用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網大抽獎點排?
樓主: kkhon
go

31網大抽獎點排? [複製鏈接]

我有計過,係697個,可能真有咁多人,因為今年應該多左出生率。再加埋大多數女仔會選SMC ,我當比一半少一的即大約300人,爭50個位。所以選油天的機會係多一的,一來會分散係2間,又或者集中一間,咁另外一間會大機會一點。可惜,係冇人知大家會點選lor.

話雖如此,叫我唔選SMC,我都做唔到。

原帖由 panbaby 於 11-1-14 01:04 發表
以獲派人數去計31區幾間名校成功機會可能會高估少少.

點解? 因為去抽的一定大過獲派的, 31區的3大名校 (唔使我講個個都知)有很多人已經有私校打底去抽的, 佢哋唔中就會讀私校, 唔會去讀政府給佢哋的第X志願, 咁這個 ...

回復 17# miffy 的帖子

吓! 你識人有得叩ST.MARY? 仲有幾個咁多? 又考paper? 可唔可以講是讀邊間幼稚園或有什麼技能?  佢哋點樣選人去考? 校友教徒好普通因素...

如果係都幾慚愧, 我囡直頭石沉大海, 係BK看了個多月都看不到人叩到(或有聲氣), 反而天神, Marynoll, 就知道一定有.

我諗都緊有人有得IN,舊年開學第一日,呀女果班有一個同學無報到,第二日即刻有人頂上。再前一屆,呀女嘅幼稚園師姐叩門成功。唔知份paper同唔同分班試份paper呢?都有成起碼四份一人唔合格。
原帖由 miffy 於 11-1-14 14:08 發表
讀york (我仔同學) , 不過都考唔到, 仲比老師串。個女仔後來叩到德望, 果時佢在york考第二, 唔知有無關係。

另一個讀st. cat。

我點會知st. mary點簡人去in。

...

61vs31

61網聖公會仁立小學同31網玩大抽獎
請問大家會點選擇

Hi Panbaby, MaggieHei,
老友記! 見到個標題我都忍唔住入黎88 ^^

Miffy,
妳所指係邊間學校? St Mary? 新油天? 舊油天?
St Mary係無叩門位! 新油天亦無paper考, 係in家長. 舊油天無叩門唔知! <上年痛苦經驗>

原帖由 miffy 於 11-1-6 14:16 發表
梗係有, 我年年都識人去考, 考paper架, 不過我識的無個考到。

原帖由 ew911 於 10-11-26 01:54 發表
St Mary 都未聽過係有扣門位,而新舊油天都仲有機。

上年, 我自行派位, 統一派位甲, 乙部份都係填st. mary第一都派唔到.
叩門機會係 "0"

原帖由 Jackie310 於 11-1-12 13:39 發表
咁請問有幾多人可以去考paper? Paper考得深唔深?  係咪要係自行收生, 及統一派位填表時,甲部一及乙一都要選St. Mary 先有機會扣門?  謝謝回覆!

我上年排位係 1. st mary  2. methodist  3. 廣官, 最後派左 3.  自己叩門入到 methodist,  不過最後揀左私校.
你咁排法 ycps & ycps (new) 一定無望
st mary一定無叩門位, 除非你識學校既高層啦!

原帖由 dwklau 於 10-11-29 14:15 發表
我已經有一間私校(GH)響手, 係咪可以搏d?我打算以下咁填:

1: st. mary
2: Methodist sch
3. YCPS
4. YCPS (new)

仲有我想問下st.mary係咪冇叩門位?

回復 2# purplechung 的帖子

冇paper? in 家長D乜???

我識個家長個仔係讀德信6年級話間學校幾好架!

原帖由 sandy_ng 於 10-12-26 00:06 發表
就快要填表la, 超級擔心, 有無家長可以講下德信學校???

無表填, 放榜後第二日自己攞份profile去學校放低, 唔會有任何回覆.

原帖由 Chingding 於 11-1-6 13:23 發表
想問定,油天同St Mary 叩門位係咪會派表,要唔要一放榜就去拿表,佢地網頁會唔會講

Miffy,
新油天叩門, 上年無考paper亦無考oral, 係叫亞囡寫名, 揀貼紙, 問佢點解揀呢張貼紙, 之後係in家長, 點解揀呢間學校? 對子女有咩期望? 對間學校有咩貢獻?
我無揀佢為第一志願, 所以入唔到.

原帖由 miffy 於 11-1-17 16:36 發表
我講St. Mary。

以前舊校長年代, 新油天叩門都是考paper, 而家轉了新校長考oral。

雖然無叩門位, 但唔代表無得排隊, 只不過條隊唔係比叩門既人排咋~
據我所知二, 三年級都有插班生啦!

原帖由 karen55407 於 11-1-14 14:53 發表
我諗都緊有人有得IN,舊年開學第一日,呀女果班有一個同學無報到,第二日即刻有人頂上。再前一屆,呀女嘅幼稚園師姐叩門成功。唔知份paper同唔同分班試份paper呢?都有成起碼四份一人唔合格。
...

想問下如果第一輪自行申請時,沒有選新油天,而家大抽獎甲,乙部選新油天,如果抽唔到,有無機會叩門
有無過來人可以分享下
個心十五十六,真係痛苦

咁會問d乜野??/可唔可以講下??/感激萬分

原帖由 miffy 於 11-1-17 17:17 發表
新油d野我梗知。

唔關志願事, 我有fd無簡過都收咗, 我另一個fd去年乜都選佢第一志願, 我放晒水比佢知問乜, 都無收。

回復 12# purplechung 的帖子

係呀,

原來是舊戰友.  去了邊間? 唔方面講亦可PM我.相反新油天我沒有去叩, 舊油天我反而有親身經驗, 亦唔知點解叩到...有時叩門啲嘢真的講彩數. 但ST. Mary 叩門就真的石沉大海.

舊油天是不必通宵去排隊, 有得 download. 但之前要記住上學校網留意.

叩門時家長是不能上去的, 大約個多小時回來接來, 細佬直上陣, 據囡囡回來報到, 要畫圖畫, 問幾個問題, 兩三日後便叫你second-in.  咁第二輪面試要見家長, 家長要答問題, 一兩日就有電話話收你.

我不是全部都選它第一 (理論上好多學校都有這要求, 但邊有可能間間都輪輪都第一), 但面試的老師感覺十分好及友善, 我相信面試的因素十分大, 畫公仔, portfolio, 幼稚園的因素亦有, 另外, 我相信學校是看家長對細佬的支持及談吐.

咦,咁請問你小朋友而家係咪讀舊油天呀? 學校生活愉唔愉快?
‹ 上一主題|下一主題