用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚幼稚園
樓主: yuenmanwai
go

劍嗚幼稚園 [複製鏈接]

雖然KM 無offer K1俾小兒子,只係waiting,我 so far 都唔覺得佢哋標籤咗唔收返嘅小朋友。

我都覺得對那些唔收的小朋友好殘忍,但去年入讀時已知道 this is the rule of the game,入得去讀就要接受。

不過真係認同間學校好好,教到小兒好多野,又好鍾意佢哋有好多活動令小朋友有多啲嘅exposure。

但至於點解唔收番,可惜班主任就無講。我在知道小兒只是put on K1 waiting list 後都即時打電話俾班主任了解,我問點解唔收番,佢答係principal based on 10月做個嗰評估報告決定俾 K1 offer 邊啲學生。其實10月個份評估報告是評估小朋友既physical/social/emotional/mental/ speech development & routine training, 唔係academic 嘅野。做到就有「tick」。

我又問佢咁小兒有咩達唔到佢哋要求同埋有咩需要改善,佢就答你個仔仔已比起初時返學進步咗好多,個個小朋友都好好,競爭好大 etc...

家長日都有再問同樣問題,班主任都無直接答,只是好general甘講小兒既strength & weak points。 其實真係好想班主任坦白直接講唔收嘅原因,我唯有當佢講既全部 weak points 就係唔收既原因羅。

原帖由 Smallpigbb 於 10-3-10 00:19 發表

其實我個女o個組都真係有人唔收,但真係入得呢間學校就已經要知道佢o地要D咩囉,o甘老師就一定唔會標籤咗唔收返o既小朋友,而且亦會同父母講返到底點解唔收,其實係真係殘忍,但學校會收返呢班學生至再收外來o既K1生. ...

請問到最後您小朋友有沒有收番呢?最後您小朋友讀那間KG呢?
原帖由 chilokbb 於 10-3-10 15:03 發表
雖然KM 無offer K1俾小兒子,只係waiting,我 so far 都唔覺得佢哋標籤咗唔收返嘅小朋友。

我都覺得對那些唔收的小朋友好殘忍,但去年入讀時已知道 this is the rule of the game,入得去讀就要接受。

不過真係認同間學校 ...

小兒仍是KM waiting緊,要等到5月才知道有無K1 offer。學校應該會係5月做第二次registration,要睇吓有無第一次註冊咗嘅家長會give up個學位先會輪到waiting嗰啲。

我仍未決定小兒會讀哪間kg,因好彩SC & PC 都收了,仍然掙扎當中。如果KM收番,都會考慮give up SC & PC。

原帖由 chrischeung 於 10-3-10 15:40 發表
請問到最後您小朋友有沒有收番呢?最後您小朋友讀那間KG呢?

原帖由 luiflora 於 10-3-10 10:26 發表

嘩~~聽你甘講,搗到我好15/16,比仔仔讀THINK好 OR KM好!!!其實有D家長講到KM一毫子都無,我又幾喜歡學校設施,外觀幾特別,一睇已經知道學校,內裹又OK啊~~有大樹有香蕉樹又有禮堂!!如果以學生比例來說,學校一D都唔細!! ...

我都覺得km個校舍同環境好正:loveliness:

原帖由 chilokbb 於 10-3-10 16:23 發表
小兒仍是KM waiting緊,要等到5月才知道有無K1 offer。學校應該會係5月做第二次registration,要睇吓有無第一次註冊咗嘅家長會give up個學位先會輪到waiting嗰啲。

我仍未決定小兒會讀哪間kg,因好彩SC & PC 都收了,仍然掙 ...

你個小朋友好smart呀! SC同PC 都考到! 我個小朋友都係KM讀,我覺得評估内容會有d先入為主,即係看看個班主任like 唔 like 你個小朋友囉!係好唔客觀,但無辦法,this is the rule of the game !KM唔收,係他們走寳!同埋,我看過有家長講過,好多N1 waiting 都會最后收番, 因為好多人會走 (包括 waiting都會走!)我個小朋友班上都有幾個話左會唔讀KM!

原帖由 小克 於 10-3-11 09:11 發表
...  前兩日撞倒個劍鳴家長, 佢個女今年上小一, 入咗女拔。 講番interview情況, 佢竟然話: "正常吖, 唔係點叫名校? 今年2500個申請, 收130人, 你入面識唔識人? 唔識人點收你呀?"   ...

算吧. 這類麻煩家長, 不用和她同一間學校也是一種福氣.

原帖由 bobo1314 於 10-3-11 17:05 發表

你個小朋友好smart呀! SC同PC 都考到! 我個小朋友都係KM讀,我覺得評估内容會有d先入為主,即係看看個班主任like 唔 like 你個小朋友囉!係好唔客觀,但無辦法,this is the rule of the game !KM唔收,係他們走寳!同埋,我看過有家 ...

