用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。 ...
樓主: oooasis
go

請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。   [複製鏈接]

呢到真係一個好有質素嘅分享post!  很久沒見過了!  

minirat  贊成!我獲益良多。  發表於 12-12-11 15:11
Marco2010  係啊!
妳都有留意...........唔通妳又想?  發表於 12-12-11 14:41

creambun 發表於 12-12-11 12:42
囡囡將於明年報考KV和LH的K1, 看完多位用家心得, 真是穫益良多. KV給我們的感覺時傳統名校, 重學術重紀律,  ...

學之園教既野比較廣闊. 例如K3會教classification, space, recycle.... 我女同我講大氣層有幾多層, 又話飛機係係邊層飛, 點解會有火山爆發, 講火山時老師會做模擬火山爆發既實驗, 講食物時就會叫小朋友帶蔬菜回校合作煮蔬菜湯....
我去觀課覺得個女好似讀緊國際學校, 不過學校又好重視中文同紀律, 彌補左國際學校中文較弱既問題.

另外學校提供好多表演機會, K1-2每星期有show and tell, K3 有"我的表演時間", 同學講故事時間, K3 學生在學期初做大哥哥大姐姐幫手帶PN 小朋友入課室, 每早在早會時領唱/報告日期天氣, 定期都有拍學生唱歌片段擺上網.... 所以多數孩子在K3時都會比較自信, 習慣在 人群面前講野.

我自己就好喜歡呢種教學模式.
希望你都能考到心儀既學校.

datejust  多謝分享 , 我囡囡讀緊LH PN(HL), 可以俾我知道更多往後教學資料!!  發表於 12-12-11 16:04

回覆:AM0819 的帖子

好勁啊

Christi 發表於 12-12-10 14:02
我女女由pn讀到現在k2,入學前零普通話,現在可用普通話作日常溝通,極愛上學。她和她的同學們都習慣了見外 ...

你的分享令我有少少驚喜
同我以為的學之園有出入
請問你覺得學之園適合之後行IS嗎?

回復 四隻貓 的帖子

謝謝你的分享, 我們看重小朋友的個人思考, 身心啟發發展多於學術. 希望學校是關心學生身心多於學業成績.
囡囡是細B, 今年PN可能連面試的機會也沒有. 只有寄望明年的K1

引用:回復+四隻貓+的帖子 謝謝你的分享,+我們看

原帖由 creambun 於 12-12-11 發表
回復 四隻貓 的帖子

謝謝你的分享, 我們看重小朋友的個人思考, 身心啟發發展多於學術. 希望學校是關心學生 ...
咁一些如CKY ,港同,甚至IS 等小學可能適合你們多一些。做定功課吧,看看哪些幼稚園升讀該等小學會配合些。

回復 dwkw333 的帖子

謝謝你的提點, 其實DGS, Good Hope, St.....等超級名校並不是我們最渇望考入的學校. (可能這個是一個笨的決定).
如果女兒天姿聰敏, 應付自如當然好, 如果只是勉強考入, 只是校內比較差的一批, 每天溫習, 補習中渡過, 或者養成自卑的心理, 這就真是毀了她一生. 我們只希望女兒是一個有自信, 獨立, 開心的人, 是否平步青雲, 成為專業人仕不是我們的期望. (哈哈, 我們好似無責任心的父母, 無盡力培養子女成材.......)

December_baby  Same here!  發表於 12-12-11 17:22

引用:回復+dwkw333+的帖子 謝謝你的提點,+其實D

原帖由 creambun 於 12-12-11 發表
回復 dwkw333 的帖子

謝謝你的提點, 其實DGS, Good Hope, St.....等超級名校並不是我們最渇望考入的學校.  ...
做你的女兒真幸福。

creambun  可能我們這個想法既天真又不切實際, 哈哈!  發表於 12-12-11 18:04

回復 creambun 的帖子

Same here!!!!

回復 minirat 的帖子

你是指英語能力去IS得唔得?
其實LH每年都有小部份畢業生升國際學校,你可以去學校網頁望吓升小的數據.我認為,因為小朋友習慣和外籍老師溝通,轉上國際學校並不大問題,小女有兩個同屋苑的朋友仔,她們是姐妹,她們都是先在LH讀到K2然後入國際學校的.

Christi 發表於 12-12-11 22:17
回復 minirat 的帖子

你是指英語能力去IS得唔得?

系呀!
謝謝你!
有家長會覺得如果之後想讀IS,讀國際幼稚園會適合d
因為curriculum的關係
不過我覺得應該問題唔大
最緊要語言基礎打得好

剛在一個小朋友就讀KV 的 blog 內看到:

「面談30分鐘內不停提醒我地升K2會辛苦好好好多每日有中英數3樣功課中文每日學寫1個生字每個生字要寫48個字上學期開始教寫a-z都一樣要寫48個字所以每日做48個字x3本=144個字下學期會開始教串字及加減數認識單雙數10月開始每星期都要中英文默書各一次數學就有2次小測默書每12次中取最高分既10次去評分如果有10次100分可以拎獎狀但默書及test都唔會有通知如果請假都唔會補默所以都幾難拎嫁」

功課量有點嚇人

有LH 用家話 LH K2係中英寫字各一本, 再加一張數學工作紙, 我想問多少少個量係幾多?

雖然抄寫是訓練既一種, 但我真心不希望我女兒會變成抄寫機器, 所以想仔細作出比較

KV k1開學三個月後12月左右有連線練習,k2開始寫字。
以我個女一月大b計,差唔多足4歲開始連線,4歲8個月開始寫字,同專家建議的5歲寫字差唔多。
但如果係3月打後的小朋友,我覺得要考慮下會唔會太早。

頭先同個LH家長傾計,佢話學之園pn已經開始認中文字。佢覺得兩間學校都深同谷。但KV就更嚴格同注重規矩,LH就相對氣氛輕鬆同無咁拘謹。
唔記得問佢LH幾時開始寫字。

個blog 度有講 學生上堂要坐在椅上,要定,唔可以四圍郁,更不可坐在地上。

回覆:請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。

LH:K1做連線,k2開始寫字,目前每天二份功課,中文加eng/中文加數,中文每個字寫約15個(其實冇數過,應該差唔多).pn 係比字咭認字,pn一啲都唔谷,小朋友當認字係玩遊戲。

oooasis  多謝分享!  發表於 12-12-12 14:05

應該係20個中文字(呢排換了新簿,形式少少唔同,所以之前既唔係好記得)

December_baby 發表於 12-12-12 12:31
個blog 度有講 學生上堂要坐在椅上,要定,唔可以四圍郁,更不可坐在地上。 ...

學之園俾學生在聽老師說課時自由選擇坐在地上或椅子上, 不過會要求小朋友坐定, 雙手放在knee 上面.

引用:個blog+度有講+學生上堂要坐在椅上,要定,

原帖由 December_baby 於 12-12-12 發表
個blog 度有講 學生上堂要坐在椅上,要定,唔可以四圍郁,更不可坐在地上。 ...
有時會拎坐墊坐在地上聽故事的

這是k2功課, 喺學校寫好2行, 其他返屋企做, 半小時內完成3樣功課

shevachevy  有o的大人都冇寫得咁靚~  發表於 12-12-12 16:46
December_baby  好得! 讚 !  咁你駛唔駛睇住佢做功課?  發表於 12-12-12 14:33
‹ 上一主題|下一主題