用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

我又發揮小宇宙, 我估要, 因為上次測驗週寫明小二至小六, 但今次又無寫, 所以, 我估係要既

自從阿仔做咗小一生之後, 我成日覺得自己好似有金田一上身

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-5 09:38 發表
有無媽咪知 next month 的 exam 是否我們小一都要呀? ...
:-D

我問囡囡有冇在堂上做工作紙, 佢詁有, 應該係評估, 我就冇同佢之前溫習, 都想睇吓佢有幾多斤兩, 希望佢跟到學校d課程啦. 不過遇佢一定會串錯生字及衰大意.

原帖由 csjlo 於 08-11-4 08:26 發表
KW

mug 唔係書本的"真奇怪"個課 (p62-p63)?  囡囡手冊一誠班寫係今星期四(day e) 默?  唔通每班唔一樣?  

恩禧媽, 妳囡囡手冊寫mug?

csjlo,
我女手冊都係寫day e(星期四)中默,p.62-63。

恩禧媽

應該冇錯, 可能各班不一樣.  thank you.  
祝大家囡囡中默滿分.  如果我囡唔錯 (買d 蝦 look 嘢 就話),  其實最重要係她已佐比心機去記.

原帖由 csjlo 於 08-11-5 21:01 發表
恩禧媽

應該冇錯, 可能各班不一樣.  thank you.  
祝大家囡囡中默滿分.  如果我囡唔錯 (買d 蝦 look 嘢 就話),  其實最重要係她已佐比心機去記.

csjlo,
多謝!大家咁話啦!~~
係呀!每班連功課都唔同o架!

好多時候都係唔小心衰大意個種, 加上寫字好似飛咁,如 T-shirt, 阿仔寫 s 飛左上半空,老師就當做 capital 'S',扣分囉; 數學的直算式,阿仔寫d數字過左位,偏去'十' 位,又扣分囉。 真係好 minor,但都好... 比阿仔知道唔好再'鬼畫符' :-x

原帖由 csjlo 於 08-11-5 16:18 發表
我問囡囡有冇在堂上做工作紙, 佢詁有, 應該係評估, 我就冇同佢之前溫習, 都想睇吓佢有幾多斤兩, 希望佢跟到學校d課程啦. 不過遇佢一定會串錯生字及衰大意. ...

啱啱, 阿仔又係衰係呢d minor mistake, 阿媽講十次都無用, 被老師-1分, 就即刻上哂心
有次阿仔仲玩野, 張個名倒轉寫, 佢話係達文西密碼, 你話死得未.

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-6 00:04 發表
好多時候都係唔小心衰大意個種, 加上寫字好似飛咁,如 T-shirt, 阿仔寫 s 飛左上半空,老師就當做 capital 'S',扣分囉; 數學的直算式,阿仔寫d數字過左位,偏去'十' 位,又扣分囉。 真係好 minor,但都好... 比阿仔知道唔好再'鬼畫 ...

'張個名倒轉寫' ? 好鬼搞笑 .....換個角度看,妳要欣賞他的創意和幽默,呢個年代d媽咪要練出高EQ,否則 '憫' 死自己呀!

原帖由 Brianmama 於 08-11-6 08:20 發表
啱啱, 阿仔又係衰係呢d minor mistake, 阿媽講十次都無用, 被老師-1分, 就即刻上哂心
有次阿仔仲玩野, 張個名倒轉寫, 佢話係達文西密碼, 你話死得未.

...

幾好喎, 達文西密碼都唸到, 老師都應估到KE.

我只知MATHS 昨天派左第二次 ASSESSMENT, 應做了 兩次評估.  英文就無問阿囡, 點都好啦, 佢有幾多斤斤兩, 心中有數....

下星期英默, 都默幾多喎.

原帖由 Brianmama 於 08-11-6 08:20 發表

...

唉, 講eq呢環我最弱, 每每醒完阿仔, 就好鬼內疚, 所以, 我相信阿仔係黎修我同隻佬 .