吾好意思,請問PC係邊間?tks!

原帖由 mianyang_99 於 10-3-10 16:33 發表

我都覺得km個校舍同環境好正:loveliness:

呢d真係好憑個人感覺!哈哈,我反而覺得佢座building好似人地d村屋/離島渡假屋咁,覺得怪怪地!不過,校舍同環境對我黎講又吾係太重要既,所以都無所謂! : )

原帖由 luiflora 於 10-3-10 10:40 發表

我地好好彩,其實仔仔IN了10間學校,一間KM未知,之前9間都有8間收了佢!!所以請家長們唔好誤會我仔仔無學校收,先甘幫KM講野,我報佢,係因為太多朋友(過來人)話佢好好,我想盡媽媽責任幫仔仔選擇一間最合適佢的學校!!起 ...

我也會去見見學校老師OR校長-->>你好犀利喎!!我無諗過報N1都要咁做呀!就算到K1/P1我都未必會呢! : P

原帖由 小克 於 10-3-11 09:11 發表
算啦,根本就係一場鬧劇, 我個仔12:30interview, 我12:15到, 最後離開係3:00! 見倒個仔又餓又辛苦, interview表現又差, 我老婆幾乎喊咗出嚟。 最慘係我話要報劍鳴, 見倒個仔同老婆咁辛苦, 內疚到成晚瞓唔著。

前兩日 ...

我想講我個女係自己考入去o既,無任何人際網絡亦無背景。

至于你話你朋友in 時都亂,但我上年in我一D都唔覺得,可能每年唔同。

原帖由 Janbaby 於 10-3-8 10:23 發表

how come? do the principal or teacher insist to hold the session this way?

I personally think that school admin and teaching quality are two separate things. but honestly, totally disappointed lor ...

My son's got runny nose after the interview last SAT until now.

原帖由 puffpuff 於 10-3-8 12:10 發表
如果收我個女我未必讀, 好難唔將佢個日inteview時既安排同平時既教育方式一齊並論; 當佢收到成2000幾個申請表時早應該知點樣可以安排好啲, 概然以兒童為本, 起碼有啲有瓦遮頭既地方俾小朋友唔洗曬又曬死,落雨又冇地 ...

Application fee $30 x 2000 = $60000 for one day interview >> monthly staff salary of the whole school.

There were also stalls for selling books.  Strong commercial feel!

原帖由 whoistheman 於 10-3-8 12:39 發表
我淨係想知道, 5 分鐘既 interview, 點樣可以定小朋友既資格 ?  佢冇反應就 out, 攪掂 ... ?

仲冇問問題考小朋友能力嘅環節, 俾人感覺係佢只想收易教嘅小朋友....唔需要叻嘅小朋友!

原帖由 yywing 於 10-3-9 11:55 發表

但係混亂是事實,唔俾收據是事實,有小朋友因此生病是事實。而又不給我們一個解釋也是事實。

我相信唔關家長及老師事,而係行政人員的問題,他們到現在也不和我們家長來一個道歉,就証明他們覺得冇問題,起碼我看不見在他們的 ...

冇收據, 學校咪唔需要報稅囉!

醒目開學勳章

原帖由 Keyo 於 10-3-13 01:11 發表

冇收據, 學校咪唔需要報稅囉!

有d KG收咗錢先寄form俾家長, 我都唔覺眼有收據, 可能張form就係啦~
而且.. 有無收據同報唔報稅有關係架咩? 就算print張收據出嚟可以唔入數!

KM往年多數俾人讚: 多數學校攞form/交form就要俾$$
但KM係你in嗰日先俾, 佢唔係都賺嗰d錢!

真係好唔明, KM 年年都係以同一方式interview小朋友, 亦有setup一D booth賣書同俾小朋友玩遊戲. So far 好少聽到的家長complain有問題, 相反好多人都話KM既interview做得唔錯. 但係今年,因為報名人數激增, 再加上天雨既關係, 導致家長等耐左. 其實家長心情唔好自然咩都睇得唔順眼, 學校做咩都會覺得有問題啦.

無可否認, KM今次interview既arrangment唔係做得幾好. 佢地應該好似上年K1 Interview咁分兩日, 情況一定好好多. 不過相信KM經過今次之後, 下年應該會有改善同做得更好.

KM係一間好好既學校, 我囝囝由N1開始已經係KM讀, 現在讀緊K1, 讀得好開心.老師好有heart, 佢地對囝囝既性格都好清楚. 囝囝亦好喜歡佢地同好鍾意返學. 如果KM收左你地既小朋友, 而你地又放棄, 絕對唔係學校既損失而係你地小朋友既損失.

‹ 上一主題|下一主題