用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣愉景方方vs浪澄綠茵
樓主: Pigmamapigmama
go

荃灣愉景方方vs浪澄綠茵 [複製鏈接]

引用:我好大機會會轉校了,因而家又有學校收,雖

原帖由 whitepurin 於 13-05-17 發表
我好大機會會轉校了,因而家又有學校收,雖然是屋邨學校,但希望小朋友多d同老師同學溝通會開心d。其實gree ...
加油呀!

回復 tam_bb 的帖子

點解我冇被邀請參加o既?關唔關我個小朋友係2011年10月細b , 要11月開學, 所以冇份?

引用:Quote:whitepurin+發表於+13-5-17+02:20+我

原帖由 0909MAMI 於 13-05-20 發表
其實, 轉校, 要小朋友再重新一個環境, 會不會要更長時間 warm up?

我自己都不知道, 如何可以令自己小朋 ...
我都希望囡囡去到陌生環境、見到陌生人,可以快D warm up到。唉⋯不過,以佢性格,又真係冇得迫⋯ 唯有學miss Peggy(or miss Becky / betty)咁講,多D帶小朋友出去,見識多D嘢,擴闊眼光。

引用:回復+tam_bb+的帖子 點解我冇被邀請參加o

原帖由 littleashley 於 13-05-20 發表

點解我冇被邀請參加o既?關唔關我個小朋友係2011年10月細b , 要11月開學, 所以冇份?
Sorry~~ 請問參加什麼?

observation talk lor

回覆:0909MAMI 的帖子

唔知大家小朋友的適應情況如何,可能各有不同不能一概而論。但就我所見我覺得我女係從來無適應過間學校囉。上星期六去另一間學校interview, 我女一開始都唔睬老師,拎歪面,但老師細心誘導佢玩,佢都肯跟指令,答老師問題,走時都樂意同老師bye bye, 但在greenfield我女足足9個月先肯同老師bye bye(都係一時時)! 所以我覺得女女一直唔喜歡而家間學校。雖然我女係內向,但耐心氹下都會睬人,但可能語言問題,greenfield的老師真係搞佢唔掂。

回覆:littleashley 的帖子

2011年11月?仲未返學?

2011年10月出, 2013年11月先開學pn班呀

引用:唔知大家小朋友的適應情況如何,可能各有不

原帖由 whitepurin 於 13-05-20 發表
唔知大家小朋友的適應情況如何,可能各有不同不能一概而論。但就我所見我覺得我女係從來無適應過間學校囉。 ...
各位mama加油呀!雖然我哋嘅小朋友比較「難攪」,但我相信,佢哋漸漸長大,個人大膽D,情況就會有改善~~ 祝各位小朋友開心快樂!

引用:回復+tam_bb+的帖子 observation+talk+lor

原帖由 littleashley 於 13-05-20 發表

observation talk lor
Observation day係for現在讀緊pn的小朋友家長,睇番上課時的video。應該每個學期有一次。

回覆:tam_bb 的帖子

對,其實大d會有改善,我女比之前已算好咗,不過我希望佢返學可以真係開心d. 或者遲d可以再交流下,有咩方法可以改善孩子怕醜的性格。

引用:對,其實大d會有改善,我女比之前已算好咗

原帖由 whitepurin 於 13-05-20 發表
對,其實大d會有改善,我女比之前已算好咗,不過我希望佢返學可以真係開心d. 或者遲d可以再交流下,有咩方 ...
Let's keep in touch~ 其實我都明白你的憂慮,因為8月B不可選擇再讀多一年K轉做超大B,所以如果考慮轉校,就要現在決定了。大家一齊努力呀!要對小朋友有信心!

PN, 是否 1.5 HRS 英文 + 1.5 HRS 普通話?

今 WKEND 見我仔,打開普通話 PAPER,自己讀:骨頭, 蘿蔔, 貓,
好開心,阿仔有聽書....XD

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

我仔讀方方,如果你target直資/私校的小學,方方是不錯的!仔k3頭考小學,方方的功課內容同直/私考試的模式接近,所以學術是不錯的,英文能力都幾好,大部份有考SFA & CKY的同學都有2nd in。而且方方好多表演,小朋友習慣上台對人,絕大部份同學都是活潑不怕生保,有自信!但都覺得方方算傳統教學,不是活動式。除了貴,其他都滿意既!
不認識綠茵,不能給意見!
但如以抽籤為主,我會選近自己既!

回覆:喵媽 的帖子

Oh. Yr comment really useful. I thought and misunderstood that student may too 唔郁!

喵媽  方方雖然傳統教學, 不過在tw多間上課外活動的centre都覺得方方小朋友是活潑的!  發表於 13-5-21 17:47

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

But is yr kid attend private tutorial outside for Eng or other subject?

喵媽  我仔只在K2開始出去學phonics & 普拼音  發表於 13-5-21 17:45
‹ 上一主題|下一主題