用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs英華女學校
樓主: ming2013
go

上智vs英華女學校 [複製鏈接]

Jen123 發表於 13-1-22 17:01
如果居住九龍,上智!
如果居住香港,英華!

There's quite a number of APS girls choosing YWGS.

回覆:Yanamami 的帖子

英華是全港名校!
上智是地區名校!
兩間也是好學校!

回復 Yanamami 的帖子

APS係乜?

一般大家都認為英華難入過上智, 不過我最近聽聞有荃灣學生考三十幾名舊年係自行階段入左英華, 唔知係咪因為英華第一年搬學校的影響. 校長話舊年係五百幾人報, 唔知係咪算少左?

Yanamami  May be she did really well in the interview?  發表於 13-1-22 21:16

引用:回復+Yanamami+的帖子 APS係乜?

原帖由 ming2013 於 13-01-22 發表
回復 Yanamami 的帖子

APS係乜?
APS is 宣道

引用:一般大家都認為英華難入過上智,+不過我最近

原帖由 ming2013 於 13-01-22 發表
一般大家都認為英華難入過上智, 不過我最近聽聞有荃灣學生考三十幾名舊年係自行階段入左英華, 唔知係咪因為 ...
之前有EK parent講兩年前有一個鮮魚行學生自行入YWGS, 跟據鮮魚行的資料,她在08那屆自行考入http://ffts.edu.hk/hm/hmnotice/0809/hm97.htm ,http://ffts.edu.hk/hm/hmnotice/0910/hs7.doc 。由於ED rank是以師兄師姐作 reference, 到底是之前屆別的師兄師姐的pre-S1 考得好,還是面試表現出色?雖然ED rank 佔50%,佔30%的面試也很不要輕看。如果是後者,就不得不佩服老師們的眼光,小妮子勤奮有禮,學業成績相當不錯呢!

e12340  絕對讃成!  發表於 13-1-23 13:57
like_travel  這就是榜樣 ! (1萬個LIKE! )  發表於 13-1-23 09:18

回復 MCGC 的帖子

Yanamami 發表於 13-1-22 19:51
There's quite a number of APS girls choosing YWGS.
因為宗教的原因?

Yanamami  Surely it's one of the reason.  發表於 13-1-23 15:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

英華是基督教。

回復 bakusensei 的帖子

這個小妮子是一個非常勤力的小孩,她剛到香港時在鮮魚行就讀時,英文科是不合格,經過两年努力後她的成績由B3進歩去致B1,所以她的努力是得到認同又她讀的學校又不是什麽出名的!,小妮子是每個人的好好榜樣!叻女!

醒目開學勳章

最後一日決定交比英華

回覆:LamLamMummy 的帖子

英華好似無比編號,唔知今年收到幾多份表呢

遲d在學校網放面試時間時就知道了!我女也是考英華,不知道大家實力如何?全級考第幾?同埋幾名內大機會?

回覆:kwanwingki 的帖子

其實向小學考第幾先大機會真係好難講,最重要係教育局既全港學生排名,我相信個個入得表去英華既都係band 1A既小朋友,因此面試真係好重要,小女成績都係中上,又唔係最最最top,又無咩顯著既特異功能,但眼見最最最top果d已經入左好多top直資,所以都係一博心態,因為所有申請都有得in,睇下佢面試可唔可以ok~希望大家都入到,做埋同學仔啦!

回覆:ming2013 的帖子

呢個討論區英文縮寫。

回復 eviza_snow 的帖子

我估就未必全部B1A,因為仲有在乙部抽獎係無分Bl頭至B1尾,係靠運氣,但自行就有機會大部份B1頭!希望大家交流心德!Thank!

回復 e12340 的帖子

答案中肯!

e12340  thank you!  發表於 13-1-29 21:56

回覆:e12340 的帖子

講到抽獎當然係無分b1a or b1c啦,但英華比他區學位真係少,相信自行入唔到,抽獎真係難過中六合彩!

e12340  讚同!學位的確很少,所以面試ㄧ定要努力!加油!希望可以分亨面試的問題!  發表於 13-1-29 22:10

回復 eviza_snow 的帖子

呢個就係遊戲規則,鬼叫自已又不是中西校網,只有自行同埋甲部抽獎,可想而知當英華暫時搬校,就吸引到區外........同埋新界啲家長ㄧ試!好嘅學校去到邊都咁受歡迎.所以有機會面試就要盡地ㄧ煲!good lucky!
‹ 上一主題|下一主題