用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天仁立1st in,大家比D消息
樓主: gtopc
go

今天仁立1st in,大家比D消息   [複製鏈接]

wingsze23 發表於 12-6-26 16:04
因我係舊生, 應會收, 但我 ...

九龍好大喎, 無校車但可唔可以自己接送(九龍灣去仁立by mtr 連等車行路約45mins)? 仁立有幾堅你應比我地清楚, 如果係我我會自行hold 左個位先(如解決了交通問題), 再等6月努力叩門, 反正你自行唔要最後統一都有可能食白果, 何不自行hold 左位先, 起碼可以安心地努力叩門.  當然亦可同時考附近私校作back up 之用

回復 仔仔錫錫你 的帖子

thx for the advice.
just not certain the comparison of yanlaap with some new dss schools.
personally, i like gt but wonder whether it can do what it claims.
anyway, only need to think when offer is rec'd from gt, right. Info gathering stage for the moment as such.

btw, is yanlaap v. famous now? coz in the old days, it was not well-known outside kwong tsing.

btw, anyone have school bus routes of yan laap? thanks

我都想要校車路線.

我覺得仁立不是太出名(KWAI TSING以外),但林護個個都話係好TOP的BAND1 學校囉!

WINGSZE23, 你係舊生, 你喜歡仁立的教學及校風嗎?

仁立在區外絕不出名,所有朋友們知道我放棄油天都覺有點奇怪!小朋友入譆名學校連自己都有面子,但對我來說面子比不上升 band 1率重要,我只求小兒有良好學習態度及能入大學,仁立絕對係良好的第一步。如要說他的弱點,就是課外活動都傾於學術。

回復 kenzo 的帖子

恭喜你呀!

回復 仔仔錫錫你 的帖子

仁立應該都很注重音樂和跳舞

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

油天升Band1%不是好過仁立嗎?感覺上油天扣門較有優勢。仁立升林護比例的確高,但當中很多是因為聯繫而抽入 。考得頭但隨機號碼後亦未必成功入讀啊!

rainbowcov  有次去林護的開放日, 係個board 度見到仁立學生的英文作品, 實在有點遜色.  發表於 12-6-27 12:14

回復 jj_bb 的帖子

HAHA...太耐以前LA... 冇得比較, 但我覺得正常學校, D同學比較乖同純...
其實LAM WOO都係差不多類型...

wingsze23 發表於 12-6-27 12:06
回復 jj_bb 的帖子

HAHA...太耐以前LA... 冇得比較, 但我覺得正常學校, D同學比較乖同純...
你係舊生, 咁入的機會大好多, 你係今年入定明年入呀?

囝囝有個同學的父母決定放棄仁立, 因擔心太谷, 所以不會去考分班試. 後補的小朋友還有希望啊!

回復 kenzo 的帖子

"後補的小朋友" 是否指有2nd in,但冇收個D呀?
只有 1st in 那些小朋友仍是沒希望嗎?

回復 gtopc 的帖子

有Second In 才算後補的.

了解........
‹ 上一主題|下一主題