jer....

嘩.....真係好早準備wor....BTW, 講野方面, 樓主真係唔使咁緊張/擔心, 我女N果時, 直頭俾人以為佢自閉..., 依家講野咀GEL GEL, 個個話佢講野叻...

樓主, 我都有同樣既沮喪同煩惱, 謝謝你寫左 post出黎, 我個女, 一樣大, 在家識講句子(主動講), 中文好過英文, 上緊英普n 班, 年尾b, 但係由上年既 k1 interview 開始, 佢一見 陌生人(even 我娘家既人都好)唔講野,even 係n 班, 佢入左學咁耐, 老師都係未聽過佢講個一個字,  take attendance 都唔舉手,but 我個女係陌生人一離開, 就會講野, 佢真係好忍得。  開學無點喊過, 可自己入課室,  在interview 唔講, 但會做會笑會玩 , 我唔知 點解, 而家帶佢出街, 怕醜唔講但會笑出聲<---我都覺得進步左, 年尾無寄望, 但會試囉.....樓主, 男仔遲 d講野係ok , 只要知道你個仔健康開心, 無需擔心.....
‹ 上一主題|下一主題