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-6 09:38 發表
'張個名倒轉寫' ? 好鬼搞笑 .....換個角度看,妳要欣賞他的創意和幽默,呢個年代d媽咪要練出高EQ,否則 '憫' 死自己呀!

係啦, 呢頭好鬼棧好輕鬆咁過咗星期六日(因為唔記今日默中文), 家陣雙陪逢還

原帖由 feelogsofee 於 08-11-6 10:13 發表

下星期英默, 都默幾多喎.

...

妳們有無聽過阿仔阿女用因普通話讀今日默書那課呀? 好鬼 cute 架,有高低音,或者老師教得好盞鬼,聽到阿仔 d 發音都唔錯,好過阿媽我呀

有呀... 每次默書前幾日, 老師通常都要班小朋友回家誦讀課文, 阿囡次次都話-- "我識啦", 好似好醒咁.  事實又讀得唔錯喎, 又要俾佢叻一次.

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-6 11:53 發表
妳們有無聽過阿仔阿女用因普通話讀今日默書那課呀? 好鬼 cute 架,有高低音,或者老師教得好盞鬼,聽到阿仔 d 發音都唔錯,好過阿媽我呀

回覆 # 的文章

擒晚比阿仔激c, 寫手冊寫到一舊舊, 佢寫science要做workbook unit 1, 2, 睇番雖然唔係太多頁數, 咁咪叫佢做囉, 點知呢到唔識果到唔識, 同埋你知啦, 呢科要一路睇課文一路做, 咁咪同阿仔一齊做, 之但係又覺得唔係好妥, 例如duck同flamingo比較, 阿仔話flamingo係唔可以飛, 佢話flamingo咁大隻, 好似鴕鳥咁飛唔到, 但我話唔係播, 佢係可以飛架播, 大家就咁係到argue, 咁我問佢老師點教, 佢就話無教, 吓唔係碼, 即刻打電話問功課, 點知係唔駛做, 只係要做correct番之前d功課, 就咁樣, 嘥哂我d寶貴上網時間

哦.... 咁米當係同佢預先溫習囉, 佢考試時, 米一定唔會唔記得.

原帖由 Brianmama 於 08-11-7 09:03 發表
擒晚比阿仔激c, 寫手冊寫到一舊舊, 佢寫science要做workbook unit 1, 2, 睇番雖然唔係太多頁數, 咁咪叫佢做囉, 點知呢到唔識果到唔識, 同埋你知啦, 呢科要一路睇課文一路做, 咁咪同阿仔一齊做, 之但係又覺得唔係好妥 ...

回覆 # 的文章

各位, 想問下冬季校服對襪是否灰色底紅綠邊呢 因為今天送阿仔上校巴, 見到其他學長係深綠色, 係咪轉咗新顏色呢

今早遲上車無留意,都應該係妳所講的顏色啦,唔會轉呱,$32 唔平喎!

回覆 # 的文章

撞鬼囉 擒日放學, 又見到班學長係灰色襪, 唔通, 我係朝早有色盲障礙

回覆 # 的文章

今日起身見到好似暖番d, 足足用咗我10分鐘, 究竟著冬季定夏季 我最怕唔凍唔熱既天氣, 著得多又熱親, 著得少又冷親. 我發覺雖然係短絨褲, 但金綸幫我估大咗, 阿仔好似著咗條裙褲咁, 再加埋對好長既襪, 比我想像中露少好多肉, 咁又好好喎

Hi Brianmama,

As per my observation, the other Pooikei students in my residental area is wearing灰色底紅綠socks ar..

原帖由 Brianmama 於 08-11-12 07:55 發表
各位, 想問下冬季校服對襪是否灰色底紅綠邊呢 因為今天送阿仔上校巴, 見到其他學長係深綠色, 係咪轉咗新顏色呢

‹ 上一主題|下一主題