用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信幼稚園面試結果
樓主: Vicky901
go

德信幼稚園面試結果 [複製鏈接]

回復 1# 駿熙媽媽 的帖子

回復 73# kh_wong 的帖子

我囝囝都有AM OFFER, 不過太太好似唔多鍾意間學校, 佢話操場條柱都無野包住, 容乜易撞親

其實間學校好唔好呀, 我都諗緊俾唔俾留位費

Hi dear,

Don't be disappointed la..I get an offer at Yau Yat
Cheun school too.  Why dont' u happy? yau yat cheun school is a very school too!!

I think both tak sheun and yau yat chuen is happy learning school, ur kid should enjoy his learning.

Why
原帖由 駿熙媽媽 於 11-11-26 20:44 發表

多謝你...呢幾日比不安既情緒搞到好唔開心,...
因為都好鐘意德信...而且表現好到加零一但竟然唔收睇怕係讀又一村架啦

請問你地幾時收到信?我還未收到?

原帖由 王子媽媽 於 11-11-27 00:01 發表
請問你地幾時收到信?我還未收到?

星期四收到信的, 如果收唔到要打電話去學校問下喎..

德幼是直升德小嗎?

原帖由 駿熙媽媽 於 11-11-28 02:29 發表

其實又一村都好好好的...可是我更喜愛的是德信的小學

駿熙媽媽

你又係考到又一村呀, 我都係! 不過我都好鍾意德信呀!

想問"德信"的英文程度OK嗎?? 佢其實係一間傳統教學"谷"功課的, 或是只得玩玩玩, 唔多功課呀?? 佢哋一星期有幾多堂英文及普通話呀?? 佢哋OFFER 我仔仔下午班, 但仲諗緊, 想搵多些資料, 謝謝!

原帖由 helenwu0012 於 11-11-28 09:45 發表
駿熙媽媽

你又係考到又一村呀, 我都係! 不過我都好鍾意德信呀!

我仔仔都考到又一村呀..

係呀, 我考到又一村上午班呀, 你呢? 咁你考唔考到德信呀?

打左去學校問啦!後備生,唔知寫唔寫求位信好~

恭喜你呀!想白下你住邊區?同你是全職媽媽嗎?想知學校是看??來收生?
THX~

原帖由 marie12345 於 11-11-25 11:10 發表
我又好好彩有個am offer, 個日仔仔扭計唔肯玩痴住哂,又要抱,我打定輸數,真係出呼意外。

原帖由 helenwu0012 於 11-11-28 10:55 發表
係呀, 我考到又一村上午班呀, 你呢? 咁你考唔考到德信呀?

又一村收左下午班, 德信收左上午班, 當然我比較心儀德信啦 ..宜家已經確定讀德信, 又一村個位已經放棄了

原帖由 王子媽媽 於 11-11-28 11:14 發表
打左去學校問啦!後備生,唔知寫唔寫求位信好~

如果你真係心儀德信, 就緊係要寫左先啦,雖然唔知有無機會, 但如果唔試就一定唔得..試下都將來就唔會後悔.始終一日未開學, 機會都係有..

小朋友讀得開心呀,以前返第間幼稚園的N班,成日話唔返學,但轉左黎德信就日日都好願意返學,可能因為N班係全日制所以比較悶。

程度方面,我自己要求其實唔高,我揀德信係鍾意佢重視德育同宗教,可能因為咁我覺得佢程度比我想像中高,K1開始不久已經每日做一至三樣功課,當然都係好簡單的。中文主要係畫線條同認字;英文反而認到唔少生字,例如elephant、orange、cat等等;數學就主要係學數物件;另外有德育的功課,教佢地乜野係好行為;亦有宗教功課。

學校大約每個月會派一張紙,簡略講下每科學左乜野,詳細情形就真係唔知,的確學校響呢方面係比較模糊,不過我覺得阿囡對學習幾有興趣,有時無端端會同我講完整的英文句子,我諗學校係不斷咁教緊新野,只不過係冇事事交代,我自己又覺得唔需要乜都查問究竟(我比較懶),所以如果想知多啲,家長可能要自己主動問老師。

功課手冊真係冇,不過有功課袋,要做的功課都放響裡面,唔會做漏。家長日時老師有解釋過,係想小朋友學習自己處理功課,的確阿囡返到屋企時係大約知道自己要做乜野,佢會同我講做邊頁,返到學校自己拎功課袋出黎交功課。老師話就算小朋友做錯左都唔緊要,老師唔會鬧,當係一個學習過程,老師甚至有時會刻意只口頭叫小朋友做一些工作,例如帶家庭照、食物圖片,睇下小朋友識唔識自己同家長轉述,冇做到老師亦唔會怪責佢地,有就有,冇就不斷提佢地,總有一日佢地識得講,功課方面老師都叫家長放鬆啲,偶然做錯左冇乜所謂,所以大家唔駛太擔心。

書包長期都有啲課本,做完功課可以同小朋友溫習下,可以鞏固知識,畢竟每日返學三小時,都唔可以期望有好密集的教學活動。

我地冇搭校車,所以已經掉左張路線圖,唔好意思,不過印象中都涵蓋好多地區的!

有乜問題即管問我呀,我係見德信家長都比較少上黎討論區,所以先多口講下自己感想,我好樂意同大家分享的!

原帖由 miranda0311 於 11-11-25 11:47 發表

請問小朋友讀得開心嗎??你認為程度ok嗎?我係一個好多問題既人, 唔好意思, 不過我都係想了解多d間學校..是不是真的無手冊架?咁家長點知道小朋友有咩功課呢?而校車問題可以講下嗎?? ...

原帖由 kh_wong 於 11-11-28 12:15 發表
小朋友讀得開心呀,以前返第間幼稚園的N班,成日話唔返學,但轉左黎德信就日日都好願意返學,可能因為N班係全日制所以比較悶。

程度方面,我自己要求其實唔高,我揀德信係鍾意佢重視德育同宗教,可能因為咁我覺得佢程度比我想像中 ...

多謝你既回覆, 你令我好放心, 起碼小朋友係開心返學, 而且感覺上都唔係好谷, 理念上我好認同學校做法, 因為培養小朋友自律係最重要, 係終身受用, 家長都係在旁協助, 而且要慢慢令小朋友學習自理會更有效。

Kh_wong 好多謝您的分享!

‹ 上一主題|下一主題