用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC waiting 有消息
樓主: yorn
go

SC waiting 有消息 [複製鏈接]

More expensive than K2 in Kln Tong.  

but i hv no choice to study there  bcus for my son's better foundation.  KV  

原帖由 Katrina@Chan 於 11-5-11 16:44 發表
我剛打電話去問,佢話我地收到信就一定收入讀K1...但學費比預期貴左少少

原帖由 busy_penny 於 11-5-11 21:53 發表
各位家長:
在慶祝四十周年的同時,我欣然向大家宣佈,本校計劃在今年九月於紅磡的海濱南岸開設新的分校,並正待政府的最後審批。新校舍特別為三至四歲的小朋友提供幼兒教育,我們富有經驗的中、英文老師將秉承國際英文幼稚園 ...

下年可能所有K1響海濱上,K2/K3在Kln Tong?

請問每班有多少人呢?

兩間都係好學校,真係好難決擇,其實男拔同英華等的小學,會唔會比較喜歡邊間d畢業生呢?我重有個細佬跟著,真係驚選擇錯誤。正一有又煩,無又煩。

回覆 84# AAAFamily 的文章

你說兩間好學校是指kv and sc嗎??男拔及英華都有收kv及sc的學生,而cckg也有收kv及sc的學生,以我所知,兩間學校因為大量收生,所以入好好好的小學都有,入差的學校也有,不過一般小學都覺得此兩間學校出來的學生都幾叻,各有各叻,看你要什麼??
你希望小朋友語言強及自信(但有D家長會覺得串)---SC.
你希望小朋友成熟懂事(但有D家長會覺得老積)----KV .
你有時間又想玩學校節目---SC.
你無時間又不太想參加學校甘多野---KV
你有足夠$$$$-----SC
你無甘多$$$$$----KV

而我???錢對我來說不是考慮因素,參不參加學校活動對我來說都無所謂,小朋友變邊類人我都可以(SC OR KV).
最先由SC....至現在我選擇KV. 原因簡單:學校不貪錢,老師教兩代人(証明老師流失少),所以我對佢十分好感!!學校對內對外都有愛!
而其他的不足,在外補下就OK了.
仔仔一星期一次英文(外籍人)一次普通話(北京人)一次參加比賽班.我覺得已經完全補足了KV的不足,錢加起也不過$3700!又有彈性!不要忘記SC都要補中數.

Q1) Do you know how many students (in total) of K1, K2, & K3?

Q2) Do you know how many stendents per class of K1, K2, & K3?

我地揀KV 主要原因是從"用家"口中知道KV小朋友會主動學習和做功課.  講緊係3年既校內培養, 呢D出面無得學, 但對小朋友(及家長)一生受用.

原帖由 luiflora 於 11-5-13 11:25 發表
你說兩間好學校是指kv and sc嗎??男拔及英華都有收kv及sc的學生,而cckg也有收kv及sc的學生,以我所知,兩間學校因為大量收生,所以入好好好的小學都有,入差的學校也有,不過一般小學都覺得此兩間學校出來的學生都幾叻,各 ...

I also received a place offer from SC in Hung Hom, but I already got accepted from KV, really dont know which school should my son go to, pls advise KV Putonghua and English is good enough or not, Where should I get the extra lesson from outside for my son in english and putonghua , any advise?

我放棄York好耐,因為太多是非,又擔心之前佢上過A1,對校譽多少有d影響,驚第時入小學會有影響。不過York嘅英文同校社都唔錯。

咁現在在9月時SC總共會有多少班K1? (兩邊校舍)???????? 有幾多K1學生?????

No school bus offer

How to go to school ?

Ha, no school bus?? So strange.

FYI all, I heard from the class teacher that the Hung Hom campus is on average $1,000 more than the Kowloon Tong campus next year. I am not sure whether I heard it right, but it sounds much higher!??

原帖由 yorn 於 11-5-7 07:27 發表
K1 will move to HungHom new campus this Sept.,
when K2 & K3 will back to Kowloon Tong.

but school fee seems higher:  

看來我家阿仔

我都同大家有一個煩惱, 就係無校巴.

又只係收我個女讀下午班.

我住鑽石山, 第一又無巴士直接到海濱, 第二叫工人送咗亜女返學, 佢應該留係果到等女放學, 還是返屋企又折返學校接放學.

工人係街遊蕩3小時, 屋企野唔使做, 晚餐無人煮, 我家還有個鈿, 邊個睇........

原帖由 Agenda 於 11-5-17 11:18 發表
我都同大家有一個煩惱, 就係無校巴.

又只係收我個女讀下午班.

我住鑽石山, 第一又無巴士直接到海濱, 第二叫工人送咗亜女返學, 佢應該留係果到等女放學, 還是返屋企又折返學校接放學. ...

當年大仔細仔Sc,Kv都收,大仔最後揀咗Sc,細仔揀Kv,兩間相比,個人意見認為學術及品德Kv教得真係非常好好好!Kv學術根基相對好得多,英文方面細仔重好過大仔很多,就算Sc,
亦要出外狂補英文
原帖由 luiflora 於 11-5-13 11:25 發表
你說兩間好學校是指kv and sc嗎??男拔及英華都有收kv及sc的學生,而cckg也有收kv及sc的學生,以我所知,兩間學校因為大量收生,所以入好好好的小學都有,入差的學校也有,不過一般小學都覺得此兩間學校出來的學生都幾叻,各 ...

原帖由 lcdtopcon 於 11-5-17 14:05 發表
當年大仔細仔Sc,Kv都收,大仔最後揀咗Sc,細仔揀Kv,兩間相比,個人意見認為學術及品德Kv教得真係非常好好好!Kv學術根基相對好得多,英文方面細仔重好過大仔很多,就算Sc,
亦要出外狂補英文
。 ...

收到你的message, 我知你想講咩.

我依家都好想收到kv 電話通知我收亞女呀

醒目開學勳章

想請問有冇細b(11月12月)收到信呢?

回覆 3# lcdtopcon 的文章

Why you changed to SC for your younger son?
‹ 上一主題|下一主